Αυτό το άρθρο είναι 107 μηνών

Η τεκίλα από την Κρήτη που είναι έτοιμη να κατακτήσει και το Ντουμπάι

22/02/2016
2' διάβασμα
i-tekila-apo-tin-kriti-pou-einai-etoimi-na-kataktisei-kai-to-ntoubai-18417

Το είπαν και το έκαναν. Μια δυναμική «παρέα» από την Κρήτη, που δημιουργήθηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο και αριθμεί σήμερα 117 μέλη, δημιούργησε την κρητική εκδοχή της τεκίλας.

Ο λόγος για τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Αλόης, Φραγκόσυκου και Αρωματικών Φυτών «ΜΙΝΩΙΚΗ ΓΗ», που δοκίμασε να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο προϊόν που φτιάχνεται όπως η ρακή, αλλά από απόσταγμα φραγκόσυκου.

Το αποτέλεσμα ήταν μοναδικό, όπως εξηγεί το μέλος του ΔΣ του συνεταιρισμού, Γιώργος Σπυρόπουλος, που διευκρινίζει ότι, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα εκπληκτικό ποτό, τουλάχιστον προς το παρόν δεν σκέφτονται να το βγάλουν μαζικά στην αγορά: «Ο πολύ μεγάλος φόρος οινοπνεύματος (26% ανά λίτρο αλκοόλης!) εκτοξεύει την τελική τιμή του προϊόντος στα ύψη, καθιστώντας το ουσιαστικά απαγορευτικό για την ευρεία κατανάλωση και μη ανταγωνιστικό έναντι των εισαγόμενων οινοπνευματωδών ποτών σε αυτή την κρίσιμη οικονομικά συγκυρία που βιώνει ο τόπος».

Ο συνεταιρισμός έχει κάνει δυναμική είσοδο στην εγχώρια, αλλά και στην ξένη αγορά με δέκα προϊόντα, σε πρώτη φάση, ενώ ήδη σχεδιάζονται και άλλα, ορισμένα εκ των οποίων βρίσκονται στο στάδιο των μελετών.

Από αυτά που διατίθενται ήδη είναι πέντε μαρμελάδες και δύο σάλτσες με βάση την αλόη και το φραγκόσυκο, καθώς επίσης παγωτό και σορμπέ φραγκόσυκου. Ο συνεταιρισμός βρίσκεται στο στάδιο παραγωγής και αιθέριου ελαίου από τα κουκούτσια του φραγκόσυκου, ενώ μελετά προτάσεις για παραγωγή χυμών σε συνεργασία με εταιρεία της Βόρειας Ελλάδας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, Μανώλη Χαλαμπαλάκη, τις επόμενες μέρες θα υπογραφεί συμφωνία με ελληνική εταιρεία για εξαγωγή μεγάλης ποσότητας προϊόντων στο Ντουμπάι. Οι συνομιλίες βρίσκονται σε καλό δρόμο και, σύμφωνα με τον κ. Χαλαμπαλάκη, η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί το αργότερο μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Κάλια Πετσαλάκη 

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: