Διαχειριστείτε καλύτερα τα µελίσσια σας από… μακριά
Αύξηση της απόδοσης και της παραγωγής μελιού, μείωση εξόδων μετακινήσεων, διαχείριση αποθεμάτων μελιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καλύτερη διαχείριση και σχεδιασμός των επιθεωρήσεων είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στον μελισσοκόμο το σύστημα ευφυούς μελισσοκομίας Beezon.
Μια ομάδα πέντε ατόμων με πολυετή εμπειρία στη μελισσοκομία, αλλά και στην τεχνολογία, αποφάσισε πριν από μερικά χρόνια να δημιουργήσει μια μελισσοκομική ζυγαριά απομακρυσμένης παρακολούθησης, με σκοπό την αύξηση της απόδοσης και της παραγωγικότητας του μελισσιού.
Ο Γιάννης Σοκιανός, μελισσοκόμος και συνιδρυτής του Beezon, αναφέρει στην «Ύπαιθρο Χώρα» πως «η μελισσοκομική ζυγαριά είναι ένα εξωτερικό προϊόν που μπαίνει σε μια κυψέλη, εγκαθίσταται σε μια νομή και, στη συνέχεια, είναι σε θέση να επικοινωνήσει με τον χρήστη μέσω τηλεπικοινωνιακού παρόχου.
Το κυριότερο ζήτημα που έρχεται να λύσει το συγκεκριμένο σύστημα είναι πως επαγγελματίες και ερασιτέχνες υποχρεούνται να ασκήσουν νομαδική μελισσοκομία, επιδιώκοντας την αύξηση της παραγωγής, η οποία βασίζεται σε προηγούμενες εμπειρίες και αμοιβαίες ενημερώσεις μεταξύ συναδέλφων. Πλέον, με την ύπαρξη κάποιων μελισσιών-δεικτών και με τη χρήση της ζυγαριάς, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πώς αλληλοεπιδρά το μελίσσι με το εξωτερικό του περιβάλλον, πότε ξεκινάει μία νομή, τη διάρκειά της από τη στιγμή που παραμένει το μελίσσι στη συγκεκριμένη νομή και το πέρας. Διότι ο μελισσοκόμος θέλει να γνωρίζει πότε τελειώνει για να πάει να τρυγήσει, ή να μεταφέρει τα μελίσσια του σε άλλη νομή, ή πίσω στο μελισσοκομείο του».
Οφέλη
Στόχος της μελισσοκομικής ζυγαριάς, όπως αναφέρει ο κ. Σοκιανός, είναι η απλή και αποτελεσματική απομακρυσμένη διαχείριση του μελισσοκομείου με οφέλη, όπως η αύξηση της απόδοσης και της παραγωγής μελιού μέσω της έγκαιρης ενημέρωσης έναρξης και αποπεράτωσης μιας νομής. «Χρησιμοποιώντας μελίσσια-δείκτες, μπορούμε μέσω του συστήματος να αξιολογήσουμε τη δυναμική μιας νεκταροέκκρισης/μελιτοέκκρισης, ώστε να μεταφέρουμε μελίσσια, να τα τρυγήσουμε και, τέλος, να τα απομακρύνουμε σε νέα τοποθεσία». Επίσης, στα οφέλη ανήκουν η μείωση εξόδων μετακινήσεων. Μέσω του απομακρυσμένου ελέγχου της κατάστασης της μελισσιών, περιορίζεται η ανάγκη τακτικών επιθεωρήσεων. Επίσης, η μείωση συχνών επιθεωρήσεων επιφέρει λιγότερο στρες στα μελίσσια και, κατ’ επέκταση, περισσότερα αποθέματα μελιού. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισης αποθεμάτων μελιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα και συμπληρωματικής τροφοδότησης, όταν είναι αναγκαία, και περιορισμό των απωλειών λόγω πείνας.
Επικοινωνία με τον χρήστη
Το σύστημα διατίθεται σε δύο εκδόσεις ανάλογα με τη μέθοδο αποστολής των μετρήσεων (SMS/ΙΝΤΕΡΝΕΤ) και την απεικόνισή τους. Στην SMS έκδοση, οι μετρήσεις αποστέλλονται περιοδικά μέσω SMS σε επιλεγμένα χρονικά διαστήματα, όπου αποτυπώνονται οι τρέχουσες παράμετροι της κυψέλης, όπως η ημερήσια μεταβολή βάρους, η εσωτερική θερμοκρασία της κυψέλης, καθώς και η θερμοκρασία και η υγρασία του περιβάλλοντος.
Μελισσοκομική Ζυγαριά GPRS/SMS
Απομακρυσμένη διαχείριση μελισσοκομείου βασισμένη στις αρχές της μελισσοκομίας ακριβείας. Απο μελισσοκόμους για μελισσοκόμους.
Posted by BeeZon Smart Software IoT Solutions on Saturday, 31 March 2018
Η GPRS έκδοση βασίζεται στις αρχές της μελισσοκομίας ακριβείας αξιοποιώντας ΙοΤ τεχνολογία (Internet Of Things), που επιτρέπει τη συνεχή συλλογή δεδομένων σχετιζόμενων με το μελίσσι-δείκτη και το πώς αλληλοεπιδρά με το εξωτερικό περιβάλλον όλο το εικοσιτετράωρο. Μέσω της συνεχούς απομακρυσμένης επόπτευσης, πλέον, μπορεί να αποτυπώνεται η δυναμική ενός μελισσιού σε μία και να παρέχονται στον μελισσοκόμο πληροφορίες, όπως:
- Οι ώρες έναρξης και η διάρκεια που το μελίσσι δουλεύει μέσα στην ημέρα.
- Η καταγραφή μέγιστων αποδόσεων σε συνάρτηση με τις εξωτερικές συνθήκες.
- Η εκτίμηση του πλήθους των συλλεκτριών μελισσών.
- Η καταγραφή των ενεργειακών αναγκών κατά τη διάρκεια της νύχτας.
- Η έγκαιρη ενημέρωση απώλειας βάρους λόγω ενδεχόμενης σμηνουργίας.