Αυτό το άρθρο είναι 76 μηνών

Θεσσαλία: Ιδρύθηκε η πρώτη Ενεργειακή Αγροτική Κοινότητα

Έως 80% η μείωση στο κόστος άρδευσης στον Θεσσαλικό κάμπο
28/07/2018
4' διάβασμα
thessalia-idrythike-i-proti-energeiaki-agrotiki-koinotita-130886

«Ενεργειακή επανάσταση» πρόκειται να προκαλέσει η πρώτη Ενεργειακή Αγροτική Κοινότητα, η οποία τα επόμενα χρόνια θα μειώσει κατά 80% το κόστος παραγωγής για τις αρδευόμενες καλλιέργειες στη Θεσσαλία, ενώ θα συμβάλει και στη μείωση της ενέργειας που χρησιμοποιείται στα κεντρικά αντλιοστάσια για την αντιπλημμυρική προστασία. Το ΥΠΑΑΤ, ο ΓΟΕΒ Θεσσαλίας και έξι ΤΟΕΒ από τη Λάρισα και την Καρδίτσα, οι οποίοι συμμετέχουν στην πρώτη Ενεργειακή Αγροτική Κοινότητα, θα προχωρήσουν στην υλοποίηση επένδυσης στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με φωτοβολταϊκά, που, μεσοπρόθεσμα, με την ολοκλήρωση της απόσβεσης της επένδυσης, θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων να καλύπτουν από ίδιους πόρους τα τέλη άρδευσης των καλλιεργητών. Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, δήλωσε στην «ΥΧ» πως «κάθε χρόνο οι Θεσσαλοί παραγωγοί ξοδεύουν 500.000 ευρώ σε ρεύμα. Το 20% πάει στην άρδευση, ενώ το 80% κατευθύνεται για την αντιπλημμυρική προστασία. Με τη χρήση των φωτοβολταϊκών θα πραγματοποιηθεί μια οικονομία της τάξης του 80%».

Για ένα μέτρο που βελτιώνει την ενεργειακή αποδοτικότητα στην τελική χρήση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο έκανε λόγο στην «ΥΧ» ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης. «Η πρώτη Ενεργειακή Αγροτική Κοινότητα της χώρας είναι γεγονός και φιλοδοξία όλων μας είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα. Με μια ιδιαίτερα καινοτόμο προσέγγιση, θα υπάρχει δραστική μείωση του κόστους παραγωγής και της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας μας. Επιπλέον, θα αποδείξει ότι οι λύσεις των μεγάλων θεμάτων απαιτούν μεγάλες αποφάσεις, μεγάλες συνεργασίες αγροτών, επιστημονικής κοινότητας, κράτους».

Μείωση κόστους ανά στρέμμα

Για το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, στο οποίο πρόκειται να συμβάλει η ενεργειακή κοινότητα, μίλησε στην «ΥΧ» ο Βασίλης Γιαννάκος, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Σελλάνων, που σύντομα πρόκειται να μπει στη σύμπραξη της κοινότητας. Ο Β. Γιαννάκος δήλωσε πως «αν οι οργανισμοί δεν προχωρήσουν στη σύμπραξη αυτή, σε λίγα χρόνια δεν θα έχουμε παραγωγούς». Ελπιδοφόρα, όμως, είναι τα στοιχεία που κατέθεσε στην «ΥΧ» ο Δ. Παπαμιχαήλ σχετικά με τη μείωση που θα επέλθει στο κόστος παραγωγής: «Εμείς, ως ΓΟΕΒ, μιλάμε για 20.000 στρέμματα για άρδευση, το κόστος της οποίας ξεκινάει από 25-42 ευρώ/στρέμμα. Με την Ενεργειακή Κοινότητα ευελπιστούμε από 25 ευρώ να φτάσει κοντά στα 6-7 ευρώ και να πάει αναλογικά. Εκτός, όμως, από την άρδευση η ενέργεια που θα συγκεντρώνεται θα χρησιμοποιείται και για την αντιπλημμυρική προστασία του θεσσαλικού κάμπου».

Αυτοχρηματοδοτούμενη η πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα

Η διαδικασία της πρώτης Ενεργειακής Κοινότητας θα ξεκινήσει με την εγκατάσταση φωτοβαλταϊκών πάρκων 1 μεγαβάτ, το οποίο στην πιλοτική εφαρμογή θα καλύψει μερικώς τις ανάγκες των ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ. «Μέσω της πιλοτικής εφαρμογής θα εκτιμήσουμε τους χρόνους εγκατάστασης και συνδεσιμότητας, καθώς και την αποτελεσματικότητά του, με σκοπό σε βάθος 14-15 μηνών να δημιουργηθούν άλλες τρεις με τέσσερις ενεργειακές κοινότητες, οι οποίες θα καλύψουν πλήρως τις ανάγκες των ΤΟΕΒ», εξηγεί ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Θεσσαλίας και συμπληρώνει πως «η πρώτη Ενεργειακή Αγροτική Κοινότητα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και σκοπός μας είναι να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν με βιώσιμο τρόπο».

Διάδοση της τεχνογνωσίας

Τα οφέλη, όμως, από την πρώτη αυτή σύμπραξη δεν σταματούν στη χρήση της ενέργειας, αλλά επεκτείνονται και στη διάδοση της τεχνογνωσίας σε ΓΟΕΒ άλλων νομών που θέλουν να ακολουθήσουν την ίδια πρακτική. «Αυτό που επιδιώξαμε τον τελευταίο καιρό είναι να μαζευτούμε όλοι οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων, για να μπορέσει να επικοινωνήσει ο ένας στον άλλον τη τεχνογνωσία που έχει, ώστε να μην κάνουμε το ίδιο πράγμα και να χρεωνόμαστε τα ίδια πράγματα ξανά. Το ίδιο θα γίνει και με την τεχνογνωσία που θα αναπτυχθεί από την πρώτη Ενεργειακή Κοινότητα το επόμενο διάστημα», κατέληξε ο Δ. Παπαμιχαήλ.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: