Αυτό το άρθρο είναι 80 μηνών

Κρασιά Καραβάνα: Μια παράδοση χρόνων, ένα τολμηρό εγχείρημα

29/03/2018
5' διάβασμα
krasia-karavana-mia-paradosi-chronon-ena-tolmiro-egcheirima-119322

Όσο ένα καλό κρασί ωρίμαζε αρμονικά και ισορροπημένα σε ένα κελάρι, τόσο δύο μικρά παιδιά μάθαιναν έναν κόσμο μαγικό. Έναν κόσμο που μια ρόγα από σταφύλι ήταν το παιχνίδι τους ανάμεσα στα χρώματα ενός αμπελώνα. Όσο οι δεξαμενές ανέδυαν τα αρώματα του μαύρου μοσχάτου και του ροδίτη, τόσο τα παιδιά αποκτούσαν μια ιδιαίτερη σχέση, που δεν θύμιζε τίποτα άλλο πέρα από την οικογένεια τους.

Όταν, λοιπόν, οι δεξαμενές άνοιξαν και τα παιδιά μεγάλωσαν, έγιναν οι άξιοι συνεχιστές μιας οικογενειακής πορείας που ξεκίνησε από το μηδέν. Η Δήμητρα Καραβάνα και ο Γιώργος Καραβάνας, από τη μικρή ρόγα που έμελλε να τους γνωρίσει τον κόσμο του κρασιού, διαχειρίζονται σήμερα 40 στρέμματα αμπέλου στη Δαφνοσπηλιά Καρδίτσας, συνεργάζονται με παραγωγούς, διαθέτουν το δικό τους οινοποιείο, που λειτουργεί με όλα τα σύγχρονα μέσα, καθώς και το δικό τους οινοπωλείο στην Αθήνα, μέσω του οποίου συστήνουν τα ποιοτικά κρασιά τους στον κοινό.

Ιστορία

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Βαγγέλης Καραβάνας αποφάσισε, πριν από 25 χρόνια, να μεταφέρει την αγάπη του για το κρασί στην καλλιέργεια του αμπελιού και τη δημιουργία ενός μικρού οινοποιείου. Συνοδοιπόρος και συνεργάτης στο εγχείρημα η γυναίκα του, Μαρούσω Φρατζέσκου.

Η αγάπη των γονιών για το κρασί αλλά και η καλή δουλειά, έφταναν για να παρασύρουν την επόμενη γενιά στον χορό της γεύσης. «Αποφάσισα να ασχοληθώ με την οικογενειακή επιχείρηση συνειδητά, όταν κατάλαβα πως στην πρόληψη των ασθενειών, ένας συνειδητοποιημένος αγρότης μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα ακόμα και από έναν γιατρό, καθώς είναι εκείνος που παράγει την πρώτη ύλη των τροφίμων», αναφέρει στην «Ύπαιθρο Χώρα» η Δήμητρα, η οποία μετά από δύο πτυχία και την εμπειρία των γονιών της έχει αναλάβει εξολοκλήρου τη λειτουργία και διαχείριση του οινοποιείου. «Ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στην Τεχνολογία Τροφίμων, αλλά η αγάπη μου για το κρασί με οδήγησε στο μεταπτυχιακό μου στην οινολογία». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η 28χρονη οινοποιός να μπορεί να ελέγχει την ποιότητα και να διαχειρίζεται όσο καλύτερα μπορεί την πρώτη ύλη.

Αμπέλι

Τη διαχείριση των αμπελιών και τις αγροτικές δραστηριότητες έχει αναλάβει, πλέον, ο γιος της οικογένειας, Γιώργος. «Το επάγγελμά μου ήταν μηχανικός αυτοκινήτων, αλλά πάντα είχα επαφή με το αμπέλι. Έτσι, λοιπόν, τα τελευταία τέσσερα χρόνια αποφάσισα να ασχοληθώ εξ ολοκλήρου με την οικογενειακή επιχείρηση». Όπως τονίζει στην «ΥΧ», τον τελευταίο χρόνο, τόσο το οινοποιείο, όσο και τα αμπέλια, έχουν πιστοποιηθεί βιολογικά. «Για μας, η βιολογική καλλιέργεια δεν είναι μια μόδα, είναι ένας τρόπος να αναδείξουμε την ποιότητα της παραγωγής μας και να αποφύγουμε τα φυτοφάρμακα».

Τα δύο αδέρφια διαχειρίζονται σήμερα 40 στρέμματα αμπέλου στη Δαφνοσπηλιά Καρδίτσας
Τα δύο αδέρφια διαχειρίζονται σήμερα 40 στρέμματα αμπέλου στη Δαφνοσπηλιά Καρδίτσας

Η Δήμητρα αναφέρει στην «ΥΧ» πως τα κρασιά Καραβάνα διαθέτουν δέκα ετικέτες συμβατικής καλλιέργειας και οινοποίησης και τρεις βιολογικές, στις οποίες πρωταγωνιστής είναι το μαύρο μοσχάτο. «Τα τρία αυτά κρασιά συμβολίζουν για εμάς έναν διαφορετικό άνθρωπο και εκφράζουν διαφορετικά συναισθήματα».

Οινοπωλείο

Η καθετοποιημένη μονάδα της οικογένειας ολοκληρώνεται με το οινοπωλείο, το οποίο διαχειρίζονται πλήρως τα μέλη της. «Το οινοπωλείο το δουλεύουμε εμείς. Γενικά, η σκέψη μας ήταν από το αμπέλι μέχρι και τον καταναλωτή να μην βάζουμε άλλο πρόσωπο. Να έχουμε και την ανατροφοδότηση από τον πελάτη, αλλά και την επαφή με τη φύση», τονίζει η Δήμητρα.

Πειραματικές οινοποιήσεις

Η δραστηριότητα, όμως, της οικογενειακής επιχείρησης δεν σταματά εδώ, καθώς παίρνουν μέρος σε πειραματικές οινοποιήσεις για ερευνητικούς σκοπούς. «Όποτε μας ζητείται, παίρνουμε μέρος, σε συνεργασία με διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε πειράματα για εξέλιξη τεχνογνωσίας. Εκτός αυτού, μας επισκέπτονται φοιτητές για να ολοκληρώσουν τις πτυχιακές ή μεταπτυχιακές τους εργασίες που σχετίζονται με το αμπέλι ή την οινοποίηση».

Επόμενα σχέδια

Στα επόμενα σχέδια της οικογενειακής επιχείρησης είναι ο εκσυγχρονισμός του οινοποιείου και η βελτίωση της ποιότητας του κρασιού που, όπως αναφέρουν τα αδέρφια, «δεν σταματά ποτέ». Ακόμα, στόχος τους είναι να ασχοληθούν με εναλλακτικές καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι όπως οι ενεργοί μικροοργανισμοί ώστε να βελτιστοποιήσουν την απόδοση της παραγωγής τους.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: