Αυτό το άρθρο είναι 76 μηνών

Καπάρωσε θέση στα ψυγεία το Γάλα του Σουλίου

Με την καθετοποίηση της παραγωγής του, ο Βασίλης Καραγιώτης απάντησε στη συμπίεση των τιμών
15/08/2018
6' διάβασμα
kaparose-thesi-sta-psygeia-to-gala-tou-souliou-132427

Όταν το 2008 ο Βασίλης Καραγιώτης έπαιρνε την απόφαση να δημιουργήσει στην Κλεισούρα Πάργας, απ’ όπου κατάγεται, μια κτηνοτροφική μονάδα με 170 αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, η σκέψη να προχωρήσει κάποια στιγμή στο επόμενο βήμα, δηλαδή στην εμφιάλωση και στη διάθεση των προϊόντων με δική του επωνυμία, γυρόφερνε ήδη στο πίσω μέρος του μυαλού του.

Η λογική, ωστόσο, προέτασσε να περιμένει να ωριμάσουν οι συνθήκες και, κυρίως, να βρει τον βηματισμό της η νέα δραστηριότητα, η οποία αποτελούσε, τρόπον τινά, και μια πρόκληση για τον ίδιο. Μέχρι τότε η βασική ενασχόλησή του ήταν με την καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών, τα οποία στη συνέχεια διέθετε ως ζωοτροφή σε κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής, καθώς και με την εμπορία αγροτικών, κυρίως αλωνιστικών μηχανημάτων.

«Εξαρχής το όραμά μας ήταν να πάμε προς την καθετοποίηση, να φτιάξουμε δηλαδή το δικό μας προϊόν με πρώτη ύλη και ζωοτροφές παραγωγής μας. Βεβαίως, η οικονομική κρίση με την οποία ουσιαστικά συνέπεσε το εγχείρημά μας κάθε άλλο παρά βοήθησε να προχωρήσουμε όσο γρήγορα θέλαμε», λέει στην «ΥΧ» ο κ. Καραγιώτης.

Αρχικά και για ένα μεγάλο διάστημα παρέδιδε το γάλα του σε μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου. Όμως, τα όσα συνέβησαν στην αγορά του αγελαδινού τα χρόνια που ακολούθησαν έκαναν αυτό που αρχικά γεννήθηκε ως όνειρο και όραμα να φαντάζει σιγά σιγά στα μάτια του ως αναγκαιότητα και συνθήκη επιβίωσης. «Με το οικονομικό περιβάλλον να γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτικό και με τις τιμές παραγωγού να συμπιέζονται, αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε ότι αν δεν κάνουμε εμείς οι ίδιοι κάτι για να δώσουμε υπεραξία στο προϊόν μας, δεν θα είχε κανένα νόημα να συνεχίσουμε», σημειώνει με έμφαση.

Με αυτό το σκεπτικό και σε συνεργασία με τον αδελφό και τη γυναίκα του, Δήμητρα, πήραν πριν από λίγα χρόνια την απόφαση να στήσουν με ίδια κεφάλαια τη δική τους μονάδα επεξεργασίας και τυποποίησης γάλακτος στο Γαρδίκι Σουλίου Θεσπρωτίας. «Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο, για την ανέγερση του οποίου αναζητήσαμε και πήραμε την καλύτερη συμβουλή και καθοδήγηση σε τεχνικό επίπεδο. Διαθέτει σύγχρονα μηχανήματα ομογενοποίησης και παστερίωσης κλειστού τύπου, εμφιαλωτικές μηχανές για γάλατα, κρέμες, γιαούρτια κ.λπ., ενώ έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται έως και 2 τόνους γάλακτος την ώρα, όση δηλαδή είναι περίπου και η παραγωγή των αγελάδων μας», επισημαίνει ο συνομιλητής μας.

Nέοι κωδικοί στα σκαριά

Από τα μέσα Μαΐου, μάλιστα, έκαναν την εμφάνισή τους στην τοπική αγορά και οι πρώτοι κωδικοί με την επωνυμία «Προϊόντα Γάλακτος Σουλίου», το εμπορικό σήμα δηλαδή που διάλεξε για τα προϊόντα του. «Διαθέτουμε γάλα αγελαδινό πλήρες και ελαφρύ, σοκολατούχο, κεφίρ, γιαούρτι στραγγιστό με 10% και 2% λιπαρά, ρυζόγαλο, καθώς και κρέμες βανίλια και σοκολάτα. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι η εμφιάλωση και η διανομή γίνονται μέσα σε ένα 24ωρο από τη συλλογή και την άφιξη του γάλακτος στις εγκαταστάσεις μας, οπότε ο καταναλωτής μπορεί να είναι σίγουρος ότι το προϊόν που παίρνει στα χέρια του είναι φρέσκο», τονίζει ο κ. Καραγιώτης.

Στην γκάμα, όπως μας ενημερώνει, σύντομα θα προστεθεί παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι με πέτσα και, μέσα στο επόμενο τρίμηνο, αναμένεται να κάνουν το ντεμπούτο τους στα ψυγεία και κάποια ιδιαίτερα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως το κεφίρ με φρούτα.

Ενδιαφέρον από τις μεγάλες αλυσίδες

Αν και παραδέχεται ότι έχει δεχτεί κρούσεις από μεγάλους ομίλους λιανικής, που ενδιαφέρονται να τοποθετήσουν τα προϊόντα του στα καταστήματα που διαθέτουν στην Ήπειρο, ο κ. Καραγιώτης εξηγεί ότι προτεραιότητα της επιχείρησής του, για την ώρα, είναι η συνεργασία με μικρά καταστήματα, καθώς και τοπικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Το δίκτυο διανομής σήμερα εκτείνεται από τη Θεσπρωτία μέχρι το Κανάλι Πρεβέζης, ενώ ο σχεδιασμός για το επόμενο διάστημα προβλέπει επέκταση σε Πρέβεζα, Λούρο, Θεσπρωτικό και Φιλιππιάδα. «Θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε περιοχές στις οποίες δεν έχουμε παρουσία σήμερα, δίχως όμως σε καμία περίπτωση να κάνουμε συμβιβασμούς σε ζητήματα ποιότητας», επισημαίνει.

«Προέχει το σκανάρισμα της τοπικής αγοράς»

«Αυτό που έχουμε καταφέρει είναι να κάνουμε πράξη την πλήρη καθετοποίηση που ονειρευόμαστε από την αρχή και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που το καταναλωτικό κοινό φαίνεται να αγκαλιάζει την προσπάθειά μας», δηλώνει ο κ. Καραγιώτης.

Ο ίδιος δεν αποκλείει στο μέλλον να υπάρξουν συνεργασίες με κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής. Σπεύδει, ωστόσο, να προσθέσει ότι ο στόχος σε κάθε περίπτωση είναι τουλάχιστον το 90% των αναγκών σε γάλα να καλύπτεται από δικά του ζώα, ώστε, όπως τονίζει, να υπάρχει απόλυτος έλεγχος της ποιότητας της πρώτης ύλης.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα συμβούλευε κάποιον συνάδελφό του, εφόσον φυσικά διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια, να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο, απαντά καταφατικά, συμπληρώνοντας, ωστόσο, ότι θα πρέπει να προηγηθεί προσεκτική διερεύνηση των αναγκών της τοπικής αγοράς. «Εμείς διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχαν παρόμοια πρότζεκτ στην περιοχή μας, επομένως υπήρχε ένα κενό, ένα παράθυρο ευκαιρίας που επιχειρήσαμε να εκμεταλλευτούμε. Σε άλλους νομούς, βέβαια, υπάρχουν αρκετές μικρές γαλακτοβιομηχανίες με παραδοσιακά προϊόντα, επομένως ο ανταγωνισμός για κάποιον που ενδιαφέρεται να προχωρήσει ενδεχομένως να είναι πιο έντονος και οι συνθήκες λιγότερο ευνοϊκές», καταλήγει.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: