Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς & Ελαιόλαδου στο ΤΕΙ Πελοποννήσου
Το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας του Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου επέλεξε το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου για τη διοργάνωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς & Ελαιόλαδου για το 2016.
Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου στην προσπάθειά του να καθιερώσει την Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς & Ελαιόλαδου αποφάσισε για φέτος να υποστηρίξει και να επιχορηγήσει ένα φορέα από κάθε χώρα-μέλος του για να διοργανώσει τον εορτασμό στην χώρα του.
Ήδη στις 22/11 διενεμήθη η επίσημη διακήρυξη του παγκοσμίου οργανισμού, ενώ την Παρασκευή 25/11 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα σε θέματα αιχμής της ποιότητας του ελαιόλαδου στο κεντρικό αμφιθέατρο του ΤΕΙ Πελοποννήσου (ώρες 17:00 – 19:00).
Στο πλαίσιο του εορτασμού θα παραστεί η Ομάδα Γευσιγνωσίας της Γερμανίας, η οποία είναι αναγνωρισμένη από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου και πραγματοποιεί τους επίσημους ελέγχους γευσιγνωσίας ελαιόλαδου για εισαγωγικές εταιρείες και ενώσεις καταναλωτών στη Γερμανία καθώς και η υπεύθυνη των οργανοληπτικών δοκιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Αλίκη Γαλή, και μέλη της ομάδας της.
Νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, οι τρεις ομάδες γευσιγνωσίας θα δοκιμάσουν ελληνικά και εισαγόμενα στη Γερμανία ελαιόλαδα και θα ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες.
Στις 17:00 θα ακολουθήσει ημερίδα για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς & Ελαιόλαδου, ανοιχτή στο κοινό και στους δημοσιογράφους, όπου θα γίνουν παρουσιάσεις σε θέματα αιχμής για την ποιότητα του ελαιόλαδου.
Οι ομιλητές της ημερίδας είναι:
- Βασίλης Δημόπουλος, Διευθυντής και Επικεφαλής Ομάδας Εργαστηρίου Γευσιγνωσίας Ελαιόλαδου Καλαμάτας – ΤΕΙ Πελοποννήσου: «Η ωριμότητα του ελαιόκαρπου στη γευσιγνωστική ποιότητα του ελαιόλαδου»
- Dieter Oberg, Αναπληρωτής Επικεφαλής Ομάδας, Deutsches Olivenöl Panel: «Οι έννοιες της αρμονίας και της ισορροπίας στη γευσιγνωστική ανάλυση του ελαιόλαδου»
- Αλίκη Γαλή, Υπεύθυνη Οργανοληπτικών Δοκιμών, Τμήμα Χημικών Εργαστηρίων, Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας: «Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των κυριότερων ελληνικών ελαιόλαδων»
- Γεώργιος Κωστελένος, Γεωπόνος: «Οι ποικιλίες της ελιάς στο παγκόσμιο ελαιοπαραγωγικό χάρτη»
- Ελευθέριος Αρβανιτόπουλος, Διεθυντής Διασφάλισης Ποιότητας LIDL Hellas: «Τα κρίσιμα σημεία στην ποιότητα του ελαιόλαδου στα δίκτυα διανομής».
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς και Ελαιόλαδου υποστηρίζεται και συγχρηματοδοτείται από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου, έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συνδιοργανώνεται με την ευγενική χορηγία της εταιρείας LIDL Hellas.
Δείτε την διακήρυξη εδώ