Τσίπουρο – τσικουδιά: Πήραν μπροστά τα καζάνια

Ξεκίνησε και επίσημα η απόσταξη των σταφυλιών για την παραγωγή τσίπουρου και τσικουδιάς, καθώς οι 6.000 παραδοσιακοί αμβυκούχοι εδώ και λίγες μέρες έχουν βάλει μπροστά τα καζάνια τους. Από φέτος, ο παραγωγός σταφυλιών που ξεπερνά τα 120 λίτρα θα πρέπει να κρατά βιβλία.
Η εφαρμογή αυτής της διάταξης ξεκίνησε από 1/9. Η γνωστή διαδικασία των διήμερων πρέπει να τηρηθεί σχολαστικά. Ήδη έπεσαν και τα πρώτα πρόστιμα, τα οποία ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Η περίοδος αυτή μέχρι και τα μέσα του Δεκεμβρίου αποτελεί για πολλούς παραγωγούς και αμβυκούχους σημείο αναφοράς στην παράδοση.
Η απόσταξη σε πολλές περιοχές της χώρας γίνεται ακόμη με τον παραδοσιακό τρόπο και συνυπάρχει με ένα πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Η «ΥΧ» καταγράφει αυτή την ιδιαίτερη πολιτιστική και οικονομική δραστηριότητα και παράλληλα αναδεικνύει τα προβλήματα των επαγγελματιών του χώρου.
Διαβάστε στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί αναλυτικό ρεπορτάζ από όλες τις περιφέρειες της χώρας.