Αγώνας δρόμου στην Σαμοθράκη μετά τις πλημμύρες
Σε λεπτές ισορροπίες ακροβατούν οι κάτοικοι της Σαμοθράκης, στρέφοντας το βλέμμα σε κεντρική κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμο αλλά και στον καιρό, ελπίζοντας να μην ξαναζήσουν τις τραγικές στιγμές της 26ης Σεπτεμβρίου.
Η βιβλική καταστροφή προκάλεσε τεράστιες ζημιές σε δημόσια και ιδιωτικά κτήρια, δρόμους, γέφυρες, καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο, που επιβάλλεται να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό. «Τα υδρευτικά δίκτυα είναι ανύπαρκτα. Το κεντρικό οδικό δίκτυο παρουσιάζει τεράστιες ζημιές, η αγροτική οδοποιία είναι κατεστραμμένη. Έχουμε έντονα φαινόμενα κατολισθήσεων και αναμένουμε επιστήμονες του ΙΓΜΕ. Το δημαρχείο είναι κατεστραμμένο, όπως επίσης πεζούλες, υπόνομοι», περιγράφει στην «ΥΧ» ο δήμαρχος, Θανάσης Βίτσας. Προσθέτει ότι πλησιάζει η ελαιοκομική περίοδος και οι παραγωγοί δεν μπορούν να συγκομίσουν τις ελιές τους. Το κόστος είναι τεράστιο για να γίνουν αποκαταστάσεις και ο δήμαρχος ζητάει μηχανικούς για να γίνουν άμεσα μελέτες.
Στις 3 και 4 Οκτωβρίου, κλιμάκιο επιστημόνων του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης μετέβη στη Σαμοθράκη για να συμβάλει στην αξιολόγηση και αποκατάσταση των καταστροφών.
Το υπουργείο Εσωτερικών ενέκρινε έκτακτη ενίσχυση 150.000 ευρώ και άλλα τόσα η περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, για τις επείγουσες εργασίες αποκατάστασης υποδομών, πλην όμως απαιτούνται μεγάλα ποσά, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Πολλές ζημιές προκλήθηκαν σε επαγγελματικούς χώρους, ειδικά στη Χώρα, καθώς επίσης στο δυτικό και νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού.
Υγεία – παιδεία
Στις απώλειες συγκαταλέγεται και το Κέντρο Υγείας, που μεταφέρθηκε στο αγροτικό ιατρείο της Καμαριώτισσας και «εξοπλίστηκε με καρδιογράφο και απινιδωτή, ενώ αναμένονται αναλυτές βιοχημικοί και αιματολογικοί από το υπουργείο Υγείας», εξηγεί ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της ΠΑΜ-Θ, Κώστας Χουβαρδάς. «Οι χώροι είναι μικροί και δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες». Τα σχολεία λειτουργούν από την περασμένη εβδομάδα. Το Γυμνάσιο και το Λύκειο δεν λειτούργησαν κάποιες μέρες, λόγω έλλειψης νερού. Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης στηρίζει την προσπάθεια αποκατάστασης των υποδομών. Ο δήμαρχος, Βαγγέλης Λαμπάκης, δεσμεύτηκε, μεταξύ άλλων, να ολοκληρώσει, με την τεχνική υπηρεσία του Δήμου, τη μελέτη ενός νέου Δημαρχείου δίπλα στο κατεστραμμένο, καθώς και τη μελέτη του Κέντρου Υγείας.
Χωρίς νερό παρέμειναν για μέρες οι οικισμοί Αλώνια και Ξηροπόταμος, όπου μερικώς αποκαταστάθηκε το πρόβλημα υδροδότησης. Στα Αλώνια το πρόβλημα είναι μεγάλο, αλλά επιχειρείται να υδροδοτηθεί μέρος του οικισμού από γεώτρηση. «Ο οικισμός που υδρεύεται από ορεινές υδρομαστεύσεις αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, γιατί οι προσβάσεις στα σημεία είναι αδύνατες» λέει ο κ. Βίτσας. Το Σάββατο, τα συνεργεία της περιφέρειας ξεκίνησαν καταγραφή ζημιών σε επαρχιακό και δημοτικό δίκτυο.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε από την Ξάνθη ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι του νησιού που επλήγησαν θα αποζημιωθούν άμεσα, καθώς καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.
Δύο κλιμάκια του ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης θα βρίσκονται στο νησί για δύο εβδομάδες. Ήδη έχουν καταγραφεί τα περιστατικά από τον τοπικό ανταποκριτή και οι κτηνίατροι κάνουν αυτοψία. Συνολικά, 58 κτηνοτρόφοι δήλωσαν απώλειες 2.500 αιγοπρόβατων. Επίσης, σοβαρές ζημιές υπέστησαν ελαιόδεντρα, τριφύλλι και θερμοκήπια.