Αποφύλλωση, η τελευταία πινελιά στην καλλιέργεια του βαμβακιού
του Θοδωρή Χριστοδούλου, MSc Γεωπόνου
Με τη χρήση αποφυλλωτικών και ωριμαντικών σκευασμάτων στο βαμβάκι επιδιώκουμε τη γρήγορη πτώση των φύλλων της καλλιέργειας, ώστε να επιταχύνουμε το άνοιγμα των καρυδιών. Η παραπάνω διαδικασία είναι πολλές φορές πολύ σημαντική, ειδικά σε περιπτώσεις επανασποράς ή αργοπορίας του δεσίματος των καρυδιών, όπως για παράδειγμα μετά από εντομολογικές προσβολές. Επιταχύνοντας το άνοιγμα των καρυδιών πετυχαίνουμε γρήγορη συγκομιδή της καλλιέργειας, αποφεύγοντας την ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής από τις πιθανές φθινοπωρινές βροχοπτώσεις. Το προϊόν που παράγεται είναι ποιοτικότερο, με καλύτερη απόδοση σε ίνα και καλύτερο χρώμα.
Επίσης, το ποσοστό ξένων υλών, που συγκομίζονται μαζί με το προϊόν, είναι πολύ μικρότερο, αφού τα φύλλα έχουν πέσει. Μετά την αποφύλλωση συγκομίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής στο πρώτο χέρι και η ποσότητα που μένει για το δεύτερο χέρι είναι μικρή. Οι κάψες ανοίγουν στο σύνολό τους, αφού πλέον ο αερισμός της φυτείας είναι καλύτερος. Σε κάποιες περιπτώσεις και αν ο καιρός είναι ευνοϊκός, είναι δυνατή η συγκομιδή του συνόλου της παραγωγής σε ένα χέρι, περιορίζοντας έτσι το κόστος συγκομιδής. Η χρήση αποφυλλωτικών είναι υποχρεωτική σε φυτείες που προορίζονται για σποροπαραγωγή.
Βασικός παράγοντας ο καιρός
Τι πρέπει να προσέξουμε κατά την εφαρμογή αποφυλλωτικών – ωριμαντικών; Θα πρέπει οπωσδήποτε τις επόμενες επτά με δέκα μέρες να περιμένουμε καλό καιρό και κυρίως έλλειψη βροχοπτώσεων. Όταν ακολουθούν βροχοπτώσεις μετά την εφαρμογή αποφυλλωτικών ή ωριμαντικών, το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό, λόγω του «καραμελώματος» της ίνας μέσα στην κάψα. Επίσης, η εφαρμογή ευνοείται όταν η θερμοκρασία που επικρατεί είναι από 25 βαθμούς Κελσίου και άνω κατά τις ημέρες που ακολουθούν τον ψεκασμό. Σε κάθε περίπτωση, όταν αναμένεται βροχή, δεν πρέπει να επεμβαίνουμε και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα φύλλα του βαμβακιού λειτουργούν προστατευτικά στα καρύδια του φυτού και μειώνουν το τίναγμά του στο έδαφος.
Σημαντικό το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η καλλιέργεια
Θα πρέπει η καλλιέργειά μας να βρίσκεται στο κατάλληλο σημείο ανάπτυξης όταν θα κάνουμε την εφαρμογή. Θα πρέπει, δηλαδή, η καλλιέργεια να βρίσκεται σε στάδιο όπου το 40% των καρυδιών να έχει ανοίξει και το 70% – 80% των υπόλοιπων καρυδιών να έχει τουλάχιστον ωριμάσει. Ο έλεγχος αυτός είναι απλός και θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται από τον παραγωγό πριν από τον ψεκασμό. Ώριμο θεωρείται ένα καρύδι όταν δεν είναι δυνατό να κοπεί με μαχαίρι ή απλά είναι τόσο σκληρό ώστε δεν πατιέται με τα δάκτυλα.
Δοσολογία και απόδοση
Στη συνέχεια, θα πρέπει να ορίσουμε τη δοσολογία που θα εφαρμόσουμε. Χαμηλότερες δόσεις χρησιμοποιούμε όταν η εφαρμογή γίνει νωρίς και με καλές θερμοκρασίες, υψηλότερες δόσεις όταν ο καιρός έχει περάσει και οι θερμοκρασίες είναι πιο χαμηλές. Επίσης, χρησιμοποιούμε μεγαλύτερες δόσεις όταν η φυτεία είναι εύρωστη με ζωηρή ανάπτυξη και χαμηλότερες σε μια φυτεία η οποία από μόνη της δείχνει να προχωρά προς την ωρίμανση. Όταν το φυτό έχει προχωρήσει αρκετά και τείνει να κλείσει τον κύκλο του, τότε το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι το επιθυμητό. Είναι καλό κατά τη στιγμή της εφαρμογής η φυλλωσιά να είναι όσο γίνεται ακόμη πράσινου χρώματος και να μην έχει προχωρήσει το γνωστό ρόδισμα, το οποίο δείχνει πως το φυτό βρίσκεται προς το τέλος του κύκλου του.
Επιλογή σκευάσματος
Στην ελληνική αγορά σήμερα δύο είναι οι δραστικές ουσίες που έχουν λάβει έγκριση και χρησιμοποιούνται ως αποφυλλωτικά του βαμβακιού. Είναι το carfentrazone-ethyl (Spotlight 24% EC) και το pyraflyfen-ethyl (Kabuki 2,5% EC). Υπάρχει επίσης και μια δραστική ουσία, το ethephon (Ethrel και γενόσημα), που χρησιμοποιείται ως ρυθμιστής ανάπτυξης και η οποία δρα ελευθερώνοντας αιθυλένιο μέσα στη φυτεία, επιταχύνοντας έτσι την ωρίμαση των καρυδιών.
Όταν ο στόχος είναι κυρίως η επιτάχυνση της ωρίμανσης της φυτείας μας μέσω της μείωσης της φυλλικής επιφάνειας, τότε χρησιμοποιούμε τα αποφυλλωτικά. Όταν ο στόχος είναι κυρίως το άνοιγμα των καρυδιών και η φυτεία παρουσιάζει λιγότερο ζωηρή ή φτωχή φυλλωσιά, τότε μπορούμε να στραφούμε προς το Ethrel. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πιο σωστό είναι να χρησιμοποιείται συνδυασμός του Ethrel με ένα από τα δύο αποφυλλωτικά στην κατάλληλη αναλογία, για το καλύτερο αποτέλεσμα. Υπενθυμίζουμε ότι απαγορεύεται η χρήση του Ethrel σε χωράφια που προορίζονται για σποροπαραγωγή. Συμβουλευόμαστε πάντα τους τοπικούς γεωπόνους, ώστε να παίρνουμε πάντα τη σωστή απόφαση για τη χρήση των αποφυλλωτικών και τηρούμε πάντα τις οδηγίες που αναγράφονται στις ετικέτες των σκευασμάτων.