Αυτό το άρθρο είναι 89 μηνών

Πτώση αναμένεται για τη φετινή ελληνική και ευρωπαϊκή παραγωγή μήλων

Πανευρωπαϊκή πρώση στα μήλα: Οι καιρικές συνθήκες αναµένεται να επηρεάσουν και την ελληνική παραγωγή
25/07/2017
6' διάβασμα
ptosi-anamenetai-gia-ti-fetini-elliniki-kai-evropaiki-paragogi-milon-93287

Μειωμένη αναμένεται η παραγωγή μήλων στην Ελλάδα, όπως και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, κυρίως την εποχή της ανθοφορίας. Σε διεθνές επίπεδο, η παραγωγή θα σημειώσει μικρή πτώση λόγω των καταστροφών σε Ευρώπη και Νότια Αφρική, ωστόσο η Χιλή, που πήγε πολύ καλά, και οι νέες φυτεύσεις στην Κίνα αναμένεται να αυξήσουν το σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής.

Στην Ελλάδα

Η παραγωγή μήλων στην Ελλάδα σε αρκετές περιοχές αναμένεται σημαντικά μειωμένη, εξαιτίας του παγετού την εποχή της ανθοφορίας και της χαλαζόπτωσης, που έπληξε ζώνες παραγωγής. Μικρή μείωση σε σχέση με την περυσινή παραγωγή, της τάξης του 10%-15%, εκτιμά ο Διονύσης Βαλασσάς, γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού ΖΑΓΟΡΙΝ, ότι θα έχει η Ζαγορά, καθώς ορισμένοι παραγωγοί υπέστησαν ζημιές από τοπικό χαλάζι και ανεμοθύελλα. Ο ίδιος τονίζει, επίσης, ότι οι καύσωνες των τελευταίων εβδομάδων ενδέχεται να επηρεάσουν την εμπορική αξία των μήλων, εξαιτίας της ποιοτικής τους υποβάθμισης.

Μεγαλύτερες καταστροφές λόγω παγετού τον Μάιο εκτιμάται ότι έχει η Καστοριά, όπου ήδη οι παραγωγοί έχουν προχωρήσει σε δηλώσεις στον ΕΛΓΑ, ειδικά στα παραλίμνια χωριά. «Η χρονιά προμηνυόταν ιδιαίτερα παραγωγική για την περιοχή, αλλά όταν τα δέντρα βρίσκονταν σε πλήρη ανθοφορία τον Μάιο έπεσε παγετός, με αποτέλεσμα η καταστροφή να είναι σχεδόν ολοκληρωτική. Μάλιστα, μόλις πριν από λίγες ημέρες, είχαμε και χαλαζόπτωση», λέει στην «ΥΧ» ο δήμαρχος Καστοριάς, Ανέστης Αγγελής.

Καταστροφή στο 90% της σοδειάς των παραγωγών, που έχουν ποικιλία Σκάρλετ στην Πέλλα, αναφέρει ο λογιστής και υπεύθυνος του Συνεταιρισμού Άρνισσας,  Κωνσταντίνος Μπαϊρακταρίδης. Η καταστροφή οφείλεται στον παγετό, καθώς οι θερμοκρασίες έφτασαν τους -5 βαθμούς Κελσίου στις 21 και 22 Απριλίου. Επίσης, χαλάζι έπληξε κάποιες μικρές ζώνες στην περιοχή. Πάντως, όπως επισημαίνει ο κ. Μπαϊρακταρίδης, η συγκεκριμένη ποικιλία αφορά μικρή έκταση, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγής μήλων στην Πέλλα δείχνει να πηγαίνει πολύ καλά. «Ήδη, στα δέντρα έχουν γίνει αραιώσεις», τονίζει.

Για ζημιές στην παραγωγή, που προβλέπει να μειωθεί τουλάχιστον κατά 30%, κάνει λόγο στην «ΥΧ» και ο Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Προϊόντων Αγιάς, «Ο Κίσσαβος». Βασική αιτία των καταστροφών ήταν ο παγετός που έπληξε την περιοχή πριν από περίπου δύο εβδομάδες.

Στον κόσμο

Η παραγωγή μήλων παγκοσμίως προβλέπεται για το 2016-2017 να παρουσιάσει αύξηση κατά 728.000 τόνους, φτάνοντας συνολικά τα 77,2 εκατομμύρια εξαιτίας κυρίως της αυξημένης παραγωγής στη Χιλή, αλλά και της διαρκώς αυξανόμενης παραγωγής στην Κίνα. Ωστόσο, το παγκόσμιο εμπόριο στην αγορά μήλου αναμένεται να παρουσιάσει μικρή μείωση λόγω της χαμηλότερης παραγωγής στην Ευρώπη και στη Νότια Αφρική και, άρα, των χαμηλότερων εξαγωγών από τις συγκεκριμένες περιοχές.

Πτώση αναμένεται για τη φετινή ελληνική και ευρωπαϊκή παραγωγή μήλων
Χιλή και Κίνα δίνουν τόνο σε παγκόσμιο επίπεδο

Εξαιτίας των δυσμενών και απρόσμενων για την εποχή καιρικών συνθηκών, μείωση παραγωγής αναμένεται να έχει όλη η Ευρώπη.

Όπως εκτιμά το υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, USDA, η παραγωγή μήλων στην Ευρώπη αναμένεται φέτος να μειωθεί κατά 300.000 τόνους και να φτάσει δηλαδή τα 12,3 εκατομμύρια εξαιτίας των καιρικών φαινομένων που επικράτησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στη γηραιά ήπειρο.

Οι εξαγωγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται έτσι να μειωθούν κατά 75.000 τόνους, πέφτοντας στο 1,5 εκατ. τόνους κυρίως με λιγότερα φορτία προς Αίγυπτο και Αλγερία. Μικρή πτώση προβλέπει, πάντως, το USDA και στις εισαγωγές μήλων για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά τις ΗΠΑ, προβλέπεται αύξηση της παραγωγής κατά 147.000 τόνους (οπότε η παραγωγή θα φτάσει τα 4,6 εκατομμύρια) κυρίως λόγω της καλύτερης εσοδείας στις δυτικές και κεντρικές πολιτείες, που αναμένεται να ισοσκελίσει τη μειωμένη παραγωγή εξαιτίας του παγετού στις Ανατολικές Πολιτείες.

Η παραγωγή μήλων στην Κίνα συνεχίζει να αυξάνεται. Φέτος, καταγράφεται αύξηση 900.000 τόνων, οπότε η συνολική παραγωγή φτάνει πλέον τα 43,5 εκατομμύρια. Οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν κατά 220.000 τόνους, φτάνοντας το 1,4 εκατ., με τα περισσότερα φορτία να κατευθύνονται στις αγορές της Ασίας, κυρίως στην Ινδία και στην Ινδονησία. Οι εισαγωγές την Κίνας σε μήλα αναμένεται, επίσης, να σημειώσουν μείωση.

Η παραγωγή της Αργεντινής προβλέπεται να παρουσιάσει περαιτέρω μείωση κατά 70.000 τόνους, φτάνοντας πλέον σε ιστορικά χαμηλά στους 530.000 τόνους. Η μείωση οφείλεται στις άσχημες καιρικές συνθήκες, αλλά και στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι αγρότες εγκαταλείπουν την καλλιέργεια και στρέφονται προς περισσότερο προσοδοφόρες καλλιέργειες, όπως τα αμπέλια για την παραγωγή οίνου. Παρά τη μειωμένη παραγωγή, οι εξαγωγές της Αργεντινής, κυρίως προς την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική, αναμένεται να παραμείνουν σχεδόν αμετάβλητες στους 90.000 τόνους για τη φετινή σεζόν. Η παραγωγή της Τουρκίας προβλέπεται, επίσης, να μείνει αμετάβλητη στους 2,7 εκατ. τόνους μήλα καλής ποιότητας γενικά, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις που δημοσίευσε το USDA.

Εκείνοι που αναμένεται φέτος να ωφεληθούν από τις συνθήκες στο παγκόσμιο εμπόριο μήλου είναι οι παραγωγοί από τη Χιλή. Η παραγωγή αναμένεται να σημειώσει αύξηση 75.000 τόνων, φτάνοντας τους 1,4 εκατομμύρια τόνους, καθώς οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ευνόησαν την καλή ανάπτυξη.

Και στη Ρωσία αναμένεται μικρή αύξηση της παραγωγής και άρα των εξαγωγών, ενώ το Μεξικό προβλέπεται να έχει μικρότερη παραγωγή κατά 20.000 τόνους, πέφτοντας έτσι στους 730.000 τόνους, λόγω κυρίως των κακών καιρικών συνθηκών στις περιοχές όπου ευδοκιμεί η καλλιέργεια.

Τέλος, στη Νότια Αφρική αναμένεται η παραγωγή να σημειώσει μικρή αύξηση, περίπου 9.000 τόνους, φτάνοντας έτσι τους 933.000 τόνους.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: