Πλούσιος ο απολογισμός των εκπαιδευτικών δράσεων του ΕΛΓΟ
γράφει η Μαργαρίτα Καλαφατάκη,
υπέυθυνη υπηρεσίας Διεθνών & Δημοσίων Σχέσεων ΕΛΓΟ
Ο ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» είναι ο δημόσιος οργανισμός, που είναι υπεύθυνος για την αγροτική κατάρτιση και εκπαίδευση, διαθέτοντας δομές αγροτικής κατάρτισης – Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ», σε όλη τη χώρα.
Στα 36 Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ» που διαθέτει υλοποιούνται διάφορες δράσεις αγροτικής επαγγελματικής κατάρτισης (γεωργικής, δασικής και αλιευτικής), με σκοπό την επαγγελματική αναβάθμιση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ανθρώπινου δυναμικού, που δραστηριοποιείται στην περιοχή τους. Τα 16 Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ» είναι πιστοποιημένα ως Κέντρα Διά Βίου Μάθησης 2 (Κ.Δ.Β.Μ.2) από τον ΕΟΠΠΕΠ, που αποτελεί τον αρμόδιο φορέα πιστοποίησης του υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων. Όλα τα Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ» διαθέτουν την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για την παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης. Ο ΕΛΓΟ – «Δήμητρα», από τις αρχές του Μαΐου του 2017, έχει υλοποιήσει 465 Προγράμματα Κατάρτισης Νέων Αγροτών σε όλη τη χώρα.
Στο Διάγραμμα 1 παρουσιάζεται η ημερήσια πρόοδος των Προγραμμάτων Κατάρτισης (ΠΚ) που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται σε όλη τη χώρα, στα οποία καταρτίζονται οι 10.456 δικαιούχοι του Υπομέτρου 6.1 «Ενίσχυση εκκίνησης επιχείρησης για νέους γεωργούς» του ΠΑΑ 2014-2020, των οποίων οι πράξεις εντάχθηκαν στο πλαίσιο της 2ης Προκήρυξης του Μέτρου 112 «Ενισχύσεις για Νέους Γεωργούς» του ΠΑΑ 2007-2013 και συνεχίζονται ως ανειλημμένες υποχρεώσεις στο ΠΑΑ 2014-2020. Έχουν εγκριθεί, ήδη, προς υλοποίηση 504 Προγράμματα Κατάρτισης, τα οποία στο Διάγραμμα 1 εμφανίζονται με την πράσινη γραμμή. Από αυτά, τα 465 έχουν ήδη υλοποιηθεί (κίτρινη γραμμή) και τα υπόλοιπα τελευταία 39 ΠΚ (κόκκινη γραμμή) υλοποιούνται αυτήν τη στιγμή στις περιφέρειες της Κρήτης (11), Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (5), Κεντρικής Μακεδονίας (2), Βορείου Αιγαίου (5), Αττικής (1), Δυτικής Ελλάδας (6), Δυτικής Μακεδονίας (4), Θεσσαλίας (1), Πελοποννήσου (2) και Στερεάς Ελλάδας (2). Υπολείπονται προς υλοποίηση δύο τελευταία ΠΚ στην Αττική. Στα ΠΚ αυτά προβλέπεται να καλεστούν υπόχρεοι από όλη την Ελλάδα, που δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν για οποιονδήποτε λόγο τα ΠΚ που υλοποιήθηκαν στην περιοχή τους στις θεματικές ενότητες Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής.
Όσον αφορά τους υπόχρεους που παρακολούθησαν ή/και παρακολουθούν τα Προγράμματα Κατάρτισης (ΠΚ), τα νούμερα φαίνονται στο Διάγραμμα 2. Οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται μεταξύ των ενταγμένων υπόχρεων σε Προγράμματα Κατάρτισης (κόκκινη μπάρα) και στους υπόχρεους που έχουν λάβει βεβαίωση παρακολούθησης (κίτρινη μπάρα) οφείλονται, κυρίως, σε υπόχρεους που «κόπηκαν» λόγω απουσιών.
Στον αριθμό αυτόν, θα πρέπει να προστεθούν και άλλοι 241 υπόχρεοι, οι οποίοι συμμετέχουν σε ΠΚ που υλοποιούνται αυτή την περίοδο και θα ολοκληρώσουν την κατάρτισή τους μετά τη λήξη της προθεσμίας του 36μήνου τους. Συνεπώς, το γενικό σύνολο θα είναι 867 υπόχρεοι, συμπεριλαμβανομένων και 52 υπόχρεων που θα κληθούν να παρακολουθήσουν τα δύο τελευταία ΠΚ στην Αττική.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το έργο της κατάρτισης των Νέων Αγροτών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, οπότε και θα έχουν υλοποιηθεί και τα δύο τελευταία ΠΚ στην Αθήνα. Φυσικά, οι δράσεις του ΕΛΓΟ δεν σταματούν εδώ, καθώς άμεσα θα ξεκινήσουν τα νέα προγράμματα κατάρτισης των Νέων Αγροτών για την περίοδο 2018-2020.