Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φλούδες ξύλου
Ηλεκτρική ενέργεια από φλούδες ξύλου παράγει μία νεοσύστατη μονάδα στο Κάτω Νευροκόπι, η οποία προμηθεύεται τις φλούδες ως υπολείμματα από την επεξεργασία παραγωγής πέλετ παρακείμενης μονάδας.
«Η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι εγκατεστημένη δίπλα σε ένα εργοστάσιο παραγωγής πέλετ. Στο εργοστάσιο χρησιμοποιείται τόσο σκληρή όσο και μαλακή ξυλεία. Τα ξύλα αυτά αποφλοιώνονται, θρυμματίζονται, ξεραίνονται ώστε να χρησιμοποιηθούν για τη παραγωγή πέλετ. Τα υπολείμματα της διαδικασίας αυτής είναι οι φλούδες ξύλου, οι οποίες μεταφέρονται στη νεοσύστατη μονάδα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Δημήτρης Καμίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας που κατασκεύασε τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Με την έναρξη λειτουργίας της μονάδας, τέθηκαν σε ισχύ οι αρχές της κυκλικής οικονομίας, καθώς από τις φλούδες παράγεται ηλεκτρική ενέργεια, η οποία διοχετεύεται στο δίκτυο, ενώ τα καυσαέρια που προκύπτουν οδηγούνται πάλι πίσω στο εργοστάσιο παραγωγής πέλετ για την αφαίρεση της υγρασίας από το ξύλο.
Από την όλη διαδικασία επεξεργασίας των φλουδών του ξύλου προκύπτουν τόσο καυσαέρια όσο και στερεά υπολείμματα. «Τα καυσαέρια δεν προκαλούν περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς δεν δημιουργούνται ενώσεις που επιβαρύνουν το περιβάλλον. Όσον αφορά τα στερεά σωματίδια, η αντιμετώπισή τους γίνεται με φίλτρα τα οποία τα συγκρατούν, με αποτέλεσμα να είμαστε πολύ πιο κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια. Το μόνο υπόλειμμα από όλη τη διαδικασία είναι η στάχτη η οποία και πάλι χρησιμοποιείται για τον εμπλουτισμό των εδαφών και για τη διαδικασία της κομποστοποίησης.
Ηλεκτρική ενέργεια από υπολείμματα βαμβακιού
Η μονάδα στο Κάτω Νευροκόπι δεν αποτελεί την πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα. Όπως αναφέρει ο Δ. Καμίδης, «ήδη από το 2015, έχουμε δημιουργήσει στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από υπολείμματα βαμβακιού. Τα υπολείμματα συλλέγονται από εκκοκκιστήρια βάμβακος στη Θεσσαλία, τη Δράμα, τις Σέρρες και μεταφέρονται στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπου με παρόμοιο τρόπο, όπως στη μονάδα στο Νευροκόπι, παράγεται ηλεκτρική ενέργεια από τα υπολείμματα βάμβακος.
Η χρήση της βιομάζας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αναφέρει ο κ. Καμίδης, μπορεί να ασκήσει πίεση στις τιμές του πετρελαίου σε συνδυασμό με τη προστασία του περιβάλλοντος, καθώς η βιομάζα είναι μία από τις ήπιες μορφές ενέργειας, ανεξάντλητη κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και φιλική προς το περιβάλλον. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι πρόκειται για ένα καθαρά φυσικό προϊόν, που παράγεται με τη γνωστή διαδικασία της φωτοσύνθεσης.
Επίσης, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υπολείμματα βάμβακος «βοηθά στην ουσία τα εκκοκκιστήρια να απαλλαγούν από τα εύφλεκτα υποπροϊόντα του βαμβακιού, που συνήθως φυλάσσονται στις αποθήκες των επιχειρήσεων».
Προβλήματα
Παρά τα οφέλη που μπορεί να έχει μία τέτοια δραστηριότητα, ο Δ. Καμίδης αναφέρει πως κάποιος μπορεί να αντιμετωπίσει ορισμένα προβλήματα, που περιορίζουν κατά κάποιο τρόπο και τις προοπτικές ανάπτυξης του συγκεκριμένου τομέα. «Πρώτον, είναι μία επένδυση η οποία απαιτεί ένα αρκετά υψηλό κεφάλαιο. Δεύτερον, η απόσβεση χρειάζεται αρκετό χρόνο, αφού μπορεί να πάρει έως και μία δεκαετία. Τρίτον, ανατρεπτικός παράγοντας για πολλούς είναι η συγκέντρωση της απαραίτητης βιομάζας, της πρώτης ύλης δηλαδή. Αν κάποιος ασχολείται με αυτό, δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο πρόβλημα, ωστόσο αν δεν έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο, μπορεί να αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα.
Βικτωρία Αποστολοπούλου, Κυριάκος Λάμπρου