ΟΣΔΕ με τον αραμπά: Η παράταση επαρκεί;
Ωστόσο, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η απόφαση της Κομισιόν, θα πρέπει η χώρα μας- όπως και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη που επιθυμούν να κάνουν χρήση της παράτασης-μέσω του αρμόδιου υπουργείου (ΥΠΑΑΤ) να εκδώσει την απαραίτητη απόφαση, την οποία εν προκειμένω θα πρέπει να υπογράψει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου.
Μόλις δέκα ημέρες πριν από την κανονιστική λήξη της προθεσμίας υποβολής εμπρόθεσμων αιτήσεων ΟΣΔΕ, οι αριθμοί έδειχναν εξαιρετικά ανησυχητικοί. Συγκεκριμένα, μόλις κάτι παραπάνω από 200.000 αιτήσεις έχουν οριστικοποιηθεί από τις συνολικά 650.000 που εκτιμάται ότι θα φτάσουν. Ακόμη και αν προστεθούν οι παραγωγοί που έχουν απλώς πιστοποιηθεί στο σύστημα TAXISNET, ο συνολικός αριθμός μετά βίας ξεπερνά το 50% των αναμενόμενων αιτήσεων.
Τι συμβαίνει, λοιπόν, και για ακόμα μία φορά δημιουργούνται συνθήκες αφόρητης πίεσης προς όλους τους εμπλεκομένους στο ΟΣΔΕ, ώστε να γίνει εφικτή η πληρωμή των επιδοτήσεων; Όσοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι το ΟΣΔΕ δεν φαίνεται να εκπλήσσονται και ομοφωνούν για τις αιτίες των καθυστερήσεων.
Χαμένος χρόνος
Πρώτα – πρώτα η σημαντική καθυστέρηση στο ξεκίνημα της συλλογής των αιτήσεων. Για μία ακόμη χρονιά, και ενώ ο υπηρεσιακός μηχανισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ δήλωνε ετοιμότητα και τα πληροφοριακά συστήματα ήταν εγκαίρως πλήρως λειτουργικά ήδη από τον Φεβρουάριο, η συλλογή των αιτήσεων «κόλλησε» επί εβδομάδες σε ανακατατάξεις φορέων και διαπραγματεύσεις με τράπεζες για την έκδοση καρτών, με αποτέλεσμα να χαθεί τουλάχιστον ένας μήνας, φτάνοντας στις αρχές Απριλίου να έχουν συλλεχθεί μόλις 30.000 αιτήσεις (βλ. σχετικό διάγραμμα).
Ο ρυθμός συλλογής, πάντως, δεν είναι υψηλός, όπως θα περίμενε κάποιος, με την καταληκτική ημερομηνία να πλησιάζει. Ο λόγος είναι απλός, όπως αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες. Όλο το προηγούμενο διάστημα η συντηρούμενη φημολογία περί παράτασης, η οποία αναπαράχθηκε «ανεπισήμως» και από επίσημα χείλη, προφανώς δεν βοήθησε καθόλου στην επιτάχυνση της υποβολής των αιτήσεων. Αντίθετα, επέτειναν ένα κλίμα χαλαρότητας, το οποίο έτσι και αλλιώς υπάρχει λόγω των πρακτικών προηγούμενων ετών.
Οι συνταξιούχοι
Έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, πάντως, διευθετήθηκε το θέμα των συνταξιούχων του ΟΓΑ, οι οποίοι δεν υπέβαλαν αίτηση υπό τον φόβο μειώσεων. Παραμένει, όμως, η ανασφάλεια των συνταξιούχων των υπόλοιπων Ταμείων και, γενικότερα, παρατηρείται ένα συνολικό κλίμα δυσπιστίας, όπως μας είπε πρόεδρος μεγάλου συνεταιρισμού, που κάνει τους παραγωγούς αναποφάσιστους και επιφυλακτικούς.
Μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση υπήρξε και στην έκδοση του ΦΕΚ των μεταβιβάσεων των δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα αρκετές χιλιάδες δικαιούχοι να μην προχωρούν στην υποβολή της αίτησής τους, αναμένοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις. Σημαντική αναστάτωση έχει προκαλέσει, επίσης, η ανάρτηση των δασικών χαρτών και η θολή συσχέτιση με την επιλεξιμότητα των επιδοτούμενων εκτάσεων. Τα μηνύματα είναι αμφίσημα και οι προφορικές διαβεβαιώσεις προφανώς και δεν καθησυχάζουν τους δικαιούχους. Έρευνα της «ΥΧ» δείχνει ότι οι συνέπειες για το καθεστώς της βασικής ενίσχυσης και, ως εκ τούτου, του πρασινίσματος και των συνδεδεμένων επηρεάζουν πάνω από 120.000 παραγωγούς και η οικονομική ενίσχυσή τους μειώνεται πάνω από 150 εκατομμύρια ευρώ.
TAXISNET
Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, άρχισαν και τα προβλήματα με τη χρήση του TAXISNET για την έκδοση των απαραίτητων κωδικών. Τις τελευταίες ημέρες, δοκιμάζεται η υπομονή παραγωγών και στελεχών των Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) σε όλη την Ελλάδα, καθώς το TAXISNET καθυστερεί σημαντικά. Η απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ να χρησιμοποιηθεί το TAXISNET για την πιστοποίηση των παραγωγών είχε δεχθεί μεγάλη κριτική από τα ΚΥΔ και τον Φορέα Συντονισμού, καθώς θεωρήθηκε ότι θα καθυστερεί σημαντικά τη διαδικασία. Τώρα, λοιπόν, που τα ΚΥΔ έχουν να αντιμετωπίσουν και τις ουρές των εξοργισμένων παραγωγών, δικαιολογημένα ζητούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να αναλάβει την ευθύνη και να αναζητήσει λύσεις.
«Απαιτείται αφύπνιση»
Όπως φαίνεται και στο σχετικό γράφημα, σε πολλούς νομούς της χώρας τα ποσοστά προσέλευσης είναι εξαιρετικά χαμηλά. Τι μπορεί να γίνει; Η απάντηση υπηρεσιακού στελέχους με κεντρική θέση στο έργο είναι χαρακτηριστική:
«Απαιτείται αφύπνιση όλων των εμπλεκομένων και αντιμετώπιση του θέματος με τη σοβαρότητα που του αρμόζει. Οι αρμόδιοι θα πρέπει να λύσουν άμεσα όσα τεχνικά προβλήματα παρατηρούνται και, κυρίως, να προχωρήσουν σε καμπάνια ενημέρωσης των παραγωγών για τις συνέπειες σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής της αίτησής τους, ενάντια σε όσους κλείνουν το μάτι στους παραγωγούς υποσχόμενοι παρατάσεις επί παρατάσεων, παίζοντας ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι στις πλάτες τους».
«Η παράταση έως τη 15η Ιουνίου, που δόθηκε και φέτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρέχει ακόμα μία ευκαιρία στη χώρα μας να ολοκληρώσει τη διαδικασία εμπρόθεσμα, αρκεί βέβαια να μην εκληφθεί ως ευκαιρία για να συνεχιστεί η ανοιξιάτικη ραστώνη. Αντίθετα, οι ρυθμοί πρέπει να ενταθούν, ώστε να εισάγονται περίπου 12.000 αιτήσεις την ημέρα για να επαρκέσει ο χρόνος. Απλά μαθηματικά».