Αυτό το άρθρο είναι 93 μηνών

Αρκαδία: Με ρυθμούς χελώνας το αρδευτικό έργο στη λίμνη Τάκα

Γεφύρι της Άρτας το τεράστιο αρδευτικό έργο της λίμνης Τάκα μετά από τόσα χρόνια. Λύτρωση για τους αγρότες και απογείωση της παραγωγής η ολοκλήρωσή του
25/03/2017
2' διάβασμα
arkadia-me-rythmous-chelonas-to-ardeftiko-ergo-sti-limni-taka-79959
Έργο τεράστιας αγροτικής και οικολογικής σημασίας

Στον αέρα βρίσκονται τα έργα στη λίμνη Τάκα, που μετά από τόσα χρόνια περιμένουν την ένταξή τους σε ένα πρόγραμμα για χρηματοδότηση, ώστε να δώσουν την ανάσα που περιμένουν οι παραγωγοί.

Η λίμνη, μετά από τόσα χρόνια, έχει αναγνωριστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των περιοχών NATURA 2000 της ΕΕ. Ειδικότερα για την ορνιθοπανίδα, η λίμνη Τάκα αποτελεί ένα αναντικατάστατο οικοσύστημα, ικανό να υποστηρίξει μια πληθώρα ειδών, πολλά από τα οποία είναι σπάνια και απειλούμενα.

Το γεγονός, όμως, ότι δεν προχωράνε τα αρδευτικά δίκτυα δημιουργεί προβλήματα τόσο στους παραγωγούς, που αναζητούν λύση τις δύσκολες χρονιές, όσο και στο οικολογικό σύστημα, που δέχεται πιέσεις από τον ανθρώπινο παράγοντα.

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας, Γιώργος Γκάνιος, αναφερόμενος στη λίμνη Τάκα, δήλωσε: «Ξέρουμε ότι υπάρχει μία μελέτη, που προσδιορίζει με ακρίβεια τι έργο είναι η λίμνη Τάκα. Κάποια στιγμή, μας είπαν ότι είναι παράλληλο έργο, που σημαίνει και αρδευτικό και περιβαλλοντικό. Το έργο αυτό έχει αρχίσει από το ’90 και ακόμα να τελειώσει, ενώ έχουν πέσει αρκετά εκατομμύρια. Ας έρθει κάποιος να μας ξεκαθαρίσει τι θα γίνει, τελικά, και ίσως είναι ώρα να συνεδριάσει η περιφέρεια για να δούμε όλοι μαζί την πορεία των πραγμάτων». Από την πλευρά της περιφέρειας, ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, μας δήλωσε ότι «το έργο της λίμνης Τάκα είναι μέσα στις βασικές προτεραιότητες της περιφέρειας και, ήδη, έχουμε διαρκή επαφή με το υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας, ώστε να ενταχθεί οριστικά στο τομεακό πρόγραμμά του. Υπολογίζεται ότι η ολοκλήρωση των αρδευτικών δικτύων θα στοιχίσει περίπου 22 εκατομμύρια ευρώ».

Είναι γεγονός ότι η ολοκλήρωση του έργου θα βοηθήσει στη μείωση του κόστους παραγωγής, στον διπλασιασμό της παραγωγής, αλλά και στην προστασία της λίμνης από αυθαίρετες κινήσεις άντλησης νερού, που βλάπτουν σοβαρά το οικοσύστημα.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: