Αυτό το άρθρο είναι 94 μηνών

Φόβοι ότι το φράγμα Μεσοχώρας θα γίνει γεφύρι της Άρτας

Σοβαρές ανησυχίες από τους Θεσσαλούς για την εξέλιξη ενός έργου ζωής
15/02/2017
5' διάβασμα
fovoi-oti-to-fragma-mesochoras-tha-ginei-gefyri-tis-artas-75213

Με ενδιαφέρον αναμένουν οι Θεσσαλοί, τους τελευταίους μήνες, μία σαφή τοποθέτηση του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου, για το θέμα της Μεσοχώρας, καθώς ακόμη δεν έχει υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση (ΑΕΠΟ) για την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου και το θέμα… βάλτωσε.

Φόβοι ότι το φράγμα Μεσοχώρας  θα γίνει γεφύρι της Άρτας Η πρόσφατη επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λάρισας, Κ. Μπαργιώτα, προς τον κ. Φάμελλο στη Βουλή, ξαναέφερε το θέμα στο προσκήνιο, όπως και οι διαδοχικές επαφές που πραγματοποίησε η Ένωση Τεχνικών της ΔΕΗ Λάρισας με τον βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παπαδόπουλο, τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό και τον δήμαρχο Λάρισας, Αποστ. Καλογιάννη. Ωστόσο, σε πρόσφατη συνάντηση του κ. Αγοραστού με τον υπουργό, ο κ. Φάμελλος επαναβεβαίωσε την απόλυτη στήριξη της κυβέρνησης στο υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας και τα σχέδια ανάπτυξης της περιοχής και δεσμεύτηκε να υπογράψει την ΑΕΠΟ στην οποία θα υπάρχει αναφορά για την ασφαλή και δίκαιη αποκατάσταση των κατοίκων μετά την έκδοση της πράξης χαρακτηρισμού από το Δασαρχείο.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, στη σύσκεψη αυτή, υπενθύμισε και τη θέση της ΔΕΗ υπέρ του έργου, όπως επαναβεβαιώθηκε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της επιχείρησης, ενώ επανέλαβε τη γνωστή θέση της Περιφέρειας ότι «η ολοκλήρωση του έργου της Μεσοχώρας είναι επείγουσας προτεραιότητας, καθώς είναι αυταπόδεικτη η σημασία του για την περιοχή μας (και όχι μόνο) και η αναγκαιότητα συμβολής της υδροηλεκτρικής ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μας.

Από τη λειτουργία του έργου αναμένεται η ενίσχυση του συστήματος παραγωγής ενέργειας κατά 362 Gwh ετησίως, η τόνωση της απασχόλησης, που είναι από τα πιο σημαντικά ζητήματα για την τοπική κοινωνία, αν όχι το σημαντικότερο, ενώ από την άλλη πλευρά θα δημιουργηθούν στην περιοχή προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης σε μία νέα κατεύθυνση: Ήπια τουριστική ανάπτυξη, αναψυχή, οικολογικές δραστηριότητες. Σε όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η σημασία του έργου για την ίδια την ΔΕΗ, για την οποία, όπως η διοίκησή της υπολογίζει, η μη αξιοποίηση της επένδυσης των 511 εκατ. ευρώ έως σήμερα δημιουργεί δυσεπίλυτα λογιστικά προβλήματα και επηρεάζει αρνητικά τη βιωσιμότητα της επιχείρησης».

Πιέσεις

Στο θεσσαλικό μέτωπο, που δημιουργήθηκε για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών, εντάχθηκε και η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ Λάρισας. Οι εκπρόσωποι του τμήματος Λάρισας της ΕΤΕ – ΔΕΗ ζητούν την άμεση λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού στη Μεσοχώρα, καθώς αυτός μπορεί να στηρίξει την απαραίτητη ενεργειακή επάρκεια του συστήματος αλλά και να αποφέρει σημαντικά κέρδη στη ΔΕΗ. Οι Λαρισαίοι ξεκινούν από κοινού, με τα αντίστοιχα τμήματα Καρδίτσας και Τρικάλων, κύκλο επαφών με τους τοπικούς βουλευτές, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τους κατά τόπους δημάρχους και τον αρμόδιο υπουργό, Γιώργο Σταθάκη, προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το έργο που θα συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής και την ανόρθωση της οικονομίας της χώρας.

Οι συνδικαλιστές αναφέρουν ότι δεν είναι δυνατόν να μην λειτουργεί ένα έργο που έχει κιόλας κοστίσει 300 εκατομμύρια ευρώ και αποτελεί έναν μικρό θησαυρό για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. «Σε ποια άλλη χώρα θα συνέβαινε κάτι παρόμοιο, πολύ περισσότερο που, αν η Μεσοχώρα αφεθεί στην τύχη της, θα κοστίσει πολλαπλάσια χρήματα η συντήρηση του φράγματος;», αναρωτιούνται.

Προσχήματα

Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ ανησυχούν, διότι στην πρόσφατη ομιλία του, ο κ. Φάμελλος, αφού αφιέρωσε το μισό μέρος της ομιλίας του στην «Εκτροπή Αχελώου», δήλωσε ότι κυβερνητική θέση είναι να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να λειτουργήσει το Υ/Η έργο Μεσοχώρας. Ας σημειωθεί, όμως, ότι τα ίδια δήλωναν και άλλοι υπουργοί (Σκουρλέτης, Τσιρώνης, Γεροβασίλη κ.ά.), όμως όλο αυτό το διάστημα η ΑΕΠΟ παρέμενε στα χέρια τους ανυπόγραφη.

Από την πλευρά του, ο γεωπόνος, Κώστας Γκούμας, άτυπα σύμβουλος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας σε υδρευτικά θέματα, αναφέρει ότι «στα νέα κυβερνητικά προσχήματα, ας προστεθεί και αυτό της διαδικασίας χαρακτηρισμού των εκτάσεων της λίμνης από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία, κάτι βέβαια που ήταν γνωστό και κινούταν παράλληλα με τη διαδικασία αδειοδότησης. Η επίκληση, όμως, από τον κ. Φάμελλο αυτού του διαδικαστικού τυπικού θέματος μάς προκαλεί και πάλι ανησυχίες για τις πραγματικές τους προθέσεις. Στα θετικά της υπόθεσης, ας καταγραφεί η αποδοχή από τον κ. υπουργό να δεχθεί τους φορείς της Θεσσαλίας (δημάρχους, επιμελητήρια και επιστημονικές οργανώσεις) που ζήτησαν συνάντηση μαζί του. Μας πήρε μόνο τρεις μήνες αναμονή. Με τον κ. Σκουρλέτη, το διάστημα αναμονής ήταν διπλάσιο. Κάτι είναι και αυτό…».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: