Αυτό το άρθρο είναι 81 μηνών

Δύο… κοπέλια συλλέγουν σε 2.500 μέτρα υψόμετρο ένα διαφορετικό θυμαρίσιο μέλι στα Λευκά Όρη

01/03/2018
4' διάβασμα
dyo-kopelia-syllegoun-se-2-500-metra-ypsometro-ena-diaforetiko-thymarisio-meli-sta-lefka-ori-116185

Όταν μιλάς με έναν μελισσοκόμο, το πρώτο πράγμα που θα σε κάνει να καταλάβεις είναι πως η μέλισσα είναι έρωτας ζωής που περνάει από γενιά σε γενιά. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός που, αν τον σεβαστείς, θα σε σεβαστεί και εκείνος, προσφέροντάς σου τα προϊόντα της.

Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Παναγιώτη Παπαδάκη, ενός 24χρονου μελισσοκόμου από το Θέρισσο Χανίων Κρήτης, που μαζί με τον 26χρονο αδερφό του, Δημήτρη, έχουν μετουσιώσει την αγάπη αυτή σε μία επαγγελματική ενασχόληση ζωής. Τα δύο αδέλφια εξελίσσουν την οικογενειακή μελισσοκομική πορεία παράγοντας τρία διαφορετικά είδη μελιού, επιλέγοντας μάλιστα τη συλλογή ενός διαφορετικού θυμαρίσιου μελιού από τα Λευκά Όρη σε 2.500 μέτρα υψόμετρο.

Τυποποιούν τα προϊόντα τους με τη δική τους ετικέτα «ΚΟΠΕΛΙΑ», προωθώντας τα τόσο στην εγχώρια όσο και στην ξένη αγορά: «Η οικογένειά μας ήταν και είναι η μέλισσα για τέσσερις γενιές. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και εγώ και ο αδερφός μου ασχολούμαστε με αυτήν, καθώς μας έχει γοητεύσει», τονίζει στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο Παναγιώτης, ο οποίος αναφέρει πως μαζί με τον αδερφό του έχουν καταφέρει να αυξήσουν τα μελίσσια της οικογένειας. Παράλληλα, εκτός από το μέλι, συλλέγουν βασιλικό πολτό, γύρη και πρόπολη, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αρχίσει να ασχολούνται και με τη γονιμοποίηση βασιλισσών.

Λευκά Όρη

Τα δύο αδέλφια, όπως αναφέρει ο Παναγιώτης, παράγουν θυμαρίσιο μέλι, πευκόμελο και ερείκη. «Ωστόσο, αν κάποια χρονιά κάτι πάει στραβά, μπορεί να μην παράγουμε κάποιο από τα προϊόντα, καθώς στη μελισσοκομία δεν υπάρχει στάνταρ ποιότητα και ποσότητα από τον αριθμό κυψελών που έχεις. Πρώτα κάνει κουμάντο η φύση και μετά ο μελισσοκόμος».

Ως οικογένεια, όμως, έχουν επιλέξει τη συλλογή ενός διαφορετικού μελιού, το οποίο συλλέγεται σε υψόμετρο από 1.800 μέτρα έως και τα 2.500 μέτρα στην περιοχή των Λευκών Ορέων στα Χανιά στην περιοχή του Θερίσου. «Το μέλι αυτό περιέχει δύο είδη θυμαριού, το λευκό και το κόκκινο, αλλά φυσικά και όλα τα θεραπευτικά βότανα των Λευκών Ορέων, που ξεπερνούν τον αριθμό των 60. Αυτό που το κάνει ιδιαίτερο σε άρωμα, αλλά και σε θρεπτικότητα λόγω των γυρεόκοκκων που διαθέτει είναι το άσπρο θυμάρι, το οποίο υπάρχει σε ελάχιστα μέρη σε όλο τον κόσμο και ένα από αυτά είναι τα Λευκά Όρη. Έτσι, λοιπόν, το συγκεκριμένο μέλι είναι πιο αρωματικό, καθώς σου αφήνει άλλα αρώματα από ό,τι σου αφήνει το συνηθισμένο, δεν έχει τη γεύση του θυμαριού που σε καίει, αυτό είναι πιο αρωματικό μέλι και λίγο πιο απαλό.

melissokomoi-papadaki-kopelia-kriti
Τα αδέρφια Παπαδάκη

Η συλλογή γίνεται από τις αρχές Αυγούστου και έως τα μέσα του μηνός. Αυτό που την κάνει δύσκολη είναι οι καιρικές συνθήκες, καθώς σε αυτό το υψόμετρο συνεχώς είναι απρόσμενες και απρόβλεπτες», αναφέρει ο Παναγιώτης.

Προώθηση προϊόντων

Τα προϊόντα των αδελφών Παπαδάκη ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και διάφορα νησιά περισσότερο τουριστικά. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, τα προϊόντα τους έχουν καταφέρει να βρεθούν και εκτός ελληνικών συνόρων, σε χώρες όπως η Αγγλία και η Ιταλία: «Ευτυχώς, υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο. Το θέμα για ένα προϊόν είναι μέχρι να το μάθει ο κόσμος και, αν είναι καλό, να το αγαπήσει. Εμείς ξεκινήσαμε σιγά σιγά με διάφορες εκθέσεις που γίνονταν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Πρώτα, ξεκινήσαμε με το φεστιβάλ μελιού και όσο μπορούμε το προωθούμε και εμείς οι ίδιοι με διάφορους τρόπους. Θέλει οργάνωση, σχέδιο και μεράκι», τονίζει ο Παναγιώτης.

Τα δύο αδέλφια, εκτός από το μέλι, έχουν καλλιέργειες με αμπέλια και ελαιόδεντρα, τονίζοντας πως και αυτά έχουν τη δική τους τέχνη, αλλά χρειάζεται πλάνο και σωστός συντονισμός για να μπορέσουν όλα να λειτουργήσουν σωστά.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: