Αιμορραγούν Ισπανοί και Ιταλοί εμφιαλωτές ελαιολάδου
Δύο πρόσφατες εκθέσεις που είδαν πρόσφατα το φως της επικαιρότητας αποτυπώνουν μια μάλλον ανησυχητική κατάσταση, όσον αφορά την οικονομική βιωσιμότητα αρκετών εταιρειών εμφιάλωσης ελαιολάδου τόσο στην Ισπανία όσο και την Ιταλία.
Όπως προκύπτει από τις μελέτες, τα βασικά συμπεράσματα των οποίων δημοσίευσαν οι Olive Olive Oil Times, περισσότερες από το 12% των ισπανικών εταιρειών του κλάδου βρίσκονται αντιμέτωπος με υψηλό ή πολύ υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας. Την ίδια στιγμή, στην Ιταλία μόλις 20 εταιρείες παρουσιάζουν κερδοφορία, ενώ σε δυσχερέστερη θέση φαίνεται να βρίσκονται οι μικρές και μικρότερες επιχειρήσεις, οι οποίες δυσκολεύονται περισσότερο να προσαρμοστούν και να ακολουθήσουν τα σύγχρονα δεδομένα της αγοράς και, ιδίως, των εξαγωγών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας συμβούλων Insight View, τουλάχιστον το 12% των ισπανικών επιχειρήσεων εμφιάλωσης ελαιολάδου αντιμετωπίζει υψηλή ή πολύ υψηλή πιθανότητα να χρεοκοπήσει, ενώ το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 36% των μικρών και μικρομεσαίων εταιρειών. Οι υψηλές τιμές είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της εγχώριας και παγκόσμιας ζήτησης και ενέτειναν το πρόβλημα, σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής αυξήθηκε και ο ανταγωνισμός από το εξωτερικό εντάθηκε. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν να αυξηθούν τα χρέη αρκετών εταιρειών, αργά αλλά σταθερά. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Deoleo, παγκόσμιας δύναμης στις εξαγωγές ελαιολάδου, που παρουσίασε απώλειες της τάξης των 31 εκατ. ευρώ την περσινή χρονιά.
Ποντάρουν στην ανάκαμψη της ζήτησης
Ο Juan Vilar, ειδικός σε θέματα της αγοράς στο πανεπιστήμιο της Jaén που ανήκει στην περιφέρεια της Ανδαλουσίας, ανέφερε ότι η έκθεση «δεν είναι καταστροφική», ωστόσο σημείωσε πως ο κλάδος χρειάζεται να προσαρμοστεί, καθώς η διεθνής αγορά εκσυγχρονίζεται διαρκώς και ο ανταγωνισμός ολοένα και αυξάνεται. «Όσο εντατικοποιούνται οι φυτεύσεις και αυξάνεται η παραγωγή, τόσο μεγαλώνουν τα περιθώρια ορισμένων εταιρειών για αλλαγή των τιμών και προσαρμογή στην αγορά», ανέφερε ο ίδιος. Πάντως, ορισμένοι επενδυτές και παραγωγοί θεωρούν ότι θα υπάρξει επανάκαμψη, ακόμα και αν τα πράγματα χειροτερεύσουν προσωρινά, βασιζόμενοι και στην έκθεση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), που αναφέρει ότι η παγκόσμια παραγωγή για την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να αυξηθεί κατά 5%.
Μόλις 20 οι κερδοφόρες εταιρείες στην Ιταλία
Αντίστοιχη έρευνα που διεξήχθη στην Ιταλία υποστηρίζει ότι μόλις 20 εταιρείες στον κλάδο της ελαιοπαραγωγής είναι κερδοφόρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι οκτώ εξ αυτών δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον συγκεκριμένο τομέα. Η Ένωση Ιταλικών Βιομηχανιών Ελαιολάδου (Assitol) εντοπίζει από την πλευρά της το πρόβλημα της μειωμένης κερδοφορίας στη συντηρητική προσέγγιση της χώρας. Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Assitol, Anna Cane, ορισμένοι παραγωγοί είναι εγκλωβισμένοι σε πιο παραδοσιακές μεθόδους και αδυνατούν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, ώστε να ανταποκριθούν στην εγχώρια και παγκόσμια ζήτηση. «Η ιταλική ελαιοπαραγωγή που σε μεγάλο βαθμό προέρχεται από τη δραστηριότητα των παραγωγών στο ημιορεινό ανάγλυφο της χώρας, χαρακτηρίζεται από το υψηλό κόστος παραγωγής και από τον πολυτεμαχισμό των εκμεταλλεύσεων, καθώς και παλαιών, μη βιομηχανικών μεθόδων παραγωγής. Ακόμη ένα πρόβλημα είναι, κατά την ίδια, η νοοτροπία των παραγωγών που αντιμετωπίζουν το ελαιόλαδο σαν κοινό εμπόρευμα και όχι σαν προϊόν με προστιθέμενη αξία.