Κρήτη: Δραματική μείωση της ποσότητας ελαιολάδου, δεν ξεπερνά τους 55.000 τόνους
Η εικόνα ομοιάζει με αυτήν του 2013-2014, που αποτέλεσε τη χρονιά-φάντασμα για το ελαιόλαδο. Η εκτίμηση για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου, με την πιο αισιόδοξη προσέγγιση, δεν ξεπερνά τους 50.000-55.000 τόνους.
«Υπήρξαν περιοχές που υπέστησαν καθολικό πλήγμα. Νοτιάδες, καύσωνες, και μετά χιόνια και καταστροφές, διαμόρφωσαν ένα σκηνικό απόλυτης κατάρρευσης στην ελαιοκαλλιέργεια, που είναι η βασική παραγωγή στην Κρήτη», εξήγησε το μέλος του ΔΣ της ΟΑΣΝΗ, Μιχάλης Καμπιτάκης, που διευκρίνισε ότι στο Ηράκλειο μια αισιόδοξη προσέγγιση για την παραγωγή δεν ξεπερνάει τους 15.000-17.000 τόνους, στο Λασίθι τους 10.000-12.000 τόνους, στο Ρέθυμνο τους 12.000 τόνους και στα Χανιά τους 14.000-16.000 τόνους.
Μπορεί σε ό,τι αφορά την ποσότητα οι παραγωγοί να δείχνουν απογοητευμένοι, όμως η ποιότητα του ελαιολάδου ήταν αρκετά καλή, τηρουμένων των αναλογιών. Αυτό, όπως επεσήμανε ο κ. Καμπιτάκης, οδήγησε σε μια κούρσα ανόδου της τιμής, που τις τελευταίες εβδομάδες, σε ό,τι αφορά τις δημοπρασίες, καταγράφει άνοδο (3,80-3,90 ευρώ το κιλό).
«Η τιμή ανέβηκε και αυτό οφείλεται τόσο στο ότι η παραγωγή ήταν μικρή, όσο και στο ότι η ποιότητα ήταν καλή. Ενδεικτικό της εικόνας που καταγράφουμε είναι ότι άλλες χρονιές αυξημένες τιμές είχαμε από τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ φέτος πριν από τις γιορτές η τιμή είχε αρχίσει την ανοδική πορεία από τα 3,50 ευρώ το κιλό και πάνω».
Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών, έχει ήδη πουληθεί, καθώς η οικονομική αβεβαιότητα και στενότητα, σε συνδυασμό με τις καλές τιμές, οδήγησαν τους παραγωγούς στην απόφαση να δώσουν το σύνολο της ποσότητας που διέθεταν, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους και να φροντίσουν τις καλλιέργειες τους ενόψει της νέας χρονιάς, που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι πολύ καλύτερη.
«Η αλήθεια είναι ότι οι αστάθμητοι παράγοντες, όπως ο καιρός, έχει αποδειχθεί ότι μπορούν από τη μια να απογειώσουν το προϊόν ή να το κατεδαφίσουν. Όταν επιπλέον η αναλγησία της πολιτείας, σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, εξακολουθεί να δημιουργεί αγκυλώσεις, το μείγμα που δημιουργείται είναι απογοητευτικό», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίας της ΕΑΣΗ, Γιάννης Φουντουλάκης, ο οποίος διευκρίνισε πως η στροφή στην τυποποίηση δείχνει ότι έχει συμβάλει δυναμικά στην προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης του προϊόντος.
«Ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής έφυγε στο εξωτερικό. Η τυποποίηση, εδώ και χρόνια, λέγαμε και λέμε ότι συμβάλλει καθοριστικά και θετικά. Για παράδειγμα, φέτος, που λόγω και της μικρής παραγωγής, το ενδιαφέρον αναφορικά με την τυποποίηση ήταν έντονο, οι τιμές κρατήθηκαν σε υψηλά επίπεδα».
Σε ό,τι αφορά, πάντως, τις εκτιμήσεις για την επόμενη χρονιά, αυτές μάλλον αποτυπώνονται με αισιοδοξία από τους παραγωγούς. «Αν ο καιρός βοηθήσει και κάπου εκεί στον Μάιο δεν έχουμε νοτιάδες, όπως πέρυσι, και δέσει ο καρπός, νομίζω ότι τέτοια εποχή του χρόνου θα μιλάμε για μία από τις καλύτερες χρονιές των τελευταίων ετών», είπε στην «ΥΧ» ο παραγωγός Νίκος Καραγιαννάκης.