Τεράστιο ενδιαφέρον για απόσυρση σκαφών
Η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας που αφορά την απόσυρση αλιευτικών σκαφών έχει αρχίσει, αφού ήδη από τη Δευτέρα έκλεισε η διαδικασία ηλεκτρονικής κατάθεσης αιτήσεων για υπαγωγή στο πρόγραμμα.
Στην ειδική υπηρεσία διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας κατατέθηκαν, όπως μας ανακοίνωσε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης, Γιάννης Σακελλαρίου, 1.414 αιτήσεις από όλη την Ελλάδα και, μέχρι τα Χριστούγεννα, θα έχει γίνει γνωστή η χωροταξική κατανομή τους.
Στην Αργολίδα, οι εκπρόσωποι των συλλόγων αλιέων εκτιμούν ότι εάν δεν υπήρχαν κάποιες προϋποθέσεις-εμπόδια για τη χρηματοδότηση της απόσυρσης, ο αριθμός αυτός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος. Όπως μας εξήγησε και ο κ. Σακελλαρίου, το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο, αλλά οι περισσότεροι απορρίφθηκαν, αφού δεν μπορούσαν να αποδείξουν ότι τον τελευταίο χρόνο ασχολούντο με την αλιεία για τρεις τουλάχιστον μήνες.
Προβλήματα
Ο εκπρόσωπος των αλιέων στην Ερμιόνη, Παναγιώτης Μέξης, τόνισε ότι «το ενδιαφέρον των περισσότερων ήταν η απόσυρση, αφού ο μέσος όρος ηλικίας είναι πλέον μεγάλος, τα σκάφη έχουν παλιώσει και η θάλασσα δεν μπορεί να μας ζήσει τώρα πια. Δυστυχώς, ζήτησαν δικαιολογητικά που δεν περιμέναμε ότι θα ζητούσαν και έτσι μείναμε πολλοί εκτός προγράμματος».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Βασίλη Ηλιού από την Κοιλάδα, προέδρου του αλιευτικού συλλόγου Ερμιονίδος, που αριθμεί περίπου 250 μέλη. «Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να ενταχθούμε σε αυτήν τη διαδικασία επιδότησης, αφού ζήτησαν μέχρι και ημερολόγιο σκάφους και αυτό δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να το έχουμε. Τώρα, οι γέροντες θα αναγκαστούν να τα πουλήσουν κοψοχρονιά και να κλείσουν έτσι αυτό το θέμα».
Τέλος, από τον σύλλογο Αλιέων του Δήμου Ναυπλίου, που καλύπτει και το Τολό αλλά και άλλες περιοχές, ο Δαμιανός Παντελής θα τονίσει ότι «ο κλάδος συρρικνώνεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή είναι οι ερασιτέχνες ψαράδες και η παράνομη αλιεία, που επιδεινώνουν την κατάστασή μας.
Μόνο για απόσυρση μιλάνε στην Κορινθία
Κρίση και μέτρα έφεραν την αποχή
«Άνθρακες ο θησαυρός» μπορεί πλέον κάποιος να πει, μαθαίνοντας πόσοι αλιείς κατέθεσαν αιτήσεις για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) που έχουν προκηρυχθεί και αφορούν και την Κορινθία. Όπως μας ενημέρωσε από το τμήμα Αλιείας της ΔΑΟΚ Κορινθίας η κα Πηνελόπη Χασιλίδου, οι αιτήσεις δεν ξεπερνάνε τις 12, και από αυτές, μόλις οι 8 έχουν πάρει έγκριση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει η υπηρεσία, οι αιτήσεις που κατατέθηκαν έχουν σχέση με το πρόγραμμα της απόσυρσης αλιευτικών σκαφών και δεν υπεβλήθη καμία για επένδυση σε αλιευτικό σκάφος. «Όπως φάνηκε, η πλειοψηφία όσων ασχολούνται με την παράκτια αλιεία δεν ενδιαφέρεται για επενδύσεις στο σκάφος, αλλά μόνο για την απόσυρση. Βέβαια, έχει δοθεί και μία παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και θα περιμένουμε μέχρι τότε για να δούμε την τελική εικόνα που θα διαμορφωθεί», τόνισε ο κα Χαλκίδου.
Σε ερώτησή μας στον πρόεδρο του Αλιευτικού Συλλόγου Κιάτου, Αντώνη Φωτεινό, να σχολιάσει τον μικρό αριθμό αιτήσεων, πήραμε την ακόλουθη απάντηση: «Δεν υπάρχουν χρήματα για επενδύσεις. Για να κάνουμε έστω μία μικρή ηλεκτρονική επένδυση χρειάζεται ένα ποσό που δεν υπάρχει πλέον. Μειώθηκαν τα έσοδά μας και για να σας δώσω να καταλάβετε, παλιά πουλούσαμε τον μπακαλιάρο 20 ευρώ και τώρα πουλάμε 10 ευρώ και με την προϋπόθεση να είναι σε άριστη κατάσταση το ψάρι». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σύλλογος αριθμεί 48 μέλη.
Από τον Αγροτικό Αλιευτικό Σύλλογο Επαγγελματιών Ψαράδων Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης «ο Άγιος Σώστης», ο επί 27 χρόνια πρόεδρός του, Δημήτρης Τσουκαλάς, θα επισημάνει ότι «δεν υπήρξε δυνατότητα να κατατεθούν αιτήσεις για απόσυρση αφού οι περισσότεροι δεν τηρούσαν το κριτήριο για τα μεροκάματα που έπρεπε να αποδειχθούν. Παράλληλα δεν υπάρχει δυνατότητα για να πάρει κάποιος δάνειο για να σκεφτεί τις επενδύσεις».