Αυτό το άρθρο είναι 105 μηνών

Παγκόσμιο «μπράβο» στον ιχθυοκαλλιεργητή από τη Λάρυμνα

Ο Γιώργος Τζαβές μιλά για τη διεθνή αναγνώριση της εταιρείας του κόντρα στην κρατική αδιαφορία
11/03/2016
6' διάβασμα
pagkosmio-bravo-ston-ichthyokalliergiti-apo-ti-larymna-21865
O Γ. Τζαβές με τον συντάκτη της «ΥΧ» Γ. Σάρρο και συνεργάτιδά του επιδεικνύει το βραβείο του αλλά και το προϊόν του

H Global Trade Leaderss Club είναι ένας θεσμός ο όποιος συγκεντρώνει εδώ και 22 χρόνια περισσότερα από 7.500 μέλη κορυφαίων επιχειρήσεων από 95 χώρες. Για πρώτη φορά, ελληνική εταιρεία, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας, βραβεύεται με Αριστείο Ποιότητας για τα προϊόντα της από έναν τέτοιο θεσμό παγκόσμιας εμβέλειας.

Πρόκειται για την εταιρεία Προμηθέας Ιχθυοκαλλιέργειες. Η απονομή του βραβείου έγινε στη Μαδρίτη πριν από λίγες ημέρες. H βράβευση είναι η αναγνώριση της συνεχούς προσπάθειας του Γιώργου Τζαβέ, στον οποίο ανήκει η εταιρεία, για τη βελτίωση των προϊόντων που παράγει.

Η εταιρεία εδρεύει στη Λάρυμνα και παράγει στις πλωτές της εγκαταστάσεις περίπου 390 τόνους θαλάσσιων μεσογειακών ιχθύων (φαγκρί, τσιπούρα). O κ. Τζαβές περιέγραψε στην «ΥΧ» τον πολυετή αγώνα του, την προσπάθεια αλλά και τους προβληματισμούς του για την προώθηση της ιχθυοκαλλιέργειας στην χώρα μας.

Η διαδρομή

«Γεννήθηκα στη Λάρυμνα Φθιώτιδας πριν από 68 χρόνια. Ξεκίνησα την επαγγελματική μου ενασχόληση με τη γεωργία μέχρι τα 37 μου. Έπειτα, στράφηκα στη θάλασσα, γιατί πίστευα ότι υπάρχουν δυνατότητες καλύτερες από τη γεωργία και, όπως έδειξαν τα πράγματα, μάλλον βγήκα κερδισμένος. Το 1988 ξεκίνησα με 10 ιχθυοκλωβούς με πάρα πολλές δυσκολίες, γιατί οι δυνατότητες χρηματοδότησης ήταν εξαιρετικά περιορισμένες. Το 1992 εντάχθηκα σε πρόγραμμα του υπουργείου Γεωργίας, διπλασιάζοντας τις εγκαταστάσεις, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής και αυτό συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια» μας εξηγεί. Τα πρώτα είδη που «διαχειριζόμουν ήταν η τσιπούρα και το λαβράκι, αργότερα επεκτάθηκα στον κρανιό και στο φαγκρί. Λαμβάνοντας υπόψη τη συγκυρία της εποχής και τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, επένδυσα στη γενετική, με τη δημιουργία ιχθυογενετικού σταθμού. Ήταν η εποχή που η ζήτηση αυτού του είδους των αλιευμάτων ήταν στα ύψη, κάτι που βοηθούσε κι εμάς στην προώθηση του προϊόντος όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά και στην Ευρώπη». Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, «η δυναμική αυτού του κλάδου προσέλκυσε και άλλους επενδυτές, οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση των τιμών. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε μεγάλο πρόβλημα στον κλάδο και τα πρώτα αρνητικά συμπτώματα άρχισαν να φαίνονται στον ορίζοντα. Φυσικά, επηρέασε και τις δικές μου δραστηριότητες και, τελικά, το 2006, αποφάσισα να μεταφέρω τις δραστηριότητές μου σε άλλη, εξ ολοκλήρου δική μου εταιρεία την Προμηθέας. Σε αυτήν έχω εντάξει το σύνολο των εργασιών μου».

Παγκόσμιο «μπράβο» στον ιχθυοκαλλιεργητή από τη Λάρυμνα
«Ο Ευβοϊκός κόλπος είναι ευλογημένος τόπος, με τις περιβαλλοντικές του ιδιαιτερότητες στην ποιότητα των νερών»

Το πανεπιστήμιο

Τα είδη που παράγει ο Γ. Τζαβές είναι στη συντριπτική πλειοψηφία το φαγκρί και η τσιπούρα.
«Η εξειδίκευση μας σ’ αυτά τα είδη και η συνεργασία μας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είχε σαν αποτέλεσμα την ποιοτική αναβάθμιση και τη μεγάλη ζήτηση, κάτι το οποίο μας οδήγησε και στη βράβευση από τη Global Trade Leaderss Club. Βέβαια, σ’ αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι το πλούσιο οικοσύστημα της περιοχής που δραστηριοποιείται η εταιρεία μας είναι ίσως ο σημαντικότερος παράγοντας της ποιοτικής υπεροχής των προϊόντων μας. Ο Ευβοϊκός κόλπος είναι ευλογημένος τόπος, με τις περιβαλλοντικές του ιδιαιτερότητες στην ποιότητα των νερών. Η κινητικότητα των νερών, μέσω του φαινομένου της άμπωτης και της παλίρροιας, δημιουργούν και το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη των ψαριών» τονίζει.

Τροχοπέδη η γραφειοκρατία

Ο κ. Τζαβές, βλέποντας όλη αυτή τη δυνατότητα και τη δυναμική του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών στη χώρα μας, μας μετέφερε τους προβληματισμούς του και την ανάγκη για την καλύτερη αξιοποίηση του θαλάσσιου πλούτου, που αποτελεί ένα από τα πρώτα εξαγώγιμα είδη της χώρας μας. «Τα προβλήματα των περισσότερων επιχειρήσεων έχουν να κάνουν με τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων, κάτι που αποτελεί αγκάθι στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των εκμεταλλεύσεων. Η γραφειοκρατία αποτελεί τροχοπέδη. Συχνά, οι διάφορες πολιτικές που εφαρμόζονται από τα συναρμόδια υπουργεία είναι αντικρουόμενες και αντιφατικές, δηλαδή ψηφίζονται νόμοι που αφορούν τις θαλάσσιες δραστηριότητες, οι οποίοι όμως έρχονται σε αντίθεση με τους νόμους που διέπουν τη λειτουργία των χερσαίων εγκαταστάσεων που υποστηρίζουν την εταιρεία. Για παράδειγμα, δεν νοείται, σύμφωνα με τον νόμο, χορήγηση αδείας ίδρυσης και λειτουργίας μονάδας υδατοκαλλιέργειας, χωρίς την εξασφάλιση της αντίστοιχης χερσαίας έκτασης για την εξυπηρέτηση των θαλάσσιων εγκαταστάσεων. Κάπου εκεί αρχίζει και ο Γολγοθάς του υποψήφιου επενδυτή».
Κλείνοντας, ο κ. Τζαβές κάλεσε και παρότρυνε τους νέους να ασχοληθούν με το επάγγελμα της κλειστής ιχθυοκαλλιέργειας, για τον εξής λόγο: «Τα ιχθυοαποθέματα ψαριών σε όλο τον κόσμο μειώνονται σε μεγάλο βαθμό, με γρήγορους ρυθμούς και στο μέλλον θα παραστεί ανάγκη κάλυψης της αγοράς με την παραγωγή από κλειστά συστήματα ιχθυοκαλλιέργειας. Θάλασσα υπάρχει ατελείωτη. Εκείνο που μας λείπει είναι η διάθεση και η βοήθεια από την πολιτεία».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: