Λάρισα: Η «καρδιά» του κάστανου «χτύπησε» στην Αγιά

Μεταποίηση, εξαγωγές και ΠΟΠ απασχόλησαν το 14ο Ετήσιο Συνέδριο European Chestnut Days.
22/09/2024
5' διάβασμα
larisa-i-kardia-tou-kastanou-chtypise-stin-agia-332668

Μεταποίηση, εξαγωγές και συνολικά η καλλιέργεια του κάστανου μπήκαν στο «μικροσκόπιο» για τέσσερις ημέρες (12-15 Σεπτεμβρίου) στον Δήμο Αγιάς και συγκεκριμένα στη Μελιβοία κατά τη διάρκεια του 14ου Ετήσιου Συνεδρίου European Chestnut Days, που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κάστανου Eurocastanea και πραγματοποιήθηκε φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το δίκτυο Eurocastanea, που απαρτίζεται από Οργανισμούς που παράγουν κάστανο σε έξι χώρες, και συγκεκριμένα τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Αυστρία και την Ελλάδα, είχε αρκετά θέματα να επιλύσει, από την παραγωγή του καρπού στο δέντρο έως την έρευνα, τη μεταποίηση, την προώθηση και τη διανομή του κάστανου.

Στη Θεσσαλία και τον Δήμο Αγιάς βρέθηκαν Οργανισμοί, ιδρύματα, φορείς, παραγωγοί, γεωπόνοι, συνεταιρισμοί και εταιρείες που έχουν σχέση με την παραγωγή, την έρευνα, τη μεταποίηση, την προώθηση και τη διανομή του κάστανου. Στις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν παρουσιάστηκε η πορεία της παραγωγής διεθνώς, ενώ αναδείχθηκαν καίρια θέματα που απασχολούν τον τομέα, όπως η υγεία του φυτού, ενώ μέσω του διαλόγου εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα για την παραγωγή κάστανου σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

«Μειωμένη η φετινή παραγωγή»

«Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάστανο. Η σφήκα της καστανιάς, η φαιά σήψη και η μελάνωση είναι μερικά από αυτά που δεν βοηθούν να έχουμε αύξηση στην παραγωγή του κάστανου», ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας «Η Αθανάτη», Ευάγγελος Κρανιώτης, και συμπλήρωσε ότι φέτος παρατηρείται και μείωση της παραγωγής.

«Επιστήμονες από την Ευρώπη, αλλά και όλο τον κόσμο έχουν έρθει εδώ με μελέτες κι έχουμε καταλήξει σε κάποιες δράσεις. Υποστηρίζουμε το πρωτόκολλο που έχουμε συντάξει από την περασμένη άνοιξη και έχουμε πετύχει αρκετά κόντρα στη σφήκα της καστανιάς», πρόσθεσε ο κ. Κρανιώτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τζίρος που προκύπτει από τη μεταποίηση του κάστανου ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ στην Ευρώπη, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο φτάνει το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ. «Είναι ένα ασφαλές προϊόν, χωρίς γλουτένη, και θέλουμε ο κόσμος να μάθει τα προϊόντα που προκύπτουν από τη μεταποίηση», ανέφερε και ενημέρωσε πως η συγκομιδή θα ξεκινήσει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, με τις τιμές να μένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αλλά την παραγωγή να είναι μειωμένη.

Κάστανο Αγιάς, Τεμπών και Ζαγοράς ως ΠΟΠ

Στις συνέργειες και πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν, ώστε «εκτός από τον καρπό, που όλοι απολαμβάνουμε, να περάσουμε και στη μεταποίηση του κάστανου, αλλά και στην αξιοποίηση ακόμα και των υποπροϊόντων του», αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.

Παράλληλα, ο κ. Κουρέτας μίλησε και για τις έρευνες που έχουν γίνει από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από τις οποίες έχουν προκύψει εμπορικά προϊόντα υψηλής αξίας και μεγάλης ζήτησης από την αγορά.

Αρκετά σημαντική ήταν, όμως, και η τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας, Δημήτρη Τσέτσιλα, αναφορικά με τις ενέργειες της περιφέρειας για τη στήριξη της καστανοκαλλιέργειας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στους φακέλους για πιστοποίηση του κάστανου της περιοχής του Δήμου Αγιάς, του Δήμου Τεμπών, αλλά και της Ζαγοράς ως ΠΟΠ, «διαδικασία με την οποία η περιφέρεια υποστηρίζει οικονομικά και με ειδικό τεχνικό σύμβουλο».

Επίσης, αναφορά έγινε και στα προγράμματα που «τρέχει» η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς και άλλα ερευνητικά ιδρύματα, για την αντιμετώπιση προβλημάτων της καλλιέργειας, όπως η φαιά σήψη και η σφήκα της καστανιάς και η μελάνωση.

Μπύρα, κρέμες και μπισκότα

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας, τόνισε ότι η καλλιέργεια του κάστανου στηρίζει ολοκληρωτικά μικρές ορεινές περιοχές, «κρατώντας ζωντανά τα χωριά», ενώ αναφέρθηκε στην παραγωγή της πρώτης μπύρας από κάστανο στη χώρα, που έγινε στην περιοχή.

«Η προσπάθειά μας επικεντρώνεται στην παραγωγή γλυκών και αλμυρών κρεμών από κάστανο σε συνεργασία με το εργαστήριο και την ομάδα του κ. Κουρέτα, όσο και στην παραγωγή μπισκότου από κάστανο σε συνεργασία με μεγάλη εταιρεία», κατέληξε ο δήμαρχος Αγιάς.

Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η εισαγωγική ομιλία για τον τομέα του κάστανου σε παγκόσμια κλίμακα από τον Bertrand Guerin, πρόεδρο του ΔΣ του Eurocastanea, ενώ σημαντικές ήταν και οι τεχνικές επισκέψεις σε καστανεώνες στην περιοχή της Μελιβοίας, από γεωτεχνικούς της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών – ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ΙΕΥΠ – ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, αλλά και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το επόμενο ραντεβού για το κάστανο στον Δήμο Αγιάς δόθηκε για τις 26-27 Οκτωβρίου με τη Γιορτή Κάστανου.