«Μέχρι και τον Μακεδονικό Χαλβά αγγίζει η συμφωνία με τα Σκόπια»
Τις επιπτώσεις της συμφωνίας Ελλάδας-Σκοπίων στη χρήση του όρου Μακεδονία και των παραγώγων του στα εμπορικά σήματα των επιχειρήσεων που διατίθενται στις ξένες αγορές προσπαθούν να «ζυγίσουν» οι εξαγωγείς της Βόρειας Ελλάδας, με το τοπίο για την ώρα να μοιάζει θολό.
Όπως τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ), Γιώργος Κωνσταντόπουλος, η συμφωνία θα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος και θα πρέπει να εξετασθούν τα ζητήματα που αφορούν τα εμπορικά σήματα τα οποία φέρουν επάνω τους το μακεδονικό όνομα. Το ζήτημα, όπως είπε, είναι παλιό, καθώς εδώ και χρόνια υπάρχει μεγάλη σύγχυση στην παγκόσμια αγορά, αφού καταγράφονται συνεχείς διενέξεις για τις εμπορικές ονομασίες ανάμεσα στους εμπορικούς ακόλουθους της Ελλάδας και της FYROM, αλλά και μεταξύ επιχειρήσεων των δύο χωρών, δεδομένου ότι από την πλευρά της γειτονικής χώρας υπάρχει κατάχρηση στην αξιοποίηση του ονόματος «Μακεδονία».
«Είναι ένας διαρκής πόλεμος που κάποτε πρέπει να σταματήσει. Υπάρχει μια σειρά προϊόντων που διοχετεύονται στο εξωτερικό, όπως οι πιπεριές Φλωρίνης, τις οποίες οι Σκοπιανοί παρουσιάζουν ως “μακεδονικές”, το Άιβαρ (αλοιφή με πιπεριές Φλωρίνης και μελιτζάνα) παρουσιάζεται αποκλειστικά ως μακεδονικό. Δικαστικές διαμάχες έχουν προκύψει επίσης και για πολλά κρασιά, καθώς και για τον όρο “μακεδονική γαστρονομία”. Είναι πολλά αυτά που δημιουργούν τεράστια σύγχυση», σημείωσε ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Ανέφερε, ακόμη, ότι θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά τι θα γίνει με μερικά ιδιαίτερα δημοφιλή brands: Μακεδονικό χαλβά, το Μακεδονικό της Μεβγάλ και άλλα πολλά προϊόντα, για τα οποία θα πρέπει να υποστηριχθούν τα συμφέροντα των μελών του ΣΕΒΕ, που εξάγουν με τη μακεδονική ταυτότητα. Αδιαπραγμάτευτα, πάντως, θεώρησε τα προϊόντα που είναι Ονομασίας Προέλευσης ή Γεωγραφικής Ένδειξης.
«Θέλουμε λύση, τα βόρεια σύνορά μας πρέπει να είναι ανοιχτά για να πραγματοποιούμε εξαγωγές απρόσκοπτα. Αυτή η λύση, όμως, δεν θα πρέπει να είναι σε βάρος του εθνικού συμφέροντος», κατέληξε o κ. Kωνσταντόπουλος.