ΘΕΜΑ: Τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής πληρώνει η γεωργία
Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, απόρροια της υπερθέρμανσης του πλανήτη, έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους αγρότες, οι οποίοι αδυνατούν να προστατεύσουν τις καλλιέργειές τους με τα παραδοσιακά μέσα. Η γεωργία ακριβείας αναδύεται ως μια λύση, καθώς η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών θα βοηθήσει τους αγρότες να διαχειρίζονται τις εκμεταλλεύσεις τους με βιώσιμο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη την παραμικρή λεπτομέρεια της καθημερινής γεωργίας.
Τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της αλλαγής του κλίματος βιώνει ολοένα και περισσότερο, τα τελευταία χρόνια, η γεωργία και στη χώρα μας, με τις καλλιέργειες να βρίσκονται εκτεθειμένες στις συνεχείς και απρόβλεπτες εναλλαγές του καιρού και τους αγρότες να επιβαρύνονται σημαντικά από το αυξημένο καλλιεργητικό κόστος. Ειδικά τη φετινή χρονιά, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που πλήττουν ακόμα και τη θερινή περίοδο πολλές περιοχές της χώρας και κυρίως τη Δυτική Ελλάδα, έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους αγρότες, οι οποίοι αδυνατούν να προστατεύσουν τις περιουσίες τους με τα παραδοσιακά μέσα.
Είναι πλέον εμφανές ότι ο κύκλος των φυτών δεν ακολουθεί τη συνήθη πορεία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παραγωγικότητά τους, ενώ οι καινούργιες ασθένειες ξεφυτρώνουν η μία μετά την άλλη, αποτελώντας θέμα μελέτης και διερεύνησης στα διάφορα γεωργικά ινστιτούτα. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η ανθοφορία των δέντρων γίνεται νωρίτερα και, ως εκ τούτου, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες, γεγονός που σημαίνει λιγότεροι καρποί και σπόροι αργότερα μέσα στο έτος.
Σύμφωνα με τον γεωπόνο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας, Κωνσταντίνο Φραγκούλια, ο οποίος έρχεται σε καθημερινή επαφή με τους αγρότες, η ανησυχία τους για την αλλαγή των καιρικών συνθηκών είναι μεγάλη. «Οι τέσσερις εποχές πλέον δεν υφίστανται, όπως τις γνωρίζαμε. Η φύση έχει αλλάξει και μαζί οι γεωργικές καλλιέργειες. Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει τις ημερομηνίες και τον κύκλο της καλλιέργειας. Λόγω της εναλλαγής υψηλών και χαμηλών θερμοκρασιών, δημιουργούνται προβλήματα σε πολλά από τα αγροτικά προϊόντα που παράγει η χώρα μας. Βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού και οι ελιές στα δέντρα μοιάζουν να είναι έτοιμες. Οι παραγωγοί έχουν τρομάξει και δεν σας κρύβω πως τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα», τονίζει με νόημα ο κ. Φραγκούλιας.
Οι προβλέψεις των επιστημόνων για έντονες αναταράξεις στον αγροτικό κλάδο από τις συχνές ξηρασίες, τις πλημμύρες και τις καταιγίδες φάνταζαν πριν από χρόνια εξωπραγματικές, όμως σήμερα έχουν γίνει πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Δυτική Ελλάδα, όπου η επέλαση του «Μίνωα» και της «Νεφέλης» το προηγούμενο διάστημα προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες. Καρπούζια, πεπόνια, βιομηχανική ντομάτα, πιπεριά και κηπευτικά δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα κατά τη διάρκεια της συγκομιδής ή λίγο πριν.
Το μεγαλύτερο χτύπημα δέχθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η κορινθιακή σταφίδα, καθώς η κακοκαιρία την πέτυχε στο στάδιο που ανεβάζει σάκχαρα και η ζημιά είναι πολύ μεγάλη. Την προηγούμενη χρονιά, τη χτύπησαν ο καύσωνας και η ξηρασία, ενώ φέτος οι συνεχείς βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Πάτρας, Γιώργο Κεχαγιά, οι κλιματικές συνθήκες είναι τέτοιες με τον μεγάλο όγκο νερού στο έδαφος, που ανακυκλώνεται η υγρασία από το έδαφος στα φύλλα και αυτό αποτελεί την τροφή του βοτρίτη. Παράλληλα, σημειώνεται και όψιμη σήψη. Όλα αυτά δημιουργούν μια σοβαρή υποβάθμιση στο προϊόν που επιδεινώνεται και οι σταφίδες έχουν αρχίσει να μουχλιάζουν. Ο προγραμματισμός του ΕΛΓΑ είναι οι γεωπόνοι να εξετάσουν άμεσα τα κηπευτικά και τα προϊόντα άμεσης συγκομιδής, ακόμα και από τώρα που είναι περίοδος των υποβολών αιτήσεων και, στη συνέχεια, να εξεταστεί ο όγκος των αιτήσεων από την κορινθιακή σταφίδα. Η διαδικασία των δηλώσεων θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιουλίου.
Πάντως, για την προστασία των καλλιεργειών και στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει η γεωργία ακριβείας, η οποία συμβάλλει τα μέγιστα στη βελτίωση της ποιότητας των μετεωρολογικών προβλέψεων, της παρακολούθησης των καλλιεργειών και της αύξησης των αποδόσεων.
Οι εφαρμογές γεωργίας ακριβείας έχουν ρόλο στην πρόγνωση και στη θεραπεία των φυτών, επιστρατεύοντας περιβαλλοντικά δεδομένα, όπως προειδοποιήσεις για ασθένειες καλλιεργειών. Άλλωστε, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί τις νέες τεχνολογίες για να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, ώστε οι αγρότες να μπορέσουν να κάνουν τη δουλειά τους πιο έξυπνα και πιο αποτελεσματικά.
Η γεωργία ακριβείας, ούσα βασισμένη στην ανάγκη να «παράγουμε περισσότερα με λιγότερα μέσα», αναδύεται ως μια λύση με γνώμονα την καινοτομία και η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών θα βοηθήσει τους αγρότες να διαχειρίζονται τις εκμεταλλεύσεις τους με βιώσιμο τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη την παραμικρή λεπτομέρεια της καθημερινής γεωργίας.