Αυτό το άρθρο είναι 102 μηνών

Επέκταση των εμβολιασμών για την οζώδη δερματίτιδα ζητούν οι κτηνοτρόφοι

14/06/2016
2' διάβασμα
epektasi-ton-emvoliasmon-gia-tin-ozodi-dermatitida-zitoun-oi-ktinotrofoi-37400

Την επέκταση του εμβολιασμού για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών και στις υπόλοιπες περιφέρειες, ζητούν κτηνοτρόφοι από την Δυτική Μακεδονία. Συγκεκριμένα, κτηνοτρόφοι από την Καστοριά και τη Φλώρινα, που ξεκινούν τον εμβολιασμό μέχρι τον επόμενο μήνα, εκφράζουν ενδοιασμούς για το μέτρο, εφόσον αυτό δεν επεκταθεί και σε περιοχές που πουλούν την παραγωγή τους.

Την ανησυχία της αυτή εκφράζει στο ypaithros.gr η κτηνοτρόφος από την Καστοριά, Άννα Μόσχου. Όπως μας λέει «αν δεν μπουν και άλλες περιοχές στον εμβολιασμό, δηλαδή οι περιοχές που πουλάμε την παραγωγή μας, όπως Θεσσαλία και Ήπειρο, θα είμαστε εγκλωβισμένοι και δεν θα ξέρουμε τι να κάνουμε τα μοσχάρια μας. Και αυτό γιατί από την στιγμή, που εμείς θα είμαστε σε “εμβολιακό καθεστώς” απαγορεύεται να πουληθούν τα ζωντανά μας σε παχυντές, που η περιοχή τους δεν έχει εμβολιαστεί». 

Η κατάσταση προκαλεί πρόβλημα και στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, οι οποίοι τους καλοκαιρινούς μήνες μεταφέρουν τα κοπάδια με τα μοσχάρια τους, στα βοσκοτόπια της Καστοριάς. ‘Όπως μας εξηγεί η Άννα Μόσχου, οι μετακινούμενοι που έχουν πάει τώρα στην Καστοριά, αν δεν εμβολιαστούν θα πρέπει να επιστρέψουν στην περιοχή τους, ενώ αν δεχτούν να εμβολιάσουν τα ζωντανά τους, τότε το χειμώνα δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν σπίτια τους.

Βέβαια, όπως μας κάνει γνωστό η κτηνοτρόφος, οι περιφερειάρχες Ηπείρου και Θεσσαλίας, Αλέξανδρος Καχριμάνης και Κωνσταντίνος Αγοραστός αντίστοιχα, έχουν εξασφαλίσει την διαβεβαίωση από το Υπουργείο ότι και οι περιοχές τους θα ενταχτούν στον εμβολιασμό για την οζώδη δερματίτιδα. «Επειδή  πουλάμε τα μοσχάρια μας συνήθως στα τέλη της χρονιάς, ευελπιστούμε ότι μέχρι τότε θα έχουν ενταχθεί στον εμβολιασμό και αυτές οι περιοχές ώστε να μην αντιμετωπίσουμε πρόβλημα», σημειώνει.

Να σημειωθεί ότι το εμβόλιο – σύμφωνα με όσα μας δήλωσε η κτηνοτρόφος από την Καστοριά –  παρέχει κάλυψη κατά 70% οπότε οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να συνεχίσουν τους ψεκασμούς με εντομοαπωθητικά.  

Ανθή Γεωργίου

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: