Αυτό το άρθρο είναι 86 μηνών

Καλαρρύτικο πρόβατο: Ό,τι καλύτερο σε γάλα και κρέας

Οι διατηρητές της φυλής δημιουργούν Ομάδα Παραγωγών. Έχοντας τη στήριξη του ΥΠΑΑΤ, θα προβάλουν τα συγκριτικά οφέλη, με έμφαση στη γευστικότητα και στην υγιεινή του προϊόντος
10/10/2017
3' διάβασμα
kalarrytiko-provato-oti-kalytero-se-gala-kai-kreas-100875

Η σπουδαία σημασία της γενετικής πιστοποίησης της φυλής του καλαρρύτικου προβάτου, η δημιουργία «brand name» για τα βασικά προϊόντα (κρέας, φέτα, γιαούρτι) και η αναγκαιότητα δημιουργίας Ομάδας Παραγωγών, ώστε να αυξηθεί η διαπραγματευτική ικανότητα των παραγωγών και να διευκολυνθεί η είσοδος του προϊόντος στα ράφια του λιανικού εμπορίου, επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στο ΥΠΑΑΤ εκπρόσωπος της αρχέγονης υπό εξαφάνισης καλαρρύτικης φυλής. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη, παρευρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Τσιρώνης, ενώ συνομίλησαν με τον διατηρητή της υπό εξαφάνισης καλαρρύτικης φυλής προβάτου, Γιάννη Μπαζάκη, ο οποίος εκτρέφει περίπου 1.000 πρόβατα σε σύγχρονη μονάδα στη Λάρισα.

Αυτόχθονη φυλή και Ομάδα Παραγωγών

Ο κ. Μπαζάκης δήλωσε ικανοποιημένος από το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι κ.κ. Κόκκαλης και Τσιρώνης για τη δημιουργία κινήτρων, με στόχο την περαιτέρω αύξηση της εκτροφής της αυτόχθονης ελληνικής φυλής προβάτου, η οποία υπερέχει σε πολλά σε σχέση τόσο με τις υπόλοιπες φυλές, όσο και με τα υπόλοιπα κρέατα. Να σημειωθεί ότι πολλοί παραγωγοί διατηρούν τη φυλή, αλλά όχι ως αυτόχθονη, η οποία αριθμεί περίπου 5.000 ζώα σε όλη την Ελλάδα και τη σχετική πιστοποίηση παρέχει το Κέντρο Γενετικής, που εξετάζει την καθαρότητα του γενετικού υλικού.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαζάκη, «πρωταρχικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε Ομάδα Παραγωγών, ώστε να διεκδικήσουμε καλύτερες τιμές σε ζωοτροφές, υπηρεσίες, αναλώσιμα, αλλά και μηχανολογικό εξοπλισμό, που είναι απαραίτητος για τις εκτροφές μας. Επιπλέον, θα αναζητήσουμε κάποια γαλακτοβιομηχανία, η οποία, πέρα από τη βιολογική εκτροφή, θα μπορεί να πληρώσει και τις υψηλές λιποπρωτεΐνες, οι οποίες χαρακτηρίζουν τη φυλή. Όπως κάθε χώρα έχει τον δικό της θησαυρό, η Ιαπωνία το kobe beef, η Σκωτία το black angus, η Ισπανία το χαμόν Ιμπέρικο ντε Μπελότα και η Ιταλία το αλλαντικό προσούτο, έτσι και η Ελλάδα πρέπει να αναδείξει τα δικά της ‘‘κοσμήματα’’ και να προβάλει τα πλεονεκτήματα από την κατανάλωση ενός καλαρρύτικου προβάτου. Στην πορεία, βέβαια, θα επιδιώξουμε να δημιουργήσουμε και φέτα με ΠΟΠ, η οποία να έχει την τελική προστιθέμενη αξία που της αξίζει».

Η ξεχωριστή γεύση

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ευρωπαϊκού προγράμματος CAMAR, «το 1998, στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε διαγωνισμός γευσιγνωσίας, στον οποίο πήραν μέρος εννέα αυτόχθονες φυλές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το καλαρρύτικο (δείγματα του οποίου έλαβαν από το ποίμνιο του κ. Μπαζάκη) να παίρνει βραβεία για τις τρεις πρώτες θέσεις, που κέρδισε σε γευστικότητα, ευχυμότητα και τρυφερότητα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνες ελληνικών πανεπιστημίων, το καλαρρύτικο πρόβατο έχει δύο έως και τρεις φορές λιγότερη χοληστερόλη από άλλες φυλές με τις οποίες έχει συγκριθεί. Μάλιστα, το σπουδαιότερο όλων είναι ότι είναι πλούσιο σε ω3 και ω6, που συνήθως βρίσκονται σε ψάρια.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: