Ζωηρεύει στο φινάλε της σεζόν η ζήτηση για επιτραπέζια ελιά
Με αρκετές ποσότητες Καλαμών να παραμένουν ακόμα απούλητες στις δεξαμενές των παραγωγών, αλλά και με το μεγαλύτερο ποσοστό τόσο της μαύρης ποικιλίας Αμφίσσης όσο και της πράσινης Χαλκιδικής να έχουν διατεθεί σε βιομηχανίες, ομάδες ή συνεταιρισμούς για εμπορία ή/και μεταποίηση, κυλάει η εμπορική σεζόν στην επιτραπέζια ελιά.
Κοινός τόπος στις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς είναι ότι η περσινή παραγωγή δεν θα παρουσιάσει πρόβλημα στην απορρόφησή της, ενώ η καινούργια που θα συγκομιστεί σε λίγους μήνες θα πληρωθεί σε καλύτερη τιμή, γιατί αναμένονται μικρότερες ποσότητες εξαιτίας αφενός της παρενιαυτοφορίας αφετέρου των καιρικών συνθηκών που προηγήθηκαν κυρίως του ήπιου χειμώνα και των περιορισμένων βροχοπτώσεων την άνοιξη.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς, Γιώργο Ντούτσια, το εμπόριο εμφανίζεται απρόθυμο αυτή την περίοδο να αγοράσει μαύρη ελιάς Αμφίσσης, ενώ οι αδιάθετες ποσότητες Καλαμών που βρίσκονται στις δεξαμενές των παραγωγών υπολογίζονται σε 25.000 τόνους, με την τιμή να βρίσκεται στα 2 ευρώ για την κατηγορία των 200 τεμαχίων. «Άργησε να φύγει το προϊόν από τα χέρια των παραγωγών, γιατί ερχόμενοι από μια πολύ καλή χρονιά, όπως ήταν η περυσινή, όταν η μικρή παραγωγή έφτασε την τιμή στα 3 ευρώ (ασχέτως μεγέθους) για τις ελιές που πουλήθηκαν από την αρχή, τις κράτησαν και φέτος με το ίδιο σκεπτικό. Εάν, όμως, είναι καλά συντηρημένες, πιστεύω ότι θα φύγουν και φέτος χωρίς πρόβλημα. Οι περυσινές ήταν τιμές μιας χρονιάς με μεγάλη ζήτηση και μικρή προσφορά. Φέτος, η αγορά θα έρθει σε μια ισορροπία», σημειώνει.
Για κινητικότητα στην πράσινη ελιά Χαλκιδικής κάνει λόγο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σημάντρων, Βαγγέλης Μισαηλίδης. «Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές μονάδες στη Χαλκιδική, φεύγουν ελιές και γίνεται εξαγωγή», σημειώνει και προσθέτει ότι οι παραγωγοί που έχουν προϊόν στις δεξαμενές πουλάνε σε καλές τιμές, συγκεκριμένα 35-40 λεπτά πάνω από τα 80-85 λεπτά της μέσης τιμής του Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος εκτιμά πως «η νέα συγκομιδή δεν θα μας βρει με απούλητη ελιά, ούτε τα εργοστάσια με απούλητα αποθέματα. Ήδη, υπάρχει κινητικότητα από την πλευρά των εμπόρων, καθώς και αυτοί ανησυχούν για τη μειωμένη παραγωγή της επόμενης σεζόν, την οποία εμείς υπολογίζουμε αυτήν τη στιγμή στην περιοχή μας γύρω στο 30%- 40%».
Προβλέψεις για καλύτερες τιμές
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γιώργος Ντούτσιας εκτιμά ότι το φθινόπωρο δεν θα υπάρχουν αποθέματα -τουλάχιστον όχι τέτοια, ώστε να πιεστεί η τιμή- «πέραν εκείνων των 35.000-40.000 τόνων, που απαιτούνται για την κάλυψη της εμπορίας μέχρι τον Ιανουάριο που θα είναι έτοιμες προς διάθεση οι ελιές της νέας σοδειάς».
Επιπλέον, το γεγονός ότι φέτος αναμένονται συνολικά μικρότερες ποσότητες –σε κάποιες περιοχές εκτιμούν το ποσοστό της μείωσης στο 80%– δημιουργεί εύλογη αισιοδοξία στους παραγωγούς για καλές τιμές. Ο κ. Ντούτσιας εκτιμά ότι η συνολική παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη για την Καλαμών κατά 50%, για την Αμφίσσης 60%-70% και για τη Χαλκιδικής 30%-40%.