Αναπτυξιακή θερμοκοιτίδα δίνει πνοή στην τοπική οικονομία της Νάουσας
Ενέργεια, υπηρεσίες και πρωτογενής τομέας με έμφαση στη μεταποίηση είναι οι κεντρικοί πυλώνες, στους οποίους θα στηριχθεί η θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων, που αναμένεται να δημιουργηθεί στη Νάουσα.
Η δημιουργία της θερμοκοιτίδας αποφασίστηκε μετά από συμφωνία και συνεργασία του δήμου της πόλης, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ιδιωτικών φορέων που κλήθηκαν να πλαισιώσουν το εγχείρημα, ώστε να καταστεί βιώσιμο και με ξεκάθαρη προοπτική δράσης στην περιοχή.
Αναβάθμιση της περιοχής
Με βάση το χρονοδιάγραμμα, έως το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη του πανεπιστημίου για το καλύτερο και πιο αποδοτικό μοντέλο λειτουργίας της θερμοκοιτίδας και, στη συνέχεια, από το νέο έτος να προχωρήσουν οι απαιτούμενες διαδικασίες για την ολοκλήρωση, την εγκατάσταση και την ανάπτυξη της δραστηριότητας σε ένα από τα αναξιοποίητα πλέον βιομηχανικά κτήρια της κλωστοϋφαντουργίας (Βέτλανς), έκτασης 1.700 τ.μ. Ειδικότερα για τον πρωτογενή τομέα, ο δήμαρχος της ηρωικής πόλης της Νάουσας, Νικόλαος Κουτσογιάννης, σημειώνει πως ο σκοπός είναι να δοθεί διέξοδος στους παραγωγούς πυρηνόκαρπων, που μετά το ρωσικό εμπάργκο αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Η περιοχή, όπως λέει ο κ. Κουτσογιάννης, είναι κυρίαρχη στην παραγωγή ροδάκινου και έχει εξαιρετική παραγωγή σε μήλα, κεράσια, ακτινίδια και άλλα φρούτα και πολύ καλή παράδοση στο κρασί.
Το οινικό μοντέλο της Νάουσας και στα υπόλοιπα προϊόντα
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της θερμοκοιτίδας, σκοπός είναι το μοντέλο του οίνου, στο οποίο έχει παράδοση η Νάουσα, της μεταποίησης ουσιαστικά και της δημιουργίας προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, να μεταφερθεί και στα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσογιάννης, στόχος είναι η ανάκαμψη της τοπικής αγροτικής οικονομίας, διότι με το κλείσιμο της αγοράς της Ρωσίας, αλλά και από πριν, που διαπιστώθηκε η ύπαρξη προβλήματος, κατέρρευσε πλήρως η αγορά του πρωτογενούς τομέα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να είναι σε πολύ δυσχερή θέση και να εξαρτώνται από τη συμβολή της ΕΕ μέσω της επισιτιστικής βοήθειας. «Ζητούμενο είναι η συνδρομή και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας, ώστε από ένα μοντέλο που έχει καταρρεύσει να περάσουμε σε ένα μοντέλο που θα εξασφαλίζει ένα ικανοποιητικό διαθέσιμο εισόδημα στους παραγωγούς και στις οικογένειές τους», αναφέρει.
Η δομή της θερμοκοιτίδας στηρίζεται στην κατάθεση μιας επιχειρηματικής ιδέας και στην αξιολόγησή της από ομάδα ειδικών. Αυτή που θα προκρίνεται, με βάση τις προοπτικές και τη βιωσιμότητα, θα ενισχύεται, ώστε από ιδέα να γίνει πράξη. «Αυτό μπορεί να είναι από την ανάπτυξη μιας εφαρμογής που θα βοηθά τους παραγωγούς να έχουν συνολική εικόνα της εκμετάλλευσής τους και να μπορούν απομακρυσμένα, με τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες, να λειτουργούν τα κτήματά τους, όπως και επιχειρήσεις που μπορεί να έχουν ένα νέο μοντέλο πρότασης για την αναδιανομή του προϊόντος, ή διαφορετική προσέγγιση στη μεταποίηση του προϊόντος από αυτήν που παραδοσιακά γνωρίζουμε», εξηγεί ο δήμαρχος της Νάουσας.
Πώς προέκυψε η ιδέα
Η Νάουσα ήταν από τα κυρίαρχα κλωστοϋφαντουργικά κέντρα της χώρας. Όταν ο μεγαλύτερος αριθμός των εργοστασίων διέκοψε τη λειτουργία του, η ανεργία εκτοξεύτηκε στα ύψη και αντί η περιοχή να στοχεύει στην ανάπτυξη επικεντρώθηκε στην επαναλειτουργία των μονάδων, χάνοντας πολύτιμο χρόνο. Με αυτό το σκεπτικό, σύμφωνα με τον δήμαρχο της Νάουσας, προέκυψε η ιδέα της θερμοκοιτίδας που θα δώσει νέα πνοή στην τοπική οικονομία, ενισχύοντας τις προοπτικές απασχόλησης και προσελκύοντας νέους επιχειρηματίες από την Κεντρική Μακεδονία.