O καταρροϊκός πυρετός έφτασε στη Σουηδία και τη Νορβηγία – Έξαρση των κρουσμάτων 

23/09/2024
4' διάβασμα
o-katarroikos-pyretos-eftase-sti-souidia-kai-ti-norvigia-exarsi-ton-krousmaton-332728

Αφού εξαπλώθηκε σε χρόνο μηδέν στην κεντρική Ευρώπη τους τελευταίους μήνες, αρκετά κρούσματα του ιού του καταρροϊκού πυρετού του προβάτου έκαναν την εμφάνισή τους στη Σουηδία και τη Νορβηγία, τα πρώτα τόσο βόρεια εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Η ασθένεια δεν είναι μεταδοτική και δεν μπορεί να μεταδοθεί με άμεση ή έμμεση επαφή μεταξύ των ζώων. Αντίθετα, μεταδίδεται από έντομα και προσβάλλει τα πρόβατα και άλλα μηρυκαστικά, όπως οι κατσίκες, τα βοοειδή και τα ελάφια. 

Ο ιός έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και μπορεί να προκαλέσει αποβολή και μειωμένη παραγωγή γάλακτος και μαλλιού στα μολυσμένα ζώα. Οι φόβοι για την εξάπλωσή του στην κεντρική Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι οδήγησαν σε περιορισμούς στη διακίνηση ζώντων ζώων.

Στις 13 Σεπτεμβρίου, η Σουηδία ανέφερε το πρώτο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού των προβάτων εδώ και 15 χρόνια, ενώ την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου ακολούθησε η Νορβηγία. Και οι δύο χώρες πλήττονται από το στέλεχος τύπου 3 της νόσου (BTV-3), ιδιαίτερα θανατηφόρο για τα πρόβατα. 

«Ο καταρροϊκός πυρετός του προβάτου είχε εμφανιστεί μόνο δύο φορές στη βόρεια Ευρώπη, το 2006 και το 2008», δήλωσε στο Euractiv ο καθηγητής Karl Stahl, κρατικός επιζωοτίατρος στη Σουηδία. 

Το στέλεχος BTV-3 ευθυνόταν για ένα σοβαρό ξέσπασμα στην Ολλανδία τον Σεπτέμβριο του 2023, ενώ στις 13 Σεπτεμβρίου 2024, η Αυστρία και η Πορτογαλία επιβεβαίωσαν τα πρώτα κρούσματα, με μια εβδομάδα αργότερα να ακολουθεί η Τσεχική Δημοκρατία.

Άλλα κράτη μέλη που πλήττονται, επί του παρόντος, από το BTV-3 και άλλα στελέχη καταρροϊκού πυρετού είναι το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Ιταλία και οι Κάτω Χώρες.   

Σύμφωνα με τον Stahl, η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί μέσα στους επόμενους φθινοπωρινούς μήνες. «Υποθέτουμε ότι η δραστηριότητα των μυγών θα επιβραδυνθεί, η εξάπλωση δεν θα είναι μαζική (…) επειδή βρισκόμαστε στο τέλος της περιόδου [των μυγών]».  

Ωστόσο, ο Stahl δήλωσε ότι οι κλιματολογικές συνθήκες σε κάθε χώρα θα καθορίσουν την πιθανότητα παραμονής του ιού. 

Προκειμένου να περιοριστεί ο ιός και, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, η μετακίνηση ζώντων ζώων από περιοχές που δεν είναι απαλλαγμένες από την ασθένεια υπόκειται σε ειδικές απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένου του εμβολιασμού και της πιστοποίησης.

Έκκληση για στήριξη από την ΚΑΠ

Στη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ (AGRIFISH) τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, η βελγική αντιπροσωπεία θα παρουσιάσει σημείωμα με το οποίο θα ζητά πρόσθετη χρηματοδότηση για τη στήριξη των κτηνοτρόφων και την καταπολέμηση της εξάπλωσης της νόσου. 

Εκτός από τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας και τη μειωμένη παραγωγή, το Βέλγιο υπογραμμίζει την οικονομική ζημιά που προκαλείται από το πρόσθετο κόστος εργασίας που είναι αναγκαίο για τη φροντίδα των ζώων. Σύμφωνα με το σημείωμα, τα περισσότερα από 2.000 κρούσματα στη χώρα κατά τη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου είχαν ως αποτέλεσμα απώλειες σχεδόν 13 εκατομμυρίων ευρώ. 

Το Βέλγιο θα παροτρύνει την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης σχετικού αποθεματικού, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, το οποίο ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ ετησίως, για την αντιμετώπιση της κατάστασης.  

ΓΡΑΦΕΙ: