Αυτό το άρθρο είναι 85 μηνών

Μέχρι και 50 λεπτά το κιλό ξεκίνησε η Κλημεντίνη

19/11/2017
7' διάβασμα
mechri-kai-50-lepta-to-kilo-xekinise-i-klimentini-105803

των Γιώργου Αργυρίου, Μελίνας Ζιάγκου, Νικολέτας Τζώρτζη

Με το δεξί έκανε ποδαρικό η σεζόν για την Κληµεντίνη, ως προς την τιµή παραγωγού, που, αν και µε λιγότερο ή περισσότερο µειωµένες παραγωγές στις πιο πολλές από τις κύριες περιοχές της καλλιέργειας, διαµορφώνονται βάσιµες προσδοκίες ότι θα διατηρηθεί σε καλά επίπεδα και στην εξέλιξη της εµπορικής περιόδου. Σε αυτό συντελεί και η αναµενόµενη µείωση στις παραγωγές των ανταγωνιστριών χωρών, πράγµα το οποίο διαµορφώνει θετικό τοπίο και σε σχέση µε τη ζήτηση από αγορές του εξωτερικού, όπου διακινείται το µεγαλύτερο ποσοστό της ελληνικής Κληµεντίνης. 

Σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις της Incofruit Hellas, που επεξεργάστηκε στοιχεία του ΥΠΑΑΤ, φέτος η συνολική παραγωγή της χώρας αναµένεται να φτάσει τους 175.000 τόνους, από το σύνολο των 90.780 στρεµµάτων της καλλιέργειας, ενώ οι εξαγωγές θα είναι αυξηµένες σε αξία, χάρη στις καλύτερες τιµές από πέρσι. 

Συγκοµιδή µε προοπτικές στην Άρτα

Με θετικές προσδοκίες, που δηµιουργούν οι συνθήκες της αγοράς, ξεκίνησε πριν από δεκαπέντε µέρες περίπου η συγκοµιδή της Κληµεντίνης στην Άρτα. Η παραγωγή, αν και µειωµένη κατά 15% περίπου σε σύγκριση µε πέρσι (αναµένονται συνολικά 20.000-25.000 τόνοι), εξαιτίας των υψηλών θερµοκρασιών που επικράτησαν την περίοδο της καρπόδεσης, πληρώνεται σε καλύτερες τιµές µέχρι ώρας από τους εµπόρους, ενώ εκτιµάται ότι θα διατηρηθούν και σε καλύτερα επίπεδα σε όλη τη διάρκεια της συγκοµιδής και της εµπορικής περιόδου. 

Σύµφωνα µε τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισµού Άρτας-Φιλιππιάδας, Νίκο Γκίζα, αφενός η ζηµιά που υπέστη η καλλιέργεια στην Αργολίδα, αφετέρου η µειωµένη παραγωγή που αναµένεται ότι θα έχουν οι ανταγωνίστριες χώρες, δίνουν ώθηση στην τιµή του προϊόντος. Έτσι, µε το 80% της παραγωγής να εξάγεται, κυρίως προς χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, από την Άρτα, η τιµή ξεκίνησε στα 35-38 λεπτά το κιλό µεικτά για τους παραγωγούς, έναντι 31-35 λεπτών πέρσι. 

Ο ίδιος εκτιµά ότι φέτος η τιµή δεν θα πέσει κάτω από τα 35 λεπτά το κιλό, ενώ το 2016, µετά τις πρώτες εβδοµάδες, έπεσε στα 30-32 λεπτά. Για την εγχώρια αγορά, τα µανταρίνια φεύγουν στα 50-60 λεπτά το κιλό. Αξιοσηµείωτο είναι ότι στην Άρτα η καλλιέργεια αναπτύσσει, τα τελευταία 2-3 χρόνια, µια ιδιαίτερη δυναµική, σε βάρος του κοινού πορτοκαλιού, καθώς παρατηρείται ότι οι παραγωγοί δείχνουν να αντικαθιστούν δέντρα κοινής πορτοκαλιάς µε Κληµεντίνες, οι οποίες, πλέον, φτάνουν να κατέχουν περίπου 10.000 στρέµµατα συνολικά. 

Καλή ποιότητα µε ποσοτικές απώλειες στην Ηλεία

Στο πρώτο δεκαπενθήµερο της συγκοµιδής βρίσκονται οι παραγωγοί µανταρινιών και στον Νοµό Ηλείας, µε τις πρώτες τιµές να διαµορφώνονται περίπου στα 38 µε 40 λεπτά το κιλό, σταθερά όπως και πέρυσι. Ωστόσο, οι τιµές εκτιµάται ότι θα σταθεροποιηθούν στα 30-32 λεπτά, όταν µπει στη συγκοµιδή και η Θεσπρωτία (µέσα στην επόµενη εβδοµάδα και αναµένοντας µια καλή παραγωγή, γύρω στους 35.000-40.000 τόνους, εκτός απροόπτου), που αποτελεί την κύρια περιοχή καλλιέργειας Κληµεντίνης.

Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Οµάδας Παραγωγών «Δίας» στο Τραγανό, Κώστα Κυπριώτη, η συγκοµιδή των µανταρινιών εξελίσσεται οµαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήµατα, ενώ η ποιότητά τους είναι πολύ καλή. Ωστόσο, η ποσότητά τους είναι πολύ µικρότερη σε σχέση µε πέρυσι, ακόµα και κατά 60%, λόγω των προβληµάτων ακαρπίας που προκάλεσε ο παγετός του περασµένου Ιανουαρίου. Οι στρεµµατικές εκτάσεις διατηρούνται σταθερές στην περιοχή, στα 4.000-5.000 στρέµµατα, όµως οι αποδόσεις είναι ιδιαίτερα µειωµένες φέτος, καθώς υπολογίζονται συνολικά στους 2.500 τόνους, έναντι 5.000 την προηγούµενη σεζόν.

«Η συγκοµιδή εξελίσσεται φυσιολογικά και η τιµή των µανταρινιών φτάνει τα 40 λεπτά το κιλό, µεικτά, αυτές τις µέρες, αλλά οι τιµές αναµένεται να σταθεροποιηθούν στα 30-32 λεπτά. Το µεγάλο πρόβληµα που αντιµετωπίζουµε φέτος είναι η µειωµένη ποσότητα λόγω των δυσµενών καιρικών συνθηκών, που δηµιουργεί σηµαντικές δυσχέρειες στους παραγωγούς, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους ούτε τις εξαγωγές», επισηµαίνει ο κ. Κυπριώτης.

Αυξάνεται η καλλιέργεια και στην Πελοπόννησο

Η Αργολίδα και η Λακωνία παραµένουν οι βασικοί παραγωγοί του µανταρινιού στην Πελοπόννησο. Από την Αργολίδα, ο γεωπόνος Γιώργος Γαµβρουλάς µας είπε ότι «η τάση που παρατηρείται στην Αργολίδα είναι ιδιαίτερα αυξητική, τόσο σε επίπεδο νέων φυτεύσεων, όσο και σε επίπεδο εµβολιασµού σε παλιές πορτοκαλιές. Η εξαγωγή µανταρινιού κατευθύνεται κυρίως στις βαλκανικές χώρες, ενώ ένα πιο µικρό ποσοστό πάει κυρίως στη Γερµανία». 

Κατά κοινή οµολογία, η Κληµεντίνη που καλλιεργείται στην Αργολίδα, µαζί µε τη Νόβα, δεν επαρκούν για τη ζήτηση που υπάρχει στις εξαγωγές, κάτι το οποίο προβληµατίζει τους παραγωγούς, που ψάχνουν να βρουν ρεαλιστική λύση για την αντιµετώπιση του προβλήµατος. 

Σε ό,τι αφορά τη διαµόρφωση των τιµών φέτος, ο Γιώργος Γαµβρουλάς σηµειώνει ότι «λόγω µείωσης της παραγωγής, που φτάνει το 30% περίπου σε σχέση µε την περασµένη χρονιά, οι τιµές διαµορφώθηκαν από 40 µέχρι 50 λεπτά µεικτά. Οι τιµές αναµένεται να µην πέσουν στην πορεία κάτω από τα 40 λεπτά, ενώ πέρσι ήταν 30 λεπτά µεικτά». Από τη ΔΑΟΚ Αργολίδας εκφράζεται η εκτίµηση ότι η συνολική παραγωγή θα φτάσει τους 28.000-30.000 τόνους.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι για το µέγεθος της ζηµιάς διατυπώνονται δύο απόψεις. Η ΔΑΟΚ δεν συµµερίζεται όσους κάνουν λόγο για ζηµιά από τη χαλαζόπτωση και εστιάζει µόνο στη ζηµιά που προκλήθηκε κυρίως από τον καύσωνα. Αντιθέτως, οι γεωπόνοι µιλούν και για ζηµιές από τη χαλαζόπτωση, που µειώνει ακόµα περισσότερο την παραγωγή. Υπενθυµίζεται ότι η Αργολίδα, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, παράγει περί τους 36.000 τόνους µανταρίνια. 

Από τη Λακωνία, ο πρόεδρος του συνεταιρισµού Sparta Orange, Πέτρος Μπλέτας, µας ενηµέρωσε ότι «για φέτος, η παραγωγή αναµένεται να φτάσει στους 5.000 τόνους και το µεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής θα κατευθυνθεί στις βαλκανικές χώρες, ενώ ένα µικρό κοµµάτι πάει Ιταλία». Όπως στην Αργολίδα, έτσι και στη Λακωνία, η καλλιέργεια µανταρινιού κερδίζει έδαφος, καθώς η τιµή που διαµορφώνεται θεωρείται καλή και οι εξαγωγές αυξάνονται συνεχώς». Η τιµή του µανταρινιού στη Λακωνία είναι 30-32 λεπτά.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: