Αυτό το άρθρο είναι 84 μηνών

Κατοχυρώνει τα 40 λεπτά το αγελαδινό γάλα: Σε ανοδικό τέμπο η ελληνική αγορά

23/10/2017
6' διάβασμα
katochyronei-ta-40-lepta-to-ageladino-gala-se-anodiko-tebo-i-elliniki-agora-102656

Σταθερά αυξητική τάση παρουσιάζουν οι τιμές για το αγελαδινό γάλα στην Ελλάδα από τον περασμένο Αύγουστο, συμβαδίζοντας σταδιακά με το ευνοϊκό κλίμα που καταγράφεται σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για το προϊόν.

Συγκεκριμένα, αυξημένες σχεδόν κατά 29% είναι οι μέσες τιμές αγελαδινού στην ΕΕ τον Σεπτέμβριο του 2017 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Γάλακτος (MMO) της Κομισιόν (βλ. Πίνακα 1). Επιπλέον, με βάση στοιχεία από τον ΕΛΓΟ και το ρεπορτάζ της «Ύπαιθρος Χώρα» με παραγωγούς και συνεταιρισμούς της χώρας, οι μέσες τιμές αγελαδινού από τα 38 λεπτά το κιλό τον περασμένο Αύγουστο έφτασαν τον Σεπτέμβριο τα 39-40 λεπτά το κιλό και συνεχίζουν με μικρές αυξήσεις και τον Οκτώβριο, ξεπερνώντας σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 41-42 λεπτά το κιλό.

«Καταγράφεται μια αυξητική πορεία για τις τιμές του αγελαδινού γάλακτος που πλέον κινούνται λίγο πιο πάνω από τα 40 λεπτά το κιλό», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» ο διευθυντής και γεωπόνος ζωικής παραγωγής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, Αλέξανδρος Μανούρας. Όσον αφορά τη ζήτηση για το προϊόν, ο ίδιος σημειώνει ότι είναι σταθερή, «καθώς είναι λίγες οι υγιείς γαλακτοβιομηχανίες στη χώρα».

Σταθερά τα συμβόλαια της Δωδώνης

Εδώ και 14 μήνες, οι τιμές για τα συμβόλαια που διατηρεί ο Αγελαδοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας-Πρέβεζας με τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη είναι σταθερά στα 40 λεπτά το κιλό για αγελαδινό γάλα με 3,7 λιπαρά, 0,40 πρωτεΐνη, κάτω των 100.000 μικρόβια και κάτω των 400.000 συμβατικά κύτταρα, όπως σημειώνει στην «ΥΧ» ο Ταξιάρχης Μπρούβας, πρόεδρος του συνεταιρισμού. Βέβαια, αναλόγως της ποιότητας των παραδόσεων γάλακτος, οι τιμές προσαρμόζονται και κινούνται στο εύρος των 38-42 λεπτών το κιλό. Με ανεβασμένα λιπαρά και πρωτεΐνη δίνεται επιπλέον 1,5 λεπτό το κιλό. Από την τελική τιμή ο συνεταιρισμός κρατάει 1 λεπτό το κιλό για τα λειτουργικά του έξοδα.

Υψηλότερες τιμές σε μεγάλες μονάδες

Την ανοδική πορεία του αγελαδινού επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ), Θανάσης Βασιλέκας: «Οι τιμές κατά μέσο όρο κινούνται στα 40-41 λεπτά το κιλό και ορισμένοι γαλακτοπαραγωγοί σε μεγάλες και καλές μονάδες λαμβάνουν ακόμη και πάνω από τα 42 λεπτά το κιλό». Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, το γεγονός ότι τώρα οι τιμές κινούνται ανοδικά δεν αποτελεί προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον και για τον λόγο αυτόν απαιτείται μακροπρόθεσμο στρατηγικό σχέδιο για το αγελαδινό.

RABOBANK: Στα πάνω της η ζήτηση και το 2018

Σε φάση ανάκαμψης βρίσκεται και σε διεθνές επίπεδο η αγορά γάλακτος, χάρη στην αυξημένη ζήτηση από τους Κινέζους αγοραστές και στο έλλειμμα βουτύρου. «Οι υψηλότερες τιμές παραγωγού στις βασικές εξαγωγικές περιοχές του κόσμου επέδρασαν καταλυτικά στην προσφορά, οπότε βλέπουμε να γίνονται περισσότερες εξαγωγές γάλακτος», σημειώνει ο αναλυτής της Rabobank, Michael Harvey, και προσθέτει: «Οι Kινέζοι αγοραστές ήταν πολύ δραστήριοι τους τελευταίους μήνες, καθώς η εγχώρια παραγωγή γάλακτος δεν μπορούσε να συμβαδίσει με τη ζήτηση. Αυτή η τάση θα συνεχιστεί και το 2018, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό. Μέχρι τα τέλη του 2017, η κινεζική ζήτηση για γάλα θα αυξηθεί κατά 13% από την προηγούμενη χρονιά, ενώ θα ενισχύεται η ζήτηση και από τις χώρες τις Νοτιοανατολικής Ασίας, γεγονός που θα στηρίξει περαιτέρω τις τιμές. Ως εκ τούτου, μέχρι και τις αρχές του 2018, οπότε και αυξάνονται οι παραδόσεις γάλακτος από τις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου, οι διεθνείς τιμές των γαλακτοκομικών δεν αναμένεται να πιεστούν».

Γερμανική αγορά: Μεγάλο παραμένει το χάσμα με το κόστος παραγωγής

Μια ανάσα πριν από τα 41 στα 40,98 λεπτά το κιλό ήταν το κόστος παραγωγής για το αγελαδινό γάλα στη Γερμανία το γ΄ τρίμηνο του 2017, έναντι των 42 λεπτών το κιλό για το β΄ τρίμηνο του ίδιου έτους, σύμφωνα με στοιχεία του γερμανικού γραφείου για τη γεωργία και την οικονομία της γεωργίας (Büro für Agrarsoziologie und Landwirtschaft, BAL). Σημειώνεται ότι το BAL υπολογίζει το πραγματικό κόστος για την παραγωγή γάλακτος στη Γερμανία από το 2012 (βλ. Πίνακα 2).
Πιο πάνω, ήτοι στα 41,17 λεπτά το κιλό ήταν το 2016, ενώ ακόμη υψηλότερα στα 44,08 λεπτά το κιλό ήταν το κόστος παραγωγής αγελαδινού στη Γερμανία το 2012.

Όμως, όπως σημειώνουν οι αναλυτές του BAL, παρά το χαμηλότερο κόστος παραγωγής και τις υψηλότερες τιμές –οι οποίες τον περασμένο Ιούλιο έφτασαν τα 37,19 λεπτά το κιλό– ακόμη δεν υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στα δύο αυτά στοιχεία. Συγκεκριμένα, το κόστος παραγωγής σε σύγκριση με την παραπάνω τιμή είναι πιο κάτω κατά 9%. Σχετικά με τα νούμερα αυτά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γάλακτος (ΕΜΒ), Romuald Schaber, σχολίασε τα εξής: «Φυσικά και είναι ενθαρρυντικό ότι το χάσμα μεταξύ του κόστους παραγωγής και της τιμής μειώνεται. Ωστόσο, αν αναλογιστούμε τις απώλειες που έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια, οι τιμές αυτές ακόμη δεν είναι αρκετές για να κλείσει αυτό το χάσμα και να ξεκινήσουν οι επενδύσεις που οι γαλακτοπαραγωγοί έχουν αναβάλει μέχρι στιγμής. Δυστυχώς, αυτά τα στοιχεία δείχνουν, επίσης, ότι οι γαλακτοπαραγωγοί δεν ευνοούνται επαρκώς από την άνοδο στις τιμές του βουτύρου».

Μέσος όρος τιμών αγελαδινού στην ΕΕ (ευρώ/κιλό)

 

gala-infographic-ageladino
infographic – ypaithros.gr

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: