Κατερίνα Παπανάτσιου: Μένουν οι λεπτομέρειες για την επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου του 2015
Την καταβολή, μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, του ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου του 2015 προαναγγέλλει η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου. Όπως τονίζει η υφυπουργός, σε αποκλειστική συνέντευξή της στην «ΥΧ», από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών δεν υπάρχει πλέον κάποια εκκρεμμότητα και απομένει η διασταύρωση με τα αρχεία της ΗΔΙΚΑ, προκειμένου να ξεκινήσουν οι επιστροφές στους δικαιούχους. Παράλληλα, αποκαλύπτει ότι εξετάζεται η πλήρης απαλλαγή των αγροκτηνοτροφικών κτισμάτων από τον ΕΝΦΙΑ στο πλαίσιο του νέου φόρου ακινήτων, ενώ διαβεβαιώνει ότι με νομοτεχνική βελτίωση, που είναι ήδη έτοιμη, θα συμπεριληφθούν στο ΦΠΑ 13% –όπως και όλα τα υπόλοιπα εφόδια– τόσο οι σύνθετες ζωοτροφές όσο και οι σπόροι ηλίανθου.
Τις προηγούμενες εβδομάδες είχε ανακύψει σημαντικό πρόβλημα με την εκκαθάριση των δηλώσεων των αγροτών και, πιο συγκεκριμένα, τους κωδικούς 037-038, που αφορούν τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Εν τέλει λύθηκε το ζήτημα αυτό;
Με τη μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που έκανε η κυβέρνησή μας, οι αγρότες δικαιούνται πλέον μείωση φόρου (αφορολόγητο), όπως οι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Αυτό εφαρμόζεται μόνο στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, καθώς και σε κάποιους μικροεπαγγελματίες που συνδέονται με τη ζωή των μικρών χωριών, και όχι σε ετεροεπαγγελματίες, που έχουν ενδεχομένως και αγροτικά εισοδήματα. Σε αυτό το σημείο, θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι αυτή η διάκριση ήταν και αίτημα του αγροτικού κόσμου.
Στη φορολογική δήλωση, η μείωση φόρου ενεργοποιείται με τους κωδικούς 037-038, οι οποίοι έρχονται προσυμπληρωμένοι και δεν μπορεί να τους αλλάξει ο φορολογούμενος. Πράγματι, υπήρξαν κάποια προβλήματα με τα στοιχεία από τα αρχεία του ΥΠΑΑΤ που δόθηκαν στην Ανεξάρτητη Αρχή και αφορούσαν κάποιες ειδικές περιπτώσεις, όπως κατ’ επάγγελμα αγρότες που την προηγούμενη χρονιά είχαν ζημιά και λόγω κάποιων άλλων εισοδημάτων που έχουν εμφανίζονταν στο σύστημα εσφαλμένα ως μη κατ’ επάγγελμα αγρότες ή όσους έκαναν έναρξη για πρώτη φορά το 2016 ως αγρότες. Αυτά τα θέματα έχουν πλέον διορθωθεί και οι κωδικοί όσων αγροτών δικαιούνται το αφορολόγητο ενεργοποιήθηκαν κανονικά.
Ποια είναι η εικόνα που έχετε αυτήν τη στιγμή από τις δηλώσεις των αγροτών; Τι φόρος προκύπτει από την έως τώρα εκκαθάριση ως μέσος όρος;
Είναι νωρίς να κάνουμε κάποια εκτίμηση, αφού το σύστημα είναι ακόμη ανοικτό για την υποβολή δηλώσεων και, όπως ήδη είπαμε, πολλοί κατ’ επάγγελμα αγρότες έπρεπε να περιμένουν να ενεργοποιηθεί ο κωδικός 037-038. Δεν αναμένουμε κάποια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τις περυσινές φορολογικές δηλώσεις ως προς τα δηλωθέντα εισοδήματα. Αυτό σημαίνει ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των κατ’ επάγγελμα αγροτών θα υπάρξει επιστροφή φόρου, λόγω της προκαταβολής φόρου που είχαν καταβάλει την προηγούμενη χρονιά και της εφαρμογής του αφορόλογητου στα εισοδήματα του 2016 που δηλώνονται φέτος.
Τα αγροτικά και κτηνοτροφικά κτίσματα εξαιρούνται μεν από τον ΕΝΦΙΑ, ωστόσο συνεχίζουν να συνυπολογίζονται στον συμπληρωματικό φόρο. Υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί. Ποιες λύσεις επεξεργάζεται το υπουργείο σε αυτή την κατεύθυνση;
Πράγματι, τα αγροτικά και κτηνοτροφικά κτίσματα εξαιρέθηκαν από τον κύριο φόρο και συνυπολογίζονται μόνο στον συμπληρωματικό. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσά που καταλογίζονται είναι γενικά μικρά για τη συντριπτική πλειονότητα των αγροτών. Το ζήτημα συνεξετάζεται, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του φόρου ακίνητης περιουσίας.
Παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτικών εφοδίων υπάγεται, από 1ης Ιουλίου, στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, υπάρχουν δύο τουλάχιστον κατηγορίες που φαίνεται ότι έχουν εξαιρεθεί. Πρόκειται για τις σύνθετες ζωοτροφές και τους σπόρους ηλίανθου. Πού οφείλεται η εξαίρεση αυτή; Aν πρόκειται για παράλειψη/αβλεψία, πώς και πότε θα διορθωθεί;
Είναι ένα ζήτημα που οφείλεται σε νομοτεχνικό πρόβλημα και όχι σε πολιτική βούληση. Θα διορθωθεί άμεσα και ήδη έχουμε ετοιμάσει τη σχετική διάταξη.
Πότε θα γίνει η επόμενη επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου στους αγρότες; Τι ποσό θα αφορά;
Αυτή την περίοδο θα επιστραφεί ο ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου που καταναλώθηκε εντός του 2015. Από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ δεν υπάρχει κάποια εκκρεμότητα και είναι ένα ζήτημα καθαρά τεχνικό. Το χειρίζονται οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και, όπως μας ενημερώνουν, θα ολοκληρωθεί σύντομα, αλλά θα πρέπει πρώτα να γίνει πλήρης και σωστή διασταύρωση με τα αρχεία της ΗΔΙΚΑ, ώστε να συμπεριληφθούν όλοι οι δικαιούχοι της επιστροφής.
Πριν λίγες μέρες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «εισαγωγικό φόρο 9%» για τους αγρότες. Υπάρχουν αντίστοιχες σκέψεις για φορολογική ελάφρυνση των αγροτών τα επόμενα χρόνια και στο κυβερνητικό στρατόπεδο, έστω και μέσα στα στενά περιθώρια του υφιστάμενου δημοσιονομικού πλαισίου;
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει συνεχώς αόριστες υποσχέσεις, με στόχο να βγάλει ωραία σλόγκαν. Δεν του βγαίνουν όμως τα νούμερα. Και οι υποσχέσεις αυτές συνεπάγονται μειώσεις μισθών και συντάξεων, τις οποίες αποκρύπτει.
Πέρα από τις υποσχέσεις του κυρίου Μητσοτάκη, υπάρχει όμως και ο «πρότερος βίος». Και στη δική του περίπτωση, ο «πρότερος βίος» είναι η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, την οποία όχι απλώς υπηρέτησε ως υπουργός, αλλά και υπερασπίζεται καθημερινά με πάθος. Με τον Νόμο 4172 του 2013, οι επιδοτήσεις και οι αποζημιώσεις φορολογούνταν από το πρώτο ευρώ. Και ο κ. Μητσοτάκης δεν εξηγεί τι σημαίνει «εισαγωγικός φόρος 9%». Θα πληρώνουν από το πρώτο ευρώ και οι αγρότες που είναι τώρα στο αφορολόγητο;
Το δικό μας φορολογικό σύστημα ήδη προβλέπει χαμηλότερη φορολογία για τη συντριπτική πλειονότητα των κατ’ επάγγελμα αγροτών σε σχέση με το σύστημα που μας κληροδότησε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Εμείς δώσαμε πίσω το αφορολόγητο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, εξαιρέσαμε τις επιδοτήσεις του 2ου πυλώνα και τις αποζημιώσεις από το φορολογητέο εισόδημα όπως και την πράσινη και τις συνδεδεμένες έως 12.000 ευρώ.
Η πολιτική γραμμή του κ. Μητσοτάκη είναι η πριμοδότηση των υψηλότερων στρωμάτων, ενώ η δική μας είναι η υπεράσπιση και η προστασία των χαμηλότερων εισοδημάτων. Σε αυτήν τη γραμμή θα κινηθούμε σε οποιαδήποτε ελάφρυνση της φορολογίας, συμπεριλαμβανομένης της φορολογίας των αγροτών.
Υπάρχει μια σύγχυση στον αγροτικό κόσμο για τις κατασχέσεις και τους συμψηφισμούς των επιδοτήσεων και των επιστροφών φόρου. Τι ακριβώς ισχύει και πώς μπορεί ο αγρότης ο αγρότης να προστατευθεί;
Οι εντολές κατάσχεσης εκδίδονται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και αποστέλλονται αυτοματοποιημένα στις τράπεζες, που δεσμεύουν τους λογαριασμούς. Καμία κατάσχεση επιδότησης δεν γίνεται στην πηγή, παρά μόνο αφού μπει στον λογαριασμό του αγρότη, στην περίπτωση που είναι δεσμευμένος. Υπάρχουν ορισμένες πληρωμές προς τους αγρότες που εξαιρούνται και από τη δέσμευση του λογαριασμού, όπως είναι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για καταστροφές ή ορισμένες κατηγορίες επιδοτήσεων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο φορέας που καταβάλλει το ποσό στον λογαριασμό του αγρότη οφείλει να ενημερώσει την τράπεζα ότι το ποσό αυτό είναι ακατάσχετο, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία του αγρότη. Έτσι, ο αγρότης μπορεί να πάει στο γκισέ και να πάρει κανονικά τα χρήματά του, αφού ο τραπεζικός υπάλληλος θα δει ότι οι συγκεκριμένες χρηματικές καταβολές εξαιρούνται από τη δέσμευση του λογαριασμού.
Περίεργη η σπουδή της ΕΕ για το τσίπουρο, ψάχνουμε ισοδύναμα για τον ΕΦΚ στο κρασί
Είναι στα πλάνα της κυβέρνησης η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος στα αποστάγματα και δη στο τσίπουρο; Γνωρίζουμε ότι η ΕΕ πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση…
Η πολιτική βούληση και θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να παραμείνει η κατάσταση ως έχει, δηλαδή μειωμένος φόρος 50% για τσίπουρο και τσικουδιά και 6% για τους μικρούς παραγωγούς, τους «διήμερους» αποσταγματοποιούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι παραβιάζεται η νομοθεσία της ΕΕ και έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Θα υποστηρίξουμε τις θέσεις μας εκεί και πιστεύουμε ότι θα κερδίσουμε. Εξάλλου, ο κανονισμός της ΕΕ για τα αποστάγματα βρίσκεται σε στάδιο αλλαγής και είναι λίγο περίεργο που η Επιτροπή έσπευσε να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για τον ΕΦΚ στο κρασί; Οι πληροφορίες λένε ότι το θέμα «κολλάει» στις αντιδράσεις των δανειστών…
Είναι ένα ζήτημα που επεξεργαζόμαστε. Θέλουμε την κατάργησή του και αναζητούμε ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάσταση των εσόδων που θα χαθούν.