Στο αγκίστρι η κτηνοτροφία: Χιονοστιβάδα ερωτήσεων στο Κοινοβούλιο για προϊόντα και ζωονόσους
Την αναγκαιότητα περαιτέρω νομοθετικών πρωτοβουλιών και θεσμικών αλλαγών για την κτηνοτροφία διαπιστώνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς οι αγελαδοτρόφοι διαμαρτύρονται για τιμές – επενδυτικά προγράμματα – αδειοδοτήσεις, οι αιγοπροβατοτρόφοι μιλούν για κατάρρευση τιμών και ελληνοποιήσεις, η γαλακτοβιομηχανία καταγγέλλει ότι οι τιμές είναι χαμηλές στα σούπερ μάρκετ, γιατί δεν υπάρχει ρευστό στους Έλληνες καταναλωτές. Διαρκής, δε, είναι η γκρίνια, κοινοβουλευτική και μη, και ζητείται μεταφορά της εποπτείας των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) στο ΥΠΑΑΤ.
Ανάμεσά τους και ο Β’ αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ότι εδώ και έναν χρόνο προσπαθεί να βρει άκρη για να φτιαχτεί ένα κτηνοτροφικό πάρκο στην Αιτωλοακαρνανία, όπου εκλέγεται. Το θέμα έθεσε ευθέως και η κυβερνητική βουλευτής, Παναγιώτα Βράντζα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου δέχτηκε απανωτές επίκαιρες ερωτήσεις για την κτηνοτροφία και από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το χαρτοφυλάκιο της γεωργίας (Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Στύλιος), τον πρώην αν. υπουργό Γεωργίας, Μάξιμο Χαρακόπουλο, αλλά και από βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, με επικεφαλής τον Μιχάλη Τζελέπη.
Β. Αποστόλου: Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι
Ζητήματα, που καίνε τους κτηνοτρόφους, τέθηκαν στο συνέδριο της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, από τον επίτιμο και τον νυν πρόεδρο της οργάνωσης, Θανάση Βασιλέκα και Ηλία Κοτόπουλο, από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτη Πεβερέτο και τον πρόεδρο του ΣΕΒΓΑΠ, Χρήστο Αποστολόπουλο, για τιμές, γάλα, γιαούρτι, φέτα, αδειοδοτήσεις, ράφι.
Ο κ. Αποστόλου υποστήριξε πως εντατικοποιούνται οι έλεγχοι, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, εξήγγειλε άμεσα αλλαγές στις αδειοδοτήσεις σταβλικών εγκαταστάσεων, καθώς οι αγελαδοτρόφοι διαμαρτυρήθηκαν πως οι άδειες καθυστερούν 2-4 χρόνια.
Παραγωγοί της ΕΦΧΕ ζήτησαν αλλαγή θεσμικού πλαισίου, για τη δημιουργία γιαουρτιού αποκλειστικά από ελληνικό γάλα και καθιέρωση ειδικού ραφιού για τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα στα σούπερ μάρκετ, όπως συμβαίνει και σε ξένες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς δεν αντιβαίνει την κοινοτική νομοθεσία.
Πολιτικές πηγές θεωρούν ότι μπορούν να επιλυθούν ζητήματα θεσμικά και εμπορικά, αλλά όχι οικονομικά, καθώς η χώρα είναι δεμένη με μνημόνια έως τον Αύγουστο του 2018. Η κυβερνητική πλευρά αφήνει να εννοηθεί πως ωφελημένη από τα νέα μέτρα, που επίκεινται προς θεσμοθέτηση μετά το καλοκαίρι, θα είναι η «μεσαία τάξη» όλων των επαγγελματιών. Ο κ. Αποστόλου σημείωσε πως χρειάζεται και να οργανωθούν οι παραγωγοί για το θέμα των τιμών, αλλά από την πλευρά του υπουργείου καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικό το σύστημα «Άρτεμις».