Αυτό το άρθρο είναι 80 μηνών

Διχασμένοι οι αγρότες ενόψει της εαρινης περιόδου για το καλαμπόκι

Πικρή γεύση άφησε η περσινή σεζόν, ανάκαμψη βλέπουν οι ξένες τράπεζες
20/03/2018
5' διάβασμα
dichasmenoi-oi-agrotes-enopsei-tis-earinis-periodou-gia-to-kalaboki-118356

Δεύτερες σκέψεις, ενόψει των εαρινών σπορών, κάνουν όσοι παραγωγοί έσπειραν πέρυσι καλαμπόκι, καθώς το υψηλό κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με το χαμηλό εύρος τιμών –15 με 16 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο– και τις αυξημένες φθηνές εισαγωγές από τα Βαλκάνια, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την επόμενη σεζόν. Στον Νομό Σερρών, μάλιστα, οι καλλιεργητές είχαν να αντιμετωπίσουν και απογοητευτικές αποδόσεις, οι οποίες κυμάνθηκαν ακόμα και κάτω από τα 800 κιλά το στρέμμα λόγω του εντόμου Diabrotica.

Στον αντίποδα των παραπάνω, ωστόσο, μια πιο αισιόδοξη νότα δίνουν οι προβλέψεις για ανάκαμψη των τιμών που κάνουν μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, όπως η η Rabobank και η ABN Amro. Συγκεκριμένα, οι δύο μεγάλες ολλανδικές τράπεζες που ειδικεύονται στα αγροτικά εμπορεύματα, τονίζουν ότι θα σπαρθούν φέτος παγκοσμίως λιγότερες εκτάσεις με καλαμπόκι. Η Rabobank προβλέπει ότι οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων στο χρηματιστήριο του Σικάγο «θα παραµείνουν το 2018-2019 για µεγαλύτερο διάστηµα πάνω από τα 4 δολάρια/µπούσελ σε σύγκριση µε τις δύο προηγούµενες σεζόν». Κινητήριο δύναμη θα αποτελέσει το γεγονός ότι για δεύτερη συνεχόµενη χρονιά αναμένεται µείωση των παγκόσµιων αποθεµάτων, με τη Rabobank να εκτιμά ότι, για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία, θα υποχωρήσουν κάτω από τους 200 εκατ. τόνους.

Κρατά αποθέματα ο ΘΕΣγη

Οι φετινές αποδόσεις κινήθηκαν σε ικανοποιητικά επίπεδα με μία μέση παραγωγή 1.500 κιλών το στρέμμα στην περιοχή της Θεσσαλίας, όπως μας ενημερώνει ο Ανδρέας Χαρδαλούπας, διευθυντής Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα, που απορροφά το σύνολο σχεδόν της παραγωγής καλαμποκιού του Συνεταιρισμού ΘΕΣγη μέσω συμβολαιακής γεωργίας. Και μπορεί στη Θεσσαλία να μην αντιμετώπισαν πρόβλημα με το έντομο Diabrotica, όμως οι τιμές ήταν και παραμένουν απογοητευτικές, καθώς «σε αρκετές περιπτώσεις δεν καλύπτουν καν το κόστος παραγωγής». Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτό οφείλεται στις εισαγωγές από χώρες που έχουν χαμηλότερα κόστη καλλιέργειας (ενέργεια, εφόδια, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές). Επιπρόσθετα, η κρίση που διέρχεται η κτηνοτροφία με τις συνεχείς μειώσεις στις τιμές του γάλακτος στον παραγωγό επηρεάζει αρνητικά το κλίμα. Η σημερινή τιμή είναι στα 17 λεπτά για τα μέλη του συνεταιρισμού και ενώ έχουν περάσει έξι μήνες από την περίοδο συγκομιδής. Κρατάμε αποθέματα ευελπιστώντας σε καλύτερες τιμές».

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να αναμένεται μείωση κατά 40%, σύμφωνα με τα στοιχεία της πρόθεσης σποράς που εκδήλωσαν τα μέλη του ΘΕΣγη. «Οι καλλιέργειες που φαίνονται να κερδίζουν το χαμένο έδαφος είναι το ρεβίθι, το βαμβάκι και ο ηλίανθος. Να σημειώσουμε πως στον ηλίανθο τρέχει αυτήν τη στιγμή το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας του Συνεταιρισμού ΘΕΣγη και ήδη υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια από γεωργούς», αναφέρει ο κ. Χαρδαλούπας.

Μειωμένο είναι το ενδιαφέρον για σπορά καλαμποκιού και στις Σέρρες. «Πολλοί λίγοι θα σπείρουν φέτος. Σκεφτείτε ότι έβαζα 850 στρέμματα με καλαμπόκι και φέτος δεν θα βάλω καθόλου. Καλλιεργητές των 500-700 στρεμμάτων είτε δεν θα σπείρουν είτε θα βάλουν σε κάποια χωράφια που είχαν με τριφύλλια, οπότε δεν είχαν πρόβλημα με Diabrotica. Η πορεία της καλλιέργειας στις Σέρρες θα ακολουθήσει αυτήν του μαλακού σιταριού που κάποτε αντιστοιχούσε στο 20% και πλέον δεν υπάρχει. Η μείωση των στρεμμάτων θα είναι τουλάχιστον 50% στον νομό. Αν λειτουργούσε η ΕΒΖ σωστά, θα βάζαμε τεύτλα, αλλά τώρα στρεφόμαστε στο βαμβάκι», αναφέρει χαρακτηριστικά στην «ΥΧ» ο Παύλος Αραμπατζής, πρόεδρος της ΕΑΣ Βισαλτίας Σερρών. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές για το προϊόν τώρα κυμαίνονται στα 15-16 λεπτά το κιλό.

Από 19 λεπτά πουλά η ΕΑΣ Τρικάλων

Στα ίδια επίπεδα με πέρσι, δηλαδή στα 80.000 στρέμματα, αναμένεται να φτάσουν οι εκτάσεις με καλαμπόκι που θα καλλιεργηθούν στην περιοχή των Τρικάλων. Μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της ΕΑΣ Τρικάλων, Αχιλλέα Λιούτα, στην «ΥΧ»: «Οι εκτάσεις φαίνεται ότι θα διατηρηθούν αμετάβλητες από πέρσι. Υπάρχει, βέβαια, η πιθανότητα για μικρή μείωση στα 70.000 στρέμματα, μια και κάποιοι θα επιλέξουν το βαμβάκι. Οι τιμές καλαμποκιού που πουλάει η ΕΑΣ Τρικάλων είναι από 19-20 λεπτά το κιλό. Από αποθήκη παραγωγού στην περιοχή το προϊόν φεύγει με 17 λεπτά το κιλό. Στην αρχή της σεζόν, η ΕΑΣ Τρικάλων αγόραζε με 16 λεπτά το κιλό, όταν η πλειονότητα έπαιρνε με 15 λεπτά το κιλό».

ΤΙΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙ

Χώρες

ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

Ελλάδα

15-17 λεπτά/κιλό

Βουλγαρία

143,16 ευρώ/τόνος

Πολωνία

149,78-153,06 ευρώ/τόνος

Ρουμανία

136,29-144,53 ευρώ/τόνος

Ιταλία

175 ευρώ/τόνος

Γαλλία

151,58 ευρώ/τόνος

Ισπανία

173,00 ευρώ/τόνος

Πηγή: DG AGRI – Unit G4, Ύπαιθρος-Χώρα

 

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: