Αυτό το άρθρο είναι 87 μηνών

Μήλο: Δίνει γήπεδο στην Ελλάδα η πτώση της ευρωπαϊκής παραγωγής

03/10/2017
7' διάβασμα
milo-dinei-gipedo-stin-ellada-i-ptosi-tis-evropaikis-paragogis-100118

Με συμμάχους την καλή ποιότητα της φετινής συγκομιδής, αλλά και το κενό που έχει δημιουργήσει στην αγορά ο ανοιξιάτικος παγετός, που «χτύπησε» την Πολωνία –χώρα που, ως γνωστόν, αποτελεί βαρόμετρο για το προϊόν σε πανευρωπαϊκό και όχι μόνο επίπεδο–, ανοίγει η εμπορική περίοδος για το ελληνικό μήλο.

Αν και σημαντικές απώλειες στις ποσότητες μετρούν και αρκετές περιοχές της χώρας μας, οι τιμές σε πολλές περιπτώσεις κινούνται ήδη πάνω από τα 40 λεπτά το κιλό στον παραγωγό, με την τάση να προδιαγράφεται, από παράγοντες του κλάδου, ανοδική για το αμέσως επόμενο διάστημα. Την ίδια στιγμή, το ζωηρό εξαγωγικό ενδιαφέρον, λόγω της πτώσης της παραγωγής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δημιουργεί προϋποθέσεις για είσοδο του ελληνικού μήλου στα ράφια νέων αγορών.

Πάνω από 4.000 τόνοι στην Αρκαδία

Η συλλογή των πρώιμων ποικιλιών έχει φτάσει στο τέλος της και στις περισσότερες περιοχές ολοκληρώνεται πλέον το μάζεμα και των κόκκινων ποικιλιών. Από τους πρώτους που «βγήκαν» στην αγορά ήταν η Αρκαδία, στα περιβόλια της οποίας ολοκληρώνεται αυτές τις μέρες η συγκομιδή. Η χρονιά χαρακτηρίζεται ως «κανονική», αφού η παραγωγή εκτιμάται στους 4.000 τόνους, κάτι που, σε συνδυασμό με τις τιμές της τάξης των 38-42 λεπτών που «ακούγονται» στην αγορά, αναμένεται να δώσει ανάσα στους καλλιεργητές. Οι τελευταίοι πέρσι μέτρησαν πολύ μεγάλες απώλειες εξαιτίας της χαλαζόπτωσης, ενώ και οι τιμές είχαν κατρακυλήσει μέχρι τα 25 λεπτά το κιλό.

Τα προβλήματα από τον παγετό της άνοιξης περιορίζονται σε ένα 10% του συνόλου και μόνο σε μεμονωμένα κτήματα σημειώθηκαν ζημιές, όπως μας λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση», Θανάσης Τσιοτίνας. Όσον αφορά την τιμή για τη φετινή εμπορική σεζόν, ο ίδιος εκτιμά ότι θα έχει αυξητικές τάσεις σε βάθος χρόνου. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι, στον βαθμό που συνεχιστούν με αυτούς τους ρυθμούς οι εξαγωγές, ενδέχεται να υπάρξει ζήτημα με τις ποσότητες που θα παραμείνουν διαθέσιμες για την εγχώρια αγορά.

Φλερτάρει με νέες αγορές η Ζαγορά

Σε πολύ καλά επίπεδα διαμορφώνεται τόσο η ποιότητα όσο και η ποσότητα για τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς Πηλίου, όπως μας είπε ο γενικός διευθυντής του, Διονύσης Βαλασσάς. Η παραγωγή ως προς την ποσότητα θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα, καθώς οι όποιες μικρές απώλειες θα αντισταθμιστούν από την ένταξη στο δυναμικό του συνεταιρισμού, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μακρυράχης, ο οποίος θα προσθέσει περίπου 700 τόνους. Οι βροχοπτώσεις Ιουνίου και Ιουλίου συνέβαλαν ώστε να πάρουν μέγεθος και φυσικό κόκκινο χρώμα τα μήλα. Οι προβληματικοί καρποί βρίσκονται στη ζώνη μεταξύ Ζαγοράς και Πηλίου και δεν ξεπερνούν τους 700-800 τόνους, όταν φέτος αναμένεται συνολική παραγωγή 12.000-13.000 τόνων. «Αυτά που υπέστησαν ζημιά θα διατεθούν είτε ως κατηγορίας ΙΙ στην αιγυπτιακή αγορά, είτε για χυμό», εξηγεί ο κ. Βαλασσάς.

Όσον αφορά τις τιμές, ο γενικός διευθυντής του συνεταιρισμού αναφέρει ότι, «αν και οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην εγχώρια αγορά και διεθνώς δημιουργούν προσδοκία ενός πιο άνετου εμπορικού παιχνιδιού, ξεκινάμε συντηρητικά, κρατώντας τις περσινές τιμές, για την ώρα». Εκτιμά, ωστόσο, ότι «φέτος το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο από πέρσι», όταν τα μέλη του συνεταιρισμού έλαβαν καθαρά 71,5-72,5 λεπτά για την κατηγορία extra και 27,5-28,5 λεπτά στα μεσαία και στα μικρά, με την πρώτη κατηγορία να καταλαμβάνει το 60% της συνολικής ποσότητας.

Ήδη, ο συνεταιρισμός εξάγει στην Αίγυπτο, ενώ ενδιαφέρον εκδηλώνεται, πέρα από τους σταθερούς προορισμούς των όμορων βαλκανικών χωρών, και από καινούργιες αγορές, όπως τα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και η Ισπανία και η Πορτογαλία.

Ο παγετός πλήγωσε τα κόκκινα της Αγιάς

Σημαντικές ζημιές προκάλεσε στις κόκκινες ποικιλίες της Αγιάς ο παγετός κατά την περίοδο της ανθοφορίας, τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα η συγκομιδή να υπολογίζεται ποσοτικά 30%-40% κάτω σε σχέση με πέρσι. Αντίθετα, στα Gala η παραγωγή αναμένεται στα περσινά επίπεδα, καθώς, ως πρώιμα, γλύτωσαν τον παγετό και, ήδη, οι καλές ποικιλίες «πιάνουν» τα 40-45 λεπτά. Η τιμή βρίσκει στηρίγματα και στις καινούργιες ποικιλίες, που μπήκαν τελευταία, οι οποίες επίσης κινούνται γύρω από τα 40 λεπτά. Όπως είπε στην «ΥΧ» ο Θωμάς Σιμούλης, παραγωγός, μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Προϊόντων Αγιάς «Κίσσαβος», η γενικευμένη πτώση της παραγωγής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αυξάνει τη ζήτηση και στηρίζει μια καλή τιμή για τον παραγωγό». Παράλληλα, ο ίδιος διαβλέπει ότι, με βάση τα τωρινά δεδομένα, δεν αποκλείεται να κινηθεί αυξητικά στην εξέλιξη της σεζόν. Σημειωτέον ότι ο συνεταιρισμός φέτος κάνει εμπορικό άνοιγμα στην Κεντρική Ευρώπη (Γερμανία, Πολωνία, Αγγλία).

Καλύτερες από πέρσι οι τιμές στην Καστοριά

Στην περιοχή της Καστοριάς ξεκίνησε η συγκομιδή των πρώιμων ορεινών ποικιλιών των κόκκινων μήλων το προηγούμενο Σάββατο. Μεγάλες είναι οι απώλειες από τις αντίξοες καιρικές συνθήκες –παγετός την άνοιξη και χαλάζι το καλοκαίρι– υπολογιζόμενες στο 50%-60%, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ορεινών Μήλων – ΟΡ.ΜΗ. Βιτσίου Καστοριάς, Δημήτρη Βαενά. «Όσα γλύτωσαν είναι καλά ποιοτικά», τονίζει, με ένα μικρό ποσοστό να παρουσιάζει μικροκαρπία. Σε γενικές γραμμές, πάντως, οι παραγωγοί είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι, περιμένοντας, σε κάθε περίπτωση υψηλότερη τιμή σε σχέση με πέρσι, όταν κυμάνθηκε στα 28-30 λεπτά.

Έπιασε τα 50 λεπτά η Νάουσα

Γύρω στις 10 Οκτωβρίου αναμένεται να ολοκληρωθεί η συγκομιδή των κόκκινων ορεινών μήλων της Νάουσας. Η περιοχή δεν είχε τις απώλειες που καταγράφονται αλλού και τα προβλήματα από την καλοκαιρινή χαλαζόπτωση εντοπίζονται σε ένα μικρό ποσοστό των εκτάσεων, περίπου σε 500 στρέμματα, πάνω από το Ροδοχώρι, μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νάουσας, Κώστας Ταμπακιάρης.

Σύμφωνα με την εμπορική διευθύντρια του συνεταιρισμού, Σούλα Σερδάρη, για ένα 10%-20% των συγκομισμένων ποσοτήτων πολύ καλής ποιότητας η τιμή έφτασε για τον παραγωγό και στα 50 λεπτά. Σημείωσε, ωστόσο, πως «δεδομένου ότι οι παραγωγοί ακόμα μαζεύουν, είναι νωρίς να προβλέψει κανείς πώς θα διαμορφωθούν τα πράγματα».

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: