Η ισχύς εν τη ενώσει στη θεσσαλική γη
Το ιδιαίτερα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον και η οικονομική κρίση ήταν το «επικίνδυνο κοκτέιλ» που ανάγκασε 70 αγρότες από τη Θεσσαλία να εγκαταλείψουν, προ τριετίας, το παραδοσιακό αγροτικό μοντέλο. Συμμάχησαν για να επιβιώσουν μέσω ενός σύγχρονου αγροτικού μοντέλου ανάπτυξης, που ξεκινάει από τη μέθοδο καλλιέργειας των προϊόντων και φθάνει μέχρι και τον τρόπο μεταποίησης των προϊόντων που φθάνουν στον τελικό καταναλωτή.
Ο κάθε αγρότης-μέλος του Συνεταιρισμού ακολουθεί την ίδια ακριβώς μέθοδο, όπως ορίζεται από τον Συνεταιρισμό, καλλιέργειας των προϊόντων του. Και δεν σταματάει μόνο στην παραγωγή της πρώτης ύλης, καθώς πλέον οι 70 αγρότες έχουν περάσει δυναμικά στον τομέα της μεταποίησης.
«Η περσινή χρονιά αποτέλεσε έτος-σταθμό για τον Συνεταιρισμό μας, καθώς περάσαμε στον τομέα της μεταποίησης με τις Συνθέσεις Αλεύρων από δημητριακούς καρπούς και τη συνεργασία με τους αρτοποιούς», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού ΘΕΣγη, Παναγιώτης Καλφούντζος και συμπληρώνει: «Από πλευράς καλλιεργειών μπήκαμε δυναμικά στον τομέα των κηπευτικών, μέσω και των συμφωνιών με μεγάλες εγχώριες εταιρείες της αγοράς».
Όσον αφορά δε το project της παραγωγής του δικού τους ψωμιού, ο Συνεταιρισμός συνεχίζει φέτος τη δυναμική του πορεία σε νέες πόλεις, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα και τη Θεσσαλονίκη, με τις Συνθέσεις Αλεύρων, και σε νέα αρτοποιεία στην πόλη της Λάρισας, έχοντας πλέον διπλασιάσει τον αριθμό τους. Σε αυτά προστίθεται και η συμφωνία που σύναψαν με την 3ΑΛΦΑ για τα όσπρια.
Ο Συνεταιρισμός παράγει περίπου 25.000 τόνους μιας δεκάδας προϊόντων, με το καλαμπόκι να κυριαρχεί, καθώς συλλέγονται περισσότεροι από 10.000 τόνοι κάθε χρόνο. Η φετινή παραγωγή αναμένεται να ξεπεράσει τους 11.000 τόνους, έναντι 10.000 πέρυσι. Δεύτερο στη λίστα είναι το σκληρό σιτάρι με 4.500 τόνους (από 3.500 πέρυσι) και έπονται κριθάρι με 2.750 (από 2.000), σπανάκι 2.500 (από 500), τριφύλλι 1.300 (από 1.200), βαμβάκι 1.000 (από 1.300), αρακάς 650 κιλά (από 300), σκόρδα 325 (από 200), βίκος 250 (από 250) και συνθέσεις αλεύρων 2.000 (από 100).
Το δικό τους ψωμί
Επόμενο στάδιο είναι να παρέχουν στους αρτοποιούς τέσσερα νέα προϊόντα αλεύρων ολικής άλεσης, που είναι αλεσμένα σε πετρόμυλο
Οι παραγωγοί του Συνεταιρισμού δεν περιορίζονται μόνο στην παραγωγή της πρώτης ύλης. Τα σιτηρά του θεσσαλικού κάμπου, τα οποία καλλιεργούνται με την ίδια ακριβώς μέθοδο από όλους τους αγρότες του ΘΕΣγη, φθάνουν σε αρτοποιεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, της Κοζάνης, της Καρδίτσας και των Τρικάλων, για να παραχθεί «το δικό τους ψωμί».
Σιτάρι μαλακό και σκληρό, κριθάρι και σίκαλη είναι η πρώτη ύλη, που δίνει τρεις τύπους ψωμιού: το «ΘΕΣγη Θεσσαλικό», το «ΘΕΣγη Κρίθινο» και το «ΘΕΣγη ελληνική σίκαλη».
«Για να αντιμετωπιστούν τα καθημερινά προβλήματα και τα αδιέξοδα της γεωργίας με την παραδοσιακή της μορφή, οφείλουμε να εργαστούμε για ένα μέλλον που θα βασίζεται στη συνένωση των δυνάμεων. Η ισχύς εν τη ενώσει είναι ο μόνος δρόμος για τους αγρότες – παραγωγούς στο μέλλον», τονίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού και ενημερώνει ότι «το project παραγωγής ψωμιού με απόλυτο έλεγχο του προϊόντος, από το χωράφι μέχρι το ράφι του αρτοποιείου, έχει και εξαγωγικό προσανατολισμό».
Βασική αρχή των 70 καλλιεργητών είναι ότι «πρέπει να προχωράς». Και το έκαναν πράξη, δημιουργώντας μείγματα αλεύρων από καρπούς της θεσσαλικής γης, οι οποίοι μεταποιούνται σε ψωμί από τα συνεργαζόμενα αρτοποιεία. Πιστεύω τους είναι η παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων, μια επιλογή που τους ανοίγει τον δρόμο μπροστά τους.
Η αγάπη και το μεράκι για τη δουλειά ωθεί τους παραγωγούς του Συνεταιρισμού να δίνουν τα πάντα για τα προϊόντα που παράγουν. Στα σιτηρά χρησιμοποιούν Πρότυπο Σύστημα Διαχείρισης Υψηλών Αποδόσεων (ΣΔΥΑ), για να παρακολουθούν τη γονιμότητα των εδαφών.
Ελένη Ρέλου