Αυτό το άρθρο είναι 93 μηνών

«Πρωταθλήτρια» η Κορινθία στο πρόγραμμα «Νέοι Αγρότες»

Διπλή ανάγνωση προσφέρει ο αριθμός των αιτήσεων που κατατέθηκε τελικά για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Νέοι Αγρότες».
13/02/2017
3' διάβασμα
protathlitria-i-korinthia-sto-programma-neoi-agrotes-74862

Ο αριθμός των αιτήσεων που κατατέθηκαν συνολικά στην Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι σαφώς μειωμένος σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα, κάτι που οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι η οικονομική κρίση δεν αποτελεί και τον βασικότερο παράγοντα για επιστροφή στα χωράφια και στον πρωτογενή τομέα. Ίσως και τα κίνητρα να μην είναι αρκετά ώστε να βοηθήσουν νέους ανθρώπους να πάρουν την απόφαση να επιστρέψουν.

Γεγονός είναι ότι σε αυτό το πρόγραμμα, για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα διατεθούν 24.400.000 ευρώ τα οποία και θα μοιραστούν 1.168 δικαιούχοι έναντι 1.200 που υπήρχαν στο προηγούμενο πρόγραμμα. Σύμφωνα με την κατανομή η Αργολίδα έχει 170 δικαιούχους, η Αρκαδία 103, η Λακωνία 275 η Κορινθία 323 και η Μεσσηνία 297. Με βάση τις αιτήσεις και το ποσό που διανέμεται, το πλέον πιθανό είναι να ενταχθούν όλοι στο πρόγραμμα των Νέων Αγροτών και επειδή αφενός το διανεμόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο, αφετέρου οι αιτήσεις είναι λιγότερες, δεν θα υπάρχουν αναπληρωματικοί, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, ώστε να δημιουργηθούν προβλήματα αντιπαράθεσης. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Ηλίας Στρατηγάκος, αναφερόμενος στην εξέλιξη του προγράμματος δήλωσε: «Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με την κατανομή και πιστεύουμε ότι το νέο αίμα που θα μπει θα βοηθήσει στην επανεκκίνηση του πρωτογενούς τομέα της Πελοποννήσου».

Παρά τους θετικούς αριθμούς στην Πελοπόννησο, η αγωνία για το αύριο εντείνεται

Γεγονός είναι, όμως, ότι από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Αγροτών Αργολίδας, Βαγγέλης Μπινιάρης, σχολιάζοντας τον αριθμό των αιτήσεων που κατατέθηκαν στην Αργολίδα, τόνισε στην «ΥΧ» ότι «αυτό το ποσοστό είναι πάρα πολύ μικρό για τον νομό μας, αν και είναι αγροτικός. «Ο λόγος είναι ότι οι καλλιέργειες που έχουμε στην Αργολίδα δεν παράγουν τόσα ώστε να ζήσει μία οικογένεια. Εάν συνυπολογιστούν και οι αντικειμενικές αξίες που χρεώνονται όταν έρχεται η ώρα να γίνει ένας νέος αγρότης, τότε γίνεται εύκολα αντιληπτό γιατί δεν καταθέτουν αιτήσεις». Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι νέοι αγρότες, η φορολόγηση με 3.000-4.000 ευρώ ανά στρέμμα κατά τη μεταφορά σε κάποιον που θέλει να καταγραφεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι αδιανόητη, αφού ουσιαστικά η αξία των κτημάτων είναι αδύνατον να φθάσει σε αυτά τα επίπεδα και μάλιστα σήμερα, που κανένας δεν θέλει να μπει σε τέτοια περιπέτεια. «Η λύση στο πρόβλημα», όπως δηλώνει ο κ. Μπινιάρης, «δεν είναι να παίρνεις κάποια επιδότηση που το επόμενο χρονικό διάστημα στην παίρνουν πίσω με άλλον τρόπο, αλλά να δοθούν κίνητρα όπως αφορολόγητο, απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και φυσικά μείωση των αντικειμενικών τιμών τουλάχιστον στο 1/3 της σημερινής αξίας».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: