Αυτό το άρθρο είναι 86 μηνών

Η εξαγωγική απραξία τεστάρει τις αντοχές στο σκληρό σιτάρι

Συνεχίζουν να απέχουν οι ξένοι αγοραστές
30/08/2017
4' διάβασμα
i-exagogiki-apraxia-testarei-tis-antoches-sto-skliro-sitari-96518

Έντονο προβληματισμό σε παραγωγούς αλλά και εμπόρους σιτηρών προκαλεί η αδράνεια που παρατηρείται στο μέτωπο των εξαγωγών. Παρά το ότι πλησιάζουμε στο τέλος Αυγούστου, μέχρι στιγμής, καμία εξαγωγική κίνηση δεν έχει καταγραφεί, γεγονός που, όπως αναφέρουν στην «ΥΧ» καλά πληροφορημένες πηγές της αγοράς, μόνο εν μέρει μπορεί να εξηγηθεί από τη ραστώνη και το ολιγοήμερο –και καθιερωμένο, για αυτές τις μέρες– κλείσιμο των μύλων λόγω διακοπών.

Την ψυχολογία των Ιταλών αγοραστών φαίνεται ότι έχει επηρεάσει και η πρωτοβουλία της ιταλικής κυβέρνησης να ανακοινώσει νομοθετική πρωτοβουλία, που καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή προέλευσης της πρώτης ύλης στις συσκευασίες των ζυμαρικών και του ρυζιού. Αν και η διάταξη βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (κάτι που αναμένεται να κρατήσει αρκετούς μήνες) και είναι άγνωστο αν τελικά θα περάσει στην αρχική της μορφή, αναλυτές εκτιμούν ότι έχει συμβάλει στην επιφυλακτική στάση των Ιταλών αγοραστών. Στελέχη εγχώριων μύλων μεταφέρουν στην «ΥΧ» ότι έχουν δεχτεί κρούσεις για εισαγωγές ιταλικού σκληρού και, μάλιστα, σε αρκετά προσιτές τιμές.

Για την ώρα, οι πράξεις που συντελούνται στην ελληνική αγορά κινούνται μεταξύ 21 και 24 λεπτών το κιλό (αναλόγως ποιότητας και απόστασης), ωστόσο δεν λείπουν και οι δουλειές με τιμές άνω των 26 λεπτών το κιλό σε τοπικό επίπεδο στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε χαμηλά πενταετίας η σοδειά του Καναδά

Την ίδια στιγμή, ξεκίνησε η συγκομιδή του καναδικού σκληρού, που θα μπει στη διεθνή αγορά τον Οκτώβριο, και οι πρώτες πληροφορίες, όσον αφορά τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, κάνουν λόγο για υψηλά υαλώδη, χαμηλά ειδικά βάρη, καλές πρωτεΐνες και χαμηλές μυκοτοξίνες. Η συγκομιδή θα είναι σίγουρα μικρότερη σε σχέση με πέρυσι, αφενός λόγω των λιγότερων εκτάσεων που σπάρθηκαν φέτος, αφετέρου λόγω της έντονης ξηρασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μείωση των βροχοπτώσεων για ορισμένα χωράφια έφτασε το 60% σε σχέση με πέρυσι. Οι πρώτες εκτιμήσεις, που μεταφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, μιλούν για τις χαμηλότερες ποσότητες σιταριού (σκληρού και μαλακού) την τελευταία εξαετία και, ειδικότερα, για 26,4 εκατ. τόνους, που αντιστοιχούν σε πτώση 17% σε σύγκριση με το 2016.

Στο σκληρό, αναμένεται ότι η φετινή σοδειά θα παρουσιάσει μείωση 35% σε σχέση με πέρυσι και δε θα ξεπεράσει τους 5,1 εκατ. τόνους, δηλαδή θα αγγίξει χαμηλά πενταετίας.

Στην Ιταλία, τις προηγούμενες δύο εβδομάδες οι τιμές δεν παρουσίασαν μεταβολή, ωστόσο στη Γαλλία, μετά τα 270 ευρώ/τόνο FOB που είχαν φτάσει νωρίτερα, διόρθωσαν στα επίπεδα των 250 ευρώ/τόνο.

Τον Σεπτέμβριο ξεκινά το «δεύτερο ημίχρονο»

Έμποροι και στελέχη εγχώριων μύλων εκτιμούν, πάντως, ότι τα νέα που έρχονται μέχρι στιγμής από τον Καναδά –το λεγόμενο «δεύτερο ημίχρονο» της εμπορικής σεζόν–, δεδομένων και των υψηλών αποθεμάτων που υπάρχουν από πέρυσι, δεν φαίνεται να αλλάζουν την εικόνα της αγοράς και προσθέτουν ότι η εξαγωγική άπνοια που παρατηρείται, ακόμα και στις ενεργές αγορές, δοκιμάζει τις αντοχές όσων έχουν ποντάρει σε ανοδικό «γύρισμα» της αγοράς.

Σπεύδουν, ωστόσο, να υπογραμμίσουν ότι ενδεχόμενη μείωση των τιμών από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά, δύσκολα θα «περάσει» στον παραγωγό και θα πλήξει κατά κύριο λόγο όσους εμπόρους έχουν αγοράσει σε υψηλότερες του μέσου όρο τιμές, επωμιζόμενοι με τον τρόπο αυτό και αντίστοιχα υψηλά κοστολόγια.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: