Αυτό το άρθρο είναι 87 μηνών

«Μεγαλώνοντας το αρνί»: Εκπαίδευση κτηνοτρόφων σε Θεσσαλία & Βόρεια Ελλάδα

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή
19/10/2017
4' διάβασμα
megalonontas-to-arni-ekpaidefsi-ktinotrofon-se-thessalia-voreia-ellada-102121

Μέσα από το ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για την προώθηση του πρόβειου κρέατος «Meet the lamb» με φορέα υλοποίησης την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος, που ξεκίνησε τον φετινό Μάρτη, σχεδιάζεται ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης 120 κτηνοτρόφων έως 45 ετών, από τη Θεσσαλία και την Βόρεια Ελλάδα. «Στόχος μας είναι να προωθήσουμε τα αρνιά μας σε διαφορετικές μορφές κι όχι όπως τα σφάζαμε μέχρι τώρα, σε ηλικία δύο μηνών, μόλις απογαλακτιστούν από τις μάνες τους, στα 10-12 κιλά. Θα απογαλακτίζονται, θα μεγαλώνουν για άλλους 4-5 μήνες και θα πωλείται ένα προϊόν, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς. Ένα αρνί 10 κιλών δεν πληροί τις προδιαγραφές για παϊδάκι που έχει το εισαγόμενο αρνί», περιγράφει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Δράμας, Γιάννης Κιτσουκάκης.

Σημειώνει ότι οι κτηνοτρόφοι που θα συμμετάσχουν πιλοτικά στο «Meet the lamb» θα αποζημιωθούν, αλλά στην ουσία η Διεπαγγελματική σχεδιάζει να παραχθεί ένα προϊόν ανωτέρας ποιότητας, νόστιμο και φυσικά καλύτερο από τα εισαγόμενα, το οποίο ταυτόχρονα θα βελτιώσει το εισόδημα των παραγωγών. «Τα τελευταία χρόνια, δίνουμε έμφαση στο γάλα και προσπαθούμε να διώξουμε τα αρνιά γρηγορότερα από το μαντρί μας. Τα ‘‘γάλακτος’’ παίρνουν καλύτερη τιμή, αλλά όταν πάμε σε μεγαλύτερα αρνιά, ο έμπορος αγοράζει σε χαμηλότερη τιμή, γιατί δεν υπάρχει η αλυσίδα που θα τα προωθήσει». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκινάει την αλυσίδα από την αρχή, από την παραγωγή, φτάνοντας στην προώθηση και την κατανάλωση του αρνιού, «ώστε ο καταναλωτής ν’ αγοράσει ποιοτικό και ελληνικό αρνί».

Στήριξη από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το συγκεκριμένο εγχείρημα της ΕΔΟΚ θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, που δέχτηκε μια μεγάλη χορηγία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συνδράμοντας στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Ο κ. Κιτσουκάκης μεταφέρει πως όταν ξεκινήσουν οι γέννες, θα επιλεγούν οι πρώτοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και όταν φτάσουν στο σημείο να απογαλακτιστούν τα αρνιά, θα μπουν στο πρόγραμμα. Θα γίνει εξαγγελία του προγράμματος και ανάλογα με τη ζήτηση θα εξεταστούν τα κριτήρια που θα οριστούν για την επιλογή των συμμετεχόντων. Συζητώντας με τους συναδέλφους του, έχει εισπράξει τον προβληματισμό ορισμένων για το κατά πόσο θα έχει ζήτηση ένα αρνί που θα ξεπεράσει την ηλικία του «γάλακτος». Ο ίδιος διευκρινίζει ότι μέσα από το «Meet the lamb» διασφαλίζεται η απορρόφηση του προϊόντος. Εκεί έγκειται και η καινοτομία του προγράμματος που επιδιώκει να ταράξει ευχάριστα τις διατροφικές συνήθειες αρκετών Ελλήνων, μαθαίνοντάς τους να τρώνε ένα ορθά μεγαλωμένο ποιοτικό αρνί.

agrotis-drama-kitsoukakisΟι κτηνοτρόφοι, λόγω της φύσης της δουλειάς τους, θα εκπαιδευτούν πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο στον τόπο τους, με την έννοια ότι θα φτάνει στην μονάδα εξειδικευμένο προσωπικό. «Θα υποδεικνύουν στον παραγωγό κανόνες υγιεινής και σίτισης μέσα από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο», λέει ο κ. Κιτσουκάκης. Ενδεχομένως κάποιες φορές να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη για σεμινάρια.

Οργάνωση Παραγωγών Γάλακτος

Στη φιλοσοφία του προγράμματος περιλαμβάνεται η ενθάρρυνση των κτηνοτρόφων να προχωρήσουν σε ομάδες παραγωγών. Το παράδειγμα των συνεταιρισμών της Λέσβου, που προχωρούν σε δημοπρασία αιγοπρόβειου γάλακτος, δείχνει το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι με τις πολύμηνες καθυστερήσεις εξόφλησής τους.

Στη Δράμα, δημιουργήθηκε πρόσφατα ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Ηδωνίς», που βρίσκεται στη διαδικασία διασφάλισης του γάλακτος για την επόμενη χρονιά, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώνεται η δημιουργία Οργάνωσης Παραγωγών Γάλακτος. Αμέσως μετά, σύμφωνα με τον κ. Κιτσουκάκη, θα προχωρήσουν στη δημιουργία Οργάνωσης Παραγωγών Κρέατος, περιλαμβάνοντας όχι μόνο το αιγοπρόβειο, αλλά και το βοδινό.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: