Αυτό το άρθρο είναι 95 μηνών

Αύξηση σε καλλιέργειες ελιάς και λεμονιού στην Αργολίδα

Καμία επένδυση σε νέες φυτεύσεις
10/12/2016
2' διάβασμα
afxisi-se-kalliergeies-elias-kai-lemoniou-stin-argolida-65319

Η επιστροφή της λεμονιάς μετά από 20 χρόνια στην Αργολίδα είναι γεγονός και αν συνδυαστεί με την αύξηση της καλλιέργειας της ελιάς, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι παραγωγοί αναζητούν εναγωνίως λύσεις επιβίωσης και δεν περιμένουν ακόμα αναδιαρθρώσεις παραγωγών για να προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις.

Σε κάθε περιοχή της Αργολίδας υπάρχουν κινήσεις αναδιάρθρωσης της παραγωγής, αλλά κοινή συνισταμένη είναι η αύξηση της καλλιέργειας της ελιάς. Από το Άργος, και συγκεκριμένα από την περιοχή Σκαφιδάκι όπου λειτουργούν τα Φυτώρια Φακλάρης, ο Χαράλαμπος Φακλάρης αποκάλυψε ότι «αυτή η χρονιά είναι η χρονιά της λεμονιάς, που μετά από 20 χρόνια στα αζήτητα γίνεται προϊόν προτεραιότητας που έρχεται να αυξήσει τις ελπίδες για ένα καλό αγροτικό εισόδημα.
Παράλληλα, αυξημένη είναι και η πώληση ελαιοδέντρων, που το 90% θα αγοράσεις ελιές Κορωνιάς». Αντίθετα, υποχώρηση σημειώνουν οι παραγγελίες για τη φύτευση ροδάκινου, που άρχισε την τελευταία δεκαετία και τώρα υποχωρεί, αφού υπάρχουν προβλήματα στη διάθεσή του.

Η εμφάνιση της κρίσης αυξάνει τον αριθμό των δενδροφυτεύσεων στην προσπάθεια αναζήτησης χρημάτων, αλλά και πάλι η έλλειψη επιδοτήσεων δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλης έκτασης καλλιέργειες. Σταθερή και με μικρή αύξηση παραμένει η εμφύτευση βερικοκιάς, ενώ λόγω κρίσης και αβεβαιότητας δεν υπάρχει επένδυση σε νέες καλλιέργειες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως π.χ. η καλλιέργεια αβοκάντο.

Από την περιοχή της Ερμιονίδας, και ειδικότερα από τα Φυτώρια Δημαράκη, η «ΥΧ» ενημερώθηκε ότι «η καλλιέργεια της ελιάς, και μάλιστα της Κορωνέικης, είναι ο μεγάλος νικητής της χρονιάς, αφού οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 40%! Παράλληλα, αυξήθηκε κατά 10%-20% και η καλλιέργεια της ροδιάς που είναι και η προσφιλής καλλιέργεια της περιοχής». Όπως εξήγησε ο κ. Δημαράκης, «απόλυτα στάσιμη και με τάσεις για μείωση είναι η καλλιέργεια εσπεριδοειδών, ενώ δεν υπάρχει καμία επένδυση σε νέες καλλιέργειες».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: