Πάνω από 60.000 αγρότες θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο έως το τέλος του χρόνου
Έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση στην κατασκευή του «Rural Connect» στη Γεωγραφική Ζώνη 2, οπότε και περισσότεροι αγρότες σε Δυτική, Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία, θα έχουν καλύτερη πρόσβαση στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά.
Την ίδια στιγμή με το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης προχωρεί και το έργο ΟΤΕ Rural South, στην 3η γεωγραφική ζώνη που αφορά στην Πελοπόννησο και από τους 763 οικισμούς με κάλυψη 97.381 κατοίκων, οι 450 είναι ήδη εμπορικά διαθέσιμοι, για 61.116 κατοίκους.
Ερώτηση για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε «Λευκές Αγροτικές Περιοχές» απηύθυνε ο βουλευτής Αργολίδας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης. Όπως εξήγησε ο κ.Παππάς, οι Λευκές Αγροτικές Περιοχές είναι γεωγραφικά οριοθετημένες. Τίθενται σε σχέση με το άρθρο 50 του κοινοτικού κανονισμού 1698/2005 όπως τροποποιήθηκε και σε συνέχεια του πλαισίου εφαρμογής του ΟΠΑΑΧ, δηλαδή περιοχών από τις οποίες εφαρμόζονται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου.
Οι φάσεις υλοποίησης της σύμβασης σύμπραξης μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα έχoυν τη μορφή «BOT» (Build, Operate, Transfer, δηλαδή Κατασκευάζω, Λειτουργώ, Μεταφέρω) για την παροχή ευρυζωνικών δικτύων χονδρικής στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
Η διάρκεια της σύμβασης, όπως εξήγησε ο υπουργός, είναι 17ετής και έχει δυο φάσεις: η πρώτη αφορά στην κατασκευή του δικτύου και την επιχειρησιακή λειτουργία ενώ η δε1ύτερη φάση της λειτουργίας, που αφορά στη διαχείριση και εμπορική εκμετάλλευση του δικτύου με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στα δίκτυα.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες κι όλα τα έργα προχωρούν, πλην ελαχίστων, που καθυστέρησαν λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών σε ορεινές περιοχές, καθυστερήσεων στις αδειοδοτήσεις της κατασκευής του οπτικού δικτύου και των ασύρματων κόμβων. Έτσι, έχουν καλυφθεί τεχνικά περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, Εύβοιας, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Φθιώτιδας και Φωκίδας σε 131 οικισμούς με πληθυσμό 52.007 κατοίκων και αναμένεται να υπάρξει εμπορική διάθεση έως το τέλος του χρόνου.