Δέντρα και λεβάντες για την αναγέννηση των εδαφών σε λιγνιτωρυχεία της ΔΕΗ

11/09/2024
3' διάβασμα
dentra-kai-levantes-gia-tin-anagennisi-ton-edafon-se-lignitorycheia-tis-dei-331669

Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο MarginUp! ξεκίνησε με σκοπό να αυξήσει τη βιοποικιλότητα και την παραγωγή βιομηχανικών πρώτων υλών σε υποβαθμισμένες περιοχές. Τα υποβαθμισμένα και χαμηλής παραγωγικότητας εδάφη θα καλλιεργηθούν με μη εδώδιμες καλλιέργειες που είναι ανθεκτικές στο κλίμα, με σκοπό την αποκατάσταση του εδάφους και την εξυγίανση του οικοσυστήματος. Στο έργο συμμετέχουν 29 Ευρωπαίοι και 2 διεθνείς εταίροι που συνολικά καλύπτουν από όλους τους τομείς της γεωργίας και της βιοοικονομίας.

Το έργο MarginUp! βασίζεται σε 7 πιλοτικές περιοχές: 5 στην Ευρώπη, 1 στην Αργεντινή και 1 στη Νότιο Αφρική. Στην Ελλάδα η πιλοτική περιοχή περιλαμβάνει υποβαθμισμένα εδάφη παλιών λιγνιτικών ορυχείων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Στην υλοποίηση του έργου συμμετέχουν το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας-CluBE, το Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας-ΔΙΑΔΥΜΑ και η ALFA WOOD GROUP. 

Φυτεύσεις

Σύμφωνα με την Project Manager του CluBE κα Δώρα Καλέα, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 2 φάσεις φυτεύσεων. «Για την αποκατάσταση του εδάφους φυτεύτηκαν 1500 ψευδοακακίες, 70 δρυς, 70 καστανιές και 2.200 αρωματικά φυτά λεβάντας σε έκταση του Νότιου Πεδίου που έχει παραχωρηθεί στη ΔΙΑΔΥΜΑ από τη ΔΕΗ. Σύμφωνα με το προτεινόμενο πλάνο, θα γίνει παραγωγή ινοσανιδών MDF με ποσοστό ξύλου ψευδοακακίας και παραγωγή βιοενέργειας (πέλλετ) από την ξυλώδη βιομάζα. Επίσης, από τα φυτά της λεβάντας θα γίνει απόσταξη του αιθέριου ελαίου για την παραγωγή καλλυντικών και αρωματικών-φαρμακευτικών προϊόντων» επισημαίνει η κυρία Καλέα. 

Στο πλαίσιο του έργου θα εξεταστεί και η ένταξη κυψελών για την παραγωγή μελιού μετά από τις απαραίτητες μελέτες ως προς την ασφάλεια του τελικού προϊόντος για τους καταναλωτές. «Η φύτευση των δέντρων θα παίξει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό των ρύπων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, εξασφαλίζοντας καθαρότερο περιβάλλον διαβίωσης και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών. Επίσης, η φύτευση διαφορετικών φυτικών ειδών θα ενισχύσει σημαντικά τη βιοποικιλότητα της περιοχής». καταλήγει η κα Καλέα. 

Το έργο MarginUp! θα προτείνει λύσεις για τη διασφάλιση της χρήσης και την απόδοση της κερδοφορίας σε υποβαθμισμένες περιοχές, ενώ θα παρέχει ταυτόχρονα μια άφθονη τοπική πηγή ανανεώσιμων πρώτων υλών για την παραγωγή υψηλής αξίας προϊόντων. Μέσα από τις δράσεις του, το έργο θα συμβάλλει άμεσα στους στόχους και τις πολιτικές της Ευρώπης για την κλιματική ουδετερότητα, όπως η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, το Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία, η Στρατηγική Βιοοικονομίας και η Στρατηγική της ΕΕ για το Έδαφος. Οι εταίροι του έργου βρίσκονται σε στενή συνεργασία με διαχειριστές γης, αγρότες και ενδιαφερόμενους φορείς από την αναπτυσσόμενη βιομηχανία βιοοικονομίας με σκοπό να αυξηθεί η ανθεκτικότητα του γεωργικού συστήματος και να προωθηθεί τη συμμετοχή των φορέων.