Αυτό το άρθρο είναι 93 μηνών

Made in Greece η ασπίδα της αγροτικής παραγωγής

Τρεις φίλοι από τον Βόλο έκαναν την «επανάσταση» στον αγροδιατροφικό τομέα και διασφάλισαν την ασφάλεια των τροφίμων.
09/03/2017
6' διάβασμα
made-in-greece-i-aspida-tis-agrotikis-paragogis-77661
Η start up επιχείρηση που περιορίζει τις ζημιές κατα 1 τρισ. δολ.

Τρεις φίλοι από τον Βόλο έκαναν την «επανάσταση» στον αγροδιατροφικό τομέα και διασφάλισαν την ασφάλεια των τροφίμων. H καινοτόμα εταιρεία Centaur Analytics, η οποία ξεκίνησε από τον Βόλο εδρεύει, πλέον, στη Silicon Valley.

Η ελληνική startup επιχείρηση στον αγροτικό τομέα του Internet Of Thing (IoT), και συγκεκριμένα της Αγροτικής Τεχνολογίας (AgTech), η οποία χρηματοδοτείται από το ισραηλινό επενδυτικό κεφάλαιο OurCrowd First, άλλαξε τα δεδομένα στην παρακολούθηση και στην προστασία της παραγωγής μετά τη συγκομιδή. Η σκάρτη παραγωγή υπολογίζεται σε 1 τρισ. δολ. σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Centaur Analytics, περιορίζοντας τις ζημιές από τη σκάρτη παραγωγή, πέτυχε την αύξηση της απόδοσης κάθε σοδειάς. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή ποιότητα του προϊόντος μέχρι να πάρει το δρόμο της πώλησης προς όφελος του παραγωγού και των βιομηχανιών, καθώς απομακρύνεται ο κίνδυνος καταστροφής της σοδειάς.

Η ελληνική εταιρεία επιλέχτηκε μεταξύ 500 διεθνώς καινοτόμων και πολλά υποσχόμενων επιχειρήσεων για να παρουσιάσει τη δράση της σε ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή συνέδρια, το South by Southwest (SXSW), που θα διεξαχθεί στο Austin Texas, από τις 10 μέχρι τις 19 Μαρτίου.

Τι ακριβώς πέτυχε η ελληνική start up; Αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας τοποθετούνται μέσα στα σιλό, τα κοντέινερς, τους αποθηκευτικούς χώρους. Οι αισθητήρες, που είναι αποθηκευμένοι σε ζωτικά προϊόντα, στην ουσία είναι μετρητές της υγρασίας, της θερμοκρασίας και των αερίων. Παρακολουθούν τη σοδειά από τη στιγμή της αποθήκευσης μέχρι τη στιγμή που θα φτάσει στο ράφι. Πετυχαίνουν δυο πράγματα:

Πρόληψη και πρόβλεψη αλλοιώσεων

Η υψηλή υγρασία και οι υψηλές θερμοκρασίας αλλοιώνουν το προϊόν. Με τον εντοπισμό επικίνδυνων συνθηκών, ο παραγωγός ή ο επιχειρηματίας αποτρέπει την αλλοίωση, καθώς επαναφέρει τις ιδανικές συνθήκες συντήρησης του προϊόντος.

Αποτροπή προσβολής από έντομα

Στα σιλό και στα φορτηγά οι απεντομώσεις γίνονται με συγκεκριμένα αέρια. Οι αισθητήρες ήρθαν για να μετρήσουν την ποσότητα των αερίων απεντόμωσης. Ο παραγωγός/επιχειρηματίας γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πόσα αέρια, πότε και για πόσο χρονικό διάστημα (σ.σ.: διάρκειας το πολύ μιας εβδομάδας) θα απελευθερώσει μέσα στον χώρο αποθήκευσης. Ειδικά για την αέρια φωσφίνη, το πλέον δεδομένο εντομοκτόνο για αποθηκευμένα προϊόντα και βιομηχανικούς χώρους, οι αισθητήρες παρακολουθούν τη συγκέντρωσή της αυτόματα, σε πραγματικό χρόνο και με ασφάλεια για τον άνθρωπο. Ενέργειες που μέχρι σήμερα γίνονταν κατά προσέγγιση και οδηγούσαν στην αλλοίωση και την καταστροφή του προϊόντος.

Ο παραγωγός/επιχειρηματίας, χρήστης της σύγχρονης τεχνολογίας της Centaur Analytics, μέσω της πλατφόρμας της, έχει διαθέσιμα όλα τα δεδομένα όπου κι αν βρίσκεται και ανά πάσα στιγμή στην οθόνη του υπολογιστή ή του tablet ή του κινητού του. Λαμβάνει τα επείγοντα μηνύματα με τις πληροφορίες για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα προϊόντα και την ανάγκη τροποποίησης των συνθηκών αποθήκευσης.

«Οι χρήστες του συστήματος δεν μπορούν πλέον να ζήσουν χωρίς αυτό. Πριν, οι μέθοδοι ελέγχου ήταν απαρχαιωμένες. Οι παραγωγοί κινούνταν στο σκοτάδι. Με το σύστημα είναι σαν να τους ανοίξαμε το φως και βλέπουν», λέει χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της centaur Analytics, κ. Σωτήρης Μπαντάς.

kainotomia-startup-volosΗ καινοτόμος –σε διεθνές επίπεδο– πλατφόρμα έχει άμεση συνάρτηση με την αειφορία και τη βιώσιμη γεωργία, αυξάνοντας την απόδοση της κάθε σοδειάς. Επιδίωξή τους είναι να αποτελέσουν τον leader της τεχνολογίας AgTech για όλη την αλυσίδα αξίας, από το χωράφι ως το ράφι, όπως μας εξηγεί ο κ. Μπαντάς, σημειώνοντας: «οι στόχοι που θέτουμε είναι πολύ υψηλοί, καθώς και η αξία που απελευθερώνουμε – περί το 1 τρισ. δολ. ετησίως σε απώλεια αγροτικών αγαθών – είναι ένα τεράστιο μέγεθος».

Ο κ. Μπαντάς μας εξηγεί ότι «ειδικοί αισθητήρες αναπνέουν, τραβούν αέρια από το χώρο αποθήκευσης του προϊόντος και αναλύουν την ποιότητά του». Στη συνέχεια, η καινοτόμος τεχνολογική πλατφόρμα χρησιμοποιεί υπολογιστική νέφους. Δηλαδή, το λεγόμενο cloud ή πληροφορίες software, που βρίσκονται σε υπολογιστές, προσβάσιμες από οποιονδήποτε προσωπικό υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο, ανά πάσα στιγμή. Η διαδικασία διαρκεί μέχρι τη στιγμή που το προϊόν θα φτάσει στο ράφι.
Η πλέον εξελιγμένη υπηρεσία στον αγροδιατροφικό τομέα προσφέρεται σήμερα σε αλευροβιομηχανίες (σ.σ.: οι Μύλοι Ασώπου είναι πελάτες της Centaur), στο εμπόριο σιτηρών, δημητριακών, ρυζιού, βαμβακιού, αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών, στο εμπόριο και τη μεταφορά καπνού. Εκτός από 10 εταιρείες-πελάτες στην Ελλάδα, η εταιρεία έχει πελάτες στη Γερμανία, στην Ολλανδία και στο Λίβανο.

Το προφίλ του… Κένταυρου  

H Centaur Analytics ιδρύθηκε το 2014, από τρεις φίλους, τους Σωτήρη Μπαντά, Βασίλη Σωτηρούδα και Διογένη Δεβλέτογλου. Βασικός επενδυτής της είναι το ισραηλινό fund OurCrowd First, του οποίου ηγείται ο Yori Nelken. Στο σχήμα συμμετέχει και το Piraeus Jeremie Tech Catalyst Fund, μαζί με τον οραματιστή των τεχνολογιών εκθετικής εξέλιξης (exponential technologies) investor, Avi Reichental, ο οποίος έχει ιδρύσει την XponentialWorks και έχει αναλάβει πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Centaur Analytics.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: