Αυτό το άρθρο είναι 91 μηνών

Η αγορά της Αυστραλίας υποδέχεται το ελληνικό κρασί

04/06/2017
6' διάβασμα
i-agora-tis-afstralias-ypodechetai-to-elliniko-krasi-86938

Σημαντική αύξηση, της τάξης του 30% σε αξία, σημειώνουν οι εξαγωγές ελληνικών κρασιών στην Αυστραλία τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Το αυξημένο ενδιαφέρον που σημειώθηκε τόσο από παραγωγούς όσο και από καταναλωτές της μακρινής χώρας οδήγησε την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) στην απόφαση να οργανωθεί πρόγραμμα προώθησης, τονίζει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΟ, Βαγγέλης Αργύρης. «Το ενδιαφέρον αυτό ξεκινά από το ελληνικό στοιχείο που υπάρχει στην Αυστραλία, αλλά όχι μόνο», προσθέτει. Χαρακτηριστικά, το 2011, στην Αυστραλία ταξίδεψαν 255.600 λίτρα κρασί, ενώ τα έσοδα ήταν ύψους 662.522 ευρώ, δηλαδή το κρασί πουλήθηκε κατά μέσο όρο 2,59 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, τις επόμενες χρονιές, αν και οι ποσότητες δεν αυξήθηκαν τρομερά, η αξία του κρασιού ανέβηκαν θεαματικά, γεγονός που αποδεικνύει ότι το ελληνικό κρασί ανεβαίνει κατηγορία στην Αυστραλία. Το 2012 εξήχθησαν στη χώρα 208.500 λίτρα κρασί με αξία 635.946 ευρώ, το 2013 253.200 λίτρα, αλλά η αξία τους έφτασε τα 850.357 ευρώ και το 2014 263.000 λίτρα με αξία 847.922 ευρώ.

Τέλος, το 2015 –τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα– στην Αυστραλία πουλήθηκαν 312.700 λίτρα ελληνικό κρασί, με συνολική αξία 966.329 ευρώ, δηλαδή ο μέσος όρος πώλησης ανά λίτρο διαμορφώνεται στα 3,09 ευρώ. «Το θέμα δεν είναι να πουλήσουμε χύμα κρασί σε φθηνή τιμή στην Αυστραλία, καθώς με αυτόν τρόπο δεν καλύπτονται ούτε τα έξοδα μεταφοράς», εξηγεί η διευθύντρια της ΕΔΟΑΟ, Μαρία Τριανταφύλλου.

Έτσι, από τις 7 Ιουνίου έως τις 26 Ιουνίου και φέτος 14 ελληνικά οινοποιεία θα πραγματοποιήσουν για τρίτη χρονιά ταξίδι γνωριμίας, ενημέρωσης και προώθησης των ελληνικών οίνων σε τρεις πόλεις της Αυστραλίας, το Σίδνεϊ, την Αδελαΐδα και τη Μελβούρνη. Ήδη, τα ελληνικά κρασιά από τα οινοποιεία που συμμετέχουν στο ταξίδι προώθησης στην Αυστραλία ταξιδεύουν αεροπορικώς, ώστε να φτάσουν εγκαίρως για τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί.

«Η Αυστραλία είναι πολύ καλή αγορά, γιατί είναι πολύ ώριμη. Οι Αυστραλοί πίνουν κρασί, γνωρίζουν από κρασί, ενδιαφέρονται και αναζητούν καινούργιο με ιδιαιτερότητα», λέει ο sommelier Γρηγόρης Μιχαήλος εκ μέρους της ΕΔΟΑΟ, που ταξιδεύει με τα ελληνικά κρασιά στην Αυστραλία. Παράλληλα, είναι σημαντικό ότι το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων είναι υψηλό και έτσι μπορούν να διαθέσουν χρήματα για να απολαύσουν ένα μπουκάλι καλό κρασί, όχι μόνο στο εστιατόριο, αλλά και στο σπίτι τους. Τα ελληνικά κρασιά από τις βασικές ελληνικές ποικιλίες, Αγιωργίτικο, Ξινόμαυρο, Ασύρτικο και Μοσχοφίλερο, είναι ιδανικά για αυτή την αγορά, ενώ στις αποσκευές της ομάδας που ταξιδεύει προς την Αυστραλία τις επόμενες ημέρες βρίσκεται ακόμα και ρετσίνα premium.

