Αυτό το άρθρο είναι 106 μηνών

Ηλεία: Φυγή επιχειρήσεων στη Βουλγαρία

25/01/2016
2' διάβασμα
ileia-fygi-epicheiriseon-sti-voulgaria-13721

Σε κοινό μέτωπο με τα επιμελητήρια της χώρας και, κυρίως, της Βόρειας Ελλάδας βρίσκεται το Επιμελητήριο Ηλείας μετά από την τάση –που παρατηρείται– μεταφοράς τοπικών επιχειρήσεων στη γειτονική Βουλγαρία για ένα πιο σταθερό οικονομικό περιβάλλον, με λιγότερη φορολόγηση και γραφειοκρατία και, βέβαια, χωρίς capital controls.

Ήδη, στη Βουλγαρία έχουν «μεταναστεύσει» 15 επιχειρήσεις από την Ηλεία, προκαλώντας την εύλογη ανησυχία των τοπικών φορέων. Την ίδια ώρα, οι μεταποιητές αγροτικών προϊόντων, που ήδη ετοιμάζονται για την ερχόμενη περίοδο, καλούνται να αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν στην Ηλεία ή και αυτοί με τη σειρά τους θα μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους εκτός Ελλάδας για να γλυτώσουν.

Όπως επισημαίνει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία για την ταυτότητα των επιχειρήσεων που εγκατέλειψαν τη δραστηριότητα τους από την περιοχή, εντούτοις τον τελευταίο καιρό ακούγεται έντονα ότι το παράδειγμά τους θα το ακολουθήσουν και άλλες επιχειρήσεις. «Ο επιχειρηματικός κόσμος στην περιοχή συζητά το ενδεχόμενο φυγής στη Βουλγαρία λόγω της οικονομικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. Εμείς ευελπιστούμε να αλλάξει σύντομα το οικονομικό περιβάλλον, προκειμένου να αναχαιτιστεί το φαινόμενο αυτό, που δεν σας κρύβω ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό. Περιμένουμε να τρέξουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, που θα δώσουν μια ανάσα στις επιχειρήσεις», αναφέρει ο κ. Νικολούτσος.

Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου δηλώνει ανοιχτός σε κάθε διάλογο με την πολιτεία, προκειμένου να βρεθούν λύσεις για την αποτροπή της φυγής των επιχειρήσεων, ενώ ήδη έχουν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις για την τόνωση του επιχειρηματικού κλάδου. Πάντως, πάρα το δυσμενές αυτό περιβάλλον, ο κ. Νικολούτσος αποκάλυψε πως το τελευταίο διάστημα έρχονται στην Ηλεία Βούλγαροι επιχειρηματίες, οι οποίοι πραγματοποιούν απευθείας συναλλαγές με επιχειρήσεις του πρωτογενούς τομέα, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: