Αυτό το άρθρο είναι 79 μηνών

Καπνός: Στα 176.000 τα στρέμματα, έκλεισαν τα συμβόλαια εκτός από τον Μπασμά

16/05/2018
7' διάβασμα
kapnos-sta-176-000-ta-stremmata-ekleisan-ta-symvolaia-ektos-apo-ton-basma-123886

Στο στάδιο της μεταφύτευσης έχει μπει ο καπνός, διαδικασία που ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου στις περισσότερες περιοχές. Καθυστέρηση υπάρχει στη Ροδόπη, όπου οι μεταφυτεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν έως τα μέσα Ιουνίου, μερικές μέρες δηλαδή αργότερα σε σχέση με την πλειοψηφία των καλλιεργούμενων περιοχών. Η σταθερή ζήτηση, πάντως, της βιομηχανίας, αντισταθμίζει τη φυγή παραγωγών από το επάγγελμα, λόγω των σκληρών συνθηκών και του διαρκώς αυξανόμενου κόστους παραγωγής. Σύμφωνα με στοιχεία των συμβολαίων που έχουν συναφθεί, οι φετινές εκτάσεις θα ανέλθουν σε περίπου 176.000 στρέμματα. Ζητούμενο από τους καλλιεργητές είναι η αύξηση στις τιμές που προσφέρουν οι αγοραστές αν για ακόμα μια χρονιά αναμένεται να υπάρξουν διαφωνίες με τις εταιρίες στα συμβόλαια για τον Μπασμά που υπογράφονται αυτές τις μέρες.

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Μαρίας Αμπατζή, Γιάννη Σάρρου, Αφροδίτης Χρυσοχόου

Η πορεία των μεταφυτεύσεων

Στη Ροδόπη, περιοχή όπου καλλιεργείται το μεγαλύτερο μέρος της πιο περιζήτητης ποικιλία καπνού (Μπασμάς), οι μεταφυτεύσεις έχουν πάει πίσω και ξεκινούν με πιο αργούς ρυθμούς, ανέφερε στην «Ύπαιθρο Χώρα» ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεΐν. «Τα χώματα ήταν βαριά, οπότε μέχρι τέλη Μαΐου θα έχουν ξεκινήσει όλοι οι παραγωγοί. Θα πάμε μέχρι τις 15 Ιουνίου, ανάλογα βέβαια και με τις καιρικές συνθήκες. Τα στρέμματα θα είναι περίπου τα ίδια με πέρσι». «Ξεκίνησαν οι φυτεύσεις», μας λέει ο πρόεδρος της Ομάδας Καπνού Ξάνθης, Μιχάλης Πασχαλίδης, σημειώνοντας ότι, παρά τη ζέστη, ο καιρός είναι ευνοϊκός. Όπως εξηγεί για την πορεία της μεταφύτευσης, «τα σπορεία χρειάζονται γύρω στις 75 μέρες και μπαίνουν γύρω στις 25 Μαρτίου. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στα μέσα Ιουνίου στα χωράφια που βρίσκονται ψηλά στο βουνό, γιατί κάνει κρύο και ετοιμάζονται αργότερα από τα πεδινά». Ο ίδιος εκτιμά ότι στρέμματα που θα φυτευτούν θα παραμείνουν στα περσινά επίπεδα, προσθέτοντας ότι «δεν εμφανίστηκαν ασθένειες και τα φυτά είναι καλά».

Πίσω θα πάνε οι μεταφυτεύσεις και στην Πιερία, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΣΠΕΚΟ Βροντούς, Γιώργος Λάτσιος. «Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών μπορεί να πάνε πίσω τις φυτεύσεις, που, αναλόγως των καιρικών συνθηκών, αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Ιουνίου. Φέτος, αναμένεται μείωση στα στρέμματα της τάξης του 15%-20%».

Αυξητική φαίνεται η τάση της καλλιέργειας στη Λοκρίδα Φθιώτιδας, όπου οι μεταφυτεύσεις της ποικιλίας Βιρτζίνια ξεκίνησαν επίσης στις αρχές Μαΐου. Όπως δηλώνει στην «ΥΧ» ο παραγωγός Λουκάς Κούσουλας, «φέτος περιμένουμε πάνω από 2.000 στρέμματα καλλιεργούμενων εκτάσεων σε σύγκριση με τα 1.500 πέρσι. Για να μην μένει αναξιοποίητη η υπάρχουσα υποδομή των μηχανημάτων και του εξοπλισμού πολλοί από τους πρώην καπνοπαραγωγούς ξαναμπαίνουν στην καλλιέργεια».

Καλύτερη τιμή στον Μπασμά θέλουν οι παραγωγοί, «φυλλορροεί» η Κατερίνη

Σε υψηλότερες τιμές στον Μπασμά, σε συνέχεια των περσινών ικανοποιητικών, ευελπιστούν οι καπνοπαραγωγοί, όπως μας είπε ο Μόσχος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Καπνικού Συνεταιρισμού Νομού Σερρών «Εμμανουήλ Παππάς»: «Πέρσι κινηθήκαμε στα 5 ευρώ κατά μέσον όρο. Αν φτάναμε τα 5,5 ευρώ, θα ήταν το ιδανικό. Επιθυμούμε, εφόσον τα καπνά μας παρουσιάζουν σταθερή ζήτηση, να δούμε αύξηση των τιμών, πιστεύουμε ότι υπάρχει αυτό το περιθώριο. Υπάρχει πρόβλημα στους παραγωγούς, λόγω της κατάστασης σε φορολογία και ασφάλιση».

Καπνός 2018: Οι φετινές εκτάσεις θα ανέλθουν σε περίπου 176.000 στρέμματα.
Οι φετινές εκτάσεις θα ανέλθουν σε περίπου 176.000 στρέμματα.

Αναφορικά με το κόστος της καλλιέργειας, όπως μας ανέφερε, «φτάνει τα 3,7 με 3,8 ευρώ/κιλό. Ένα στρέμμα δίνει από 120 – 200 κιλά, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την προσοχή που δείχνει στο χωράφι του ο παραγωγός», διευκρινίζει ο ίδιος. Ο Ραμαδάν Ραμαδάν, παραγωγός από τη Ροδόπη, μας είπε ότι η τιμή για τον Μπασμά κυμάνθηκε κατά μέσο όρο στα 5 ευρώ, με την επισήμανση ότι οι μεταποιητές έδωσαν τρεις διαφορετικές τιμές. Ο κ. Ραμαδάν έχει ξεκινήσει να φυτεύει. Φέτος, άρχισε 10 μέρες αργότερα σε σχέση με πέρυσι. «Όταν βάλαμε τους χασλαμάδες δεν έκανε καλό καιρό και ο σπόρος μπήκε με 10 μέρες καθυστέρηση. Μέχρι το τέλος Μαΐου θα γίνει το φύτεμα του μπασμά που είναι η μόνη ποικιλία». Για τον καιρό ο κ. Ραμαδάν λέει ότι δεν έβρεξε καθόλου τον Απρίλη και το χώμα δεν έχει υγρασία. «Από την στιγμή που φυτεύουμε τον σπόρο χρειάζεται κάθε μέρα να ποτίζουμε και στη συνέχεια μέρα παρά μέρα».

«Για την τρέχουσα περίοδο, οι τιμές που συζητάμε είναι ίδιες με τις περσινές και κυμαίνονται από 2 έως 2,45 ευρώ/κιλό, ανάλογα με την ποιότητα» μας είπε για τα καπνά Βιρτζίνια ο κ. Κούσουλας. Από την πλευρά του ο κ. Πασχαλίδης ανέφερε ότι «ο μέσος όρος τιμής παραγωγού ήταν πέρσι 2,25 με 2,30 ευρώ».

Σε ό,τι αφορά την ποικιλία Κατερίνη, ο κ. Λάτσιος σημειώνει ότι «η χαμηλή τιμή πώλησης, που διαμορφώνεται στα 4,5 ευρώ, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής, που φτάνει τα 3,2 ευρώ/κιλό» απομακρύνουν του παραγωγούς από την καλλιέργεια.

Μόνο με προσωπική εργασία αξιόλογο το κέρδος αλλά και πάλι λίγα τα στρέμματα

Αναφορικά με το κόστος παραγωγής, ο κ. Πασχαλίδης διευκρινίζει ότι το κέρδος βασίζεται στην προσωπική εργασία και αφορά στους παραγωγούς που έχουν λίγα στρέμματα. «Όσοι δουλεύουν σε επιχειρηματική βάση και παίρνουν εργάτες, έχουν πολύ περιορισμένα κέρδη, αλλά μπορούν να καλλιεργήσουν μεγαλύτερες εκτάσεις». Σημειώνει ότι το κόστος και το κέρδος ανά στρέμμα είναι σε συνάρτηση με την περιοχή. «Στα ορεινά, ο μέσος όρος στρεμματικής απόδοσης είναι 100-120 κιλά/στρέμμα. Με μέσο όρο τα 5 ευρώ, βγαίνει έσοδο έως 600 ευρώ/στρέμμα. Όσοι δουλεύουν μόνοι τους, ενδέχεται να έχουν κέρδος 400 έως 450 ευρώ/στρέμμα, αλλά μιλάμε για ελάχιστα στρέμματα». Το υπόλοιπο ποσό πηγαίνει στα λιπάσματα, τα φάρμακα, την καλλιέργεια με το τρακτέρ και φυσικά σε ασφάλιση και φορολογία. Όποιος μπορεί, αποφεύγει την επιχειρηματική δραστηριότητα, γιατί ανεβαίνει σημαντικά ο ΕΦΚΑ και οι φόροι. Όσοι καλλιεργούν επιχειρηματικά, το όφελος είναι μόλις 100-120 ευρώ/στρέμμα».

Κύριες περιφερειακές ενότητες καλλιέργειας καπνού ανατολικού τύπου

Περιοχή

Εκτάσεις (στρ.)

2015

2016

Ροδόπης

57.440

55.960

Σερρών

22.090

19.320

Θεσσαλονίκης

8.100

6.960

Έβρου

3.695

3.330

Κοζάνης

3.210

2.900

*Πηγή ΟΣΔΕ

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: