Ο κτηνοτρόφος που παντρεύει τα παραδοσιακά τυριά με δυόσμο, μπούκοβο και ελιά
Κάποιοι λένε πως είναι δύσκολο να ξεφύγεις από το ριζικό σου, το πεπρωμένο σου. Όσο και να θέλεις να φύγεις μακριά, με κάποιον τρόπο θα σε κάνει να επιστρέφεις πάντα πίσω εκεί όπου ανήκεις. Ο αγροτικός τομέας ήταν για τον Θανάση Πελέχρα οι ρίζες από τις οποίες δεν κατάφερε ποτέ να ξεφύγει, ακόμα και όταν προσπάθησε. Όπως αποδείχτηκε, είναι καλύτερο καμιά φορά να αφήνεις τις ρίζες σου να σε ταξιδέψουν.
«Εκ γενετής κτηνοτρόφο» αποκαλεί τον εαυτό του, ο Θανάσης Πελέχρας από την Προσοτσάνη Δράμας, ο οποίος σήμερα συνεχίζει μία παράδοση τεσσάρων γενεών πηγαίνοντας αυτή την κληρονομιά πολλά βήματα παρακάτω. Μετά από πολύ δρόμο, έχει καταφέρει να εκτρέφει βιολογικά τα ζώα του, να παράγει τις δικές του ζωοτροφές, μειώνοντας το κόστος, αλλά και να δημιουργήσει τη δική του καθετοποιημένη μονάδα μέσω της οποίας παράγει διαφορετικά είδη τυριού. «Αν και προέρχομαι από μία αγροτική οικογένεια, το να ασχοληθώ με την αγροτική παραγωγή για μένα δεν ήταν μονόδρομος, καθώς σπούδασα ηλεκτρολογία και είχα αποφασίσει πως δεν θα ακολουθήσω το αγροτικό επάγγελμα. Αυτό, όμως, που δεν μπορείς να προβλέψεις είναι ότι οι ρίζες σου σε ακολουθούν. Ακόμα και όταν δούλευα ως ηλεκτρολόγος, τα απογεύματα συνέχιζα να πηγαίνω στα ζώα. Αποφάσισα, λοιπόν, να ακολουθήσω το ‘‘μικρόβιο’’ της κτηνοτροφίας, που υπήρχε μέσα μου και να συνεχίσω την οικογενειακή παράδοση».
Ο Θανάσης αποφάσισε να ασχοληθεί ολοκληρωτικά με την κτηνοτροφία το 1998, όταν ανέλαβε και τα 350 ζώα που διέθετε ο πατέρας του: «Ξεκίνησα με τα ζώα που είχε ο πατέρας μου και σήμερα διαθέτω 1.000 ζώα, πρόβατα και κατσίκια, βγάζοντας περίπου 200 τόνους γάλα τον χρόνο». Όπως τονίζει στην «ΥΧ», ένας τρόπος για να μειώσει το κόστος εκτροφής προέρχεται από τις ζωοτροφές που παράγει ο ίδιος στις δικές του καλλιέργειες. Ένας άλλος είναι ο εκσυγχρονισμός της εκμετάλλευσής του με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.
Καθετοποίηση μονάδας
Η καθετοποίηση της μονάδας, όπως αναφέρει ο Θανάσης, ήταν ένας από τους τρόπους να καταστήσουν τα προϊόντα τους ανταγωνιστικά, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς: «Ξεκινήσαμε την καθετοποίηση το 2014, ώστε να φτιάχνουμε τυριά από το δικό μας βιολογικό γάλα, αλλά και να τα συσκευάζουμε με τη δική μας ετικέτα ‘‘Πελέχρας, Τυροκομικά Προσοτσάνης’’. Πλέον, διαθέτουμε τις δικές μας συσκευασίες, τις οποίες προωθούμε στις λαϊκές αγορές στις οποίες συμμετέχουμε. Τώρα πια, μπορώ, εκτός από τα τυποποιημένα προϊόντα, να πουλάμε και το φρέσκο γάλα στις λαϊκές αγορές, που αποτελεί ένα μεγάλο τμήμα της παραγωγής μας».
Διαφοροποίηση προϊόντος
Ο Θανάσης είναι το παράδειγμα ανθρώπου που, εκτός από κτηνοτρόφος, είναι και επιχειρηματίας, καθώς δημιούργησε ένα προϊόν αφουγκραζόμενος τη ζήτηση του καταναλωτικού κοινού. Μαζί με τη γυναίκα του, Δέσποινα Κοντοπούλου, δημιουργούν από το δικό τους βιολογικό γάλα τυριά με διάφορα συστατικά, όπως δυόσμο, μπούκοβο, πιπεριές και ελιά: «Η ιδέα για τα τυριά με διάφορα συστατικά γεννήθηκε ένα πρωί στη λαϊκή αγορά, όταν έρχονταν οι πελάτες και μας έλεγαν πως το τυρί μας είναι ακριβό, κάνοντας σύγκριση με τα τοπικά σούπερ μάρκετ και τις προσφορές που διέθεταν. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, πως είτε θα πρέπει να κατεβάσουμε την τιμή στο κόστος, για να μην έχουμε ανταγωνισμό και να μην μπορούν να μας συγκρίνουν στις τιμές με κάποιον άλλον ή να βγάλουμε κάτι που να μην μπορούν να συγκρίνουν το προϊόν μας με κάτι άλλο. Είναι, λοιπόν, κάτι που δεν μπορούν να βρουν αλλού. Έτσι, λοιπόν, δημιουργήσαμε τα συγκεκριμένα προϊόντα».
Την τυροκόμηση, όπως αναφέρει ο Θανάσης, την έχει αναλάβει η γυναίκα του, Δέσποινα, η οποία μόλις πήραν την απόφαση να επεκτείνουν τη μονάδα τους μέσω της μεταποίησης παρακολούθησε ταχύρρυθμα μαθήματα στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ώστε να πάρει το πτυχίο του τυροκόμου.
Επόμενα σχέδια
Στους επόμενους στόχους του Θανάση Πελέχρα είναι η διαδικτυακή πώληση των προϊόντων του, όπως και η συνεργασία με καταστήματα λιανικής, τα οποία εξειδικεύονται στην πώληση βιολογικών προϊόντων.