Φυσικά, η βάση είναι το ελληνικό στοιχείο που υπάρχει στη χώρα και το οποίο όχι μόνο στηρίζει, αλλά και αναζητά ελληνικά προϊόντα ποιότητας. Στη Μελβούρνη κατοικούν 500.000 Έλληνες –θεωρείται η τρίτη «ελληνική» πόλη σε πληθυσμό–, οι οποίοι αποτελούν μια πολύ σημαντική καταναλωτική δύναμη για τα ελληνικά προϊόντα.

Sommelier
Το αυθεντικό κρασί δεν βγαίνει ποτέ χαμένο

Στο πλαίσιο του ίδιου ταξιδιού, οι Έλληνες οινοποιοί θα γνωρίσουν και μερικά από τα οινοποιεία της Αυστραλίας, που βρίσκονται κοντά στην Αδελαΐδα. Το οινοποιείο του Jim Barry στην περιοχή, το οποίο παράγει εξαιρετικά κρασιά της ποικιλίας Riesling, τα τελευταία χρόνια τόλμησε μια καινοτομία: Παράγει Ασύρτικο με κλώνους που μετέφερε από τη Σαντορίνη. Ο sommelier Γρηγόρης Μιχαήλος, που έχει δοκιμάσει το συγκεκριμένο κρασί, τονίζει ότι σε αυτό «μπορείς να αναγνωρίσεις χαρακτηριστικά της ποικιλίας, αλλά το κρασί που παράγεται στη Σαντορίνη δεν μπορεί να αναπαραχθεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Όσον αφορά την πιθανότητα οι Αυστραλοί να ‘‘κλέψουν’’ την ελληνική Σαντορίνη ως ποικιλία κρασιού, ο κ. Μιχαήλος είναι καθησυχαστικός: «Το αυθεντικό κρασί δεν βγαίνει ποτέ χαμένο από την εξάπλωση της φήμης του. Ας δοκιμάσουν το αυστραλέζικο Ασύρτικο και είναι σίγουρο ότι θα αναζητήσουν το ελληνικό, το original μοναδικό κρασί της Σαντορίνης».

Εξαγωγές
Πόσοι Έλληνες εξάγουν

Ήδη, 50 ελληνικά οινοποιεία υπολογίζεται ότι εξάγουν στην αυστραλέζικη αγορά σε μικρές ή μεγαλύτερες ποσότητες. Ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετικό να πηγαίνει σε αυτή την πολύ μεγάλη αγορά ένας οινοποιός μόνος και διαφορετικά να υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο προώθησης των ελληνικών κρασιών. Τα ελληνικά κρασιά στην Αυστραλία στοχεύουν κυρίως σε κάβες, ειδικά μαγαζιά και εστιατόρια. Στα σούπερ μάρκετ, οι τιμές των κρασιών που πωλούνται είναι χαμηλότερες, ενώ σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ΕΔΟΑΟ, που έχουν αναλάβει την προώθηση στην Αυστραλία, «τα ελληνικά κρασιά θέλουμε να πλασαριστούν στην premium κατηγορία, ώστε να αξίζει τον κόπο το μακρινό ταξίδι». Άλλωστε, δεν υπάρχουν οι ποσότητες για να καλυφθεί η καταναλωτική ζήτηση των σούπερ μάρκετ.

Τύπος
Εξυμνούνται τα ελληνικά κρασιά

Το περιοδικό «Food and Beverage» προετοιμάζει το κλίμα για την υποδοχή των ελληνικών κρασιών με πολύ καλά λόγια, εξυμνώντας τα και προσκαλώντας τους Αυστραλούς να τα γευτούν. Όπως αναφέρεται, «για τρίτη χρονιά, οι πλέον σημαντικοί από τους Έλληνες οινοποιούς θα έρθουν στην Αυστραλία για να δείξουν περισσότερες από 80 ετικέτες οίνου σε επαγγελματίες και απλούς ανθρώπους που αγαπούν το κρασί. Με ένα μοναδικό μικροκλίμα και πολλές διαφορετικές μοναδικές ποικιλίες, οι Έλληνες παραγωγοί παράγουν κρασιά με μοναδικά χαρακτηριστικά, τα οποία πλέον αναγνωρίζονται σε όλο τον κόσμο για τη μοναδικότητά τους».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: