Σε ανοιχτή γραμμή με Νέα Υόρκη οι εκκοκκιστές
Να ξεφύγουν τα συµβόλαια Δεκεµβρίου στο χρηµατιστήριο βάµβακος πάνω από τα 70 σεντς ανά λίµπρα περιµένουν αυτό το διάστηµα οι εκκοκκιστές, προκειµένου να φιξάρουν αρκετά από τα ανοιχτά τους συµβόλαια. Εφόσον συµβεί αυτό, αναµένεται να ξεκαθαρίσει και το τοπίο µε τις φετινές τιµές παραγωγού για το σύσπορο στην εγχώρια αγορά, η οποία για την ώρα συνεχίζει να κινείται µε προκαταβολές από 40 έως 45 λεπτά το κιλό, ανάλογα µε την περιοχή.
Οι επίσηµες ανακοινώσεις από τους µεγάλους «παίκτες» του κλάδου έχουν µετατεθεί για αργότερα µέσα στον Νοέµβριο. Ωστόσο, από πολλούς παράγοντες της αγοράς έχει προεξοφληθεί ότι οι τιµές εκκαθάρισης προς τα τέλη του έτους θα κινηθούν γύρω από τα 50 λεπτά το κιλό, ανάλογα και µε την πολιτική της κάθε εκκοκκιστικής επιχείρησης.
Η συγκοµιδή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και ελάχιστες είναι πλέον οι ασυγκόµιστες ποσότητες στη Βόρεια Ελλάδα και στον Έβρο, που έτσι και αλλιώς είναι πιο όψιµες. Σχεδόν οι µισές ποσότητες που έχουν παραχθεί εκτιµάται ότι έχουν ήδη πουληθεί, πράγµα το οποίο, σύµφωνα µε τον αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάµβακος, Αντώνη Σιάρκο, «δηλώνει την υγιή ζήτηση γύρω από το προϊόν». Ο ίδιος προσθέτει ότι «το ελληνικό βαµβάκι ήταν διαθέσιµο αρκετά πρώιµα, σε µια χρονική στιγµή που η αγορά το είχε ανάγκη».
Τις προηγούµενες µέρες, το χρηµατιστήριο βάρυνε το γεγονός ότι στην πρόσφατη έκθεση του αµερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA) γίνεται λόγος για αυξηµένη διεθνή παραγωγή και τελικά αποθέµατα. Συγκεκριµένα, η συνολική διεθνής παραγωγή υπολογίζεται στους 26.445.000 τόνους (+14% από 2016/2017) και τα τελικά αποθέµατα στους 19.787.000 τόνους (+2,5%). «Οι αναλυτές εκτιµούν ότι όσο πλησιάζουµε στο α’ τρίµηνο του 2018 και θα αρχίσουν να παραδίδονται βαµβάκια από ανταγωνιστικές χώρες στις αγορές που στοχεύουµε, θα υπάρχει µια περαιτέρω µείωση τιµών, όµως είναι κάτι που δεν µπορούµε να γνωρίζουµε µε ακρίβεια. Οπότε, το άγχος είναι πλέον στις επιχειρήσεις που έχουν µεταποιήσει το προϊόν και πληρώνουν προκαταβολές και θα πρέπει να το διαχειριστούν σωστά, ώστε να µην υπάρχει κανένα στραβοπάτηµα», τονίζει ο κ. Σιάρκος.
Αποκλίνει το δολάριο
Προς το παρόν, τουλάχιστον, το χρηµατιστήριο κινείται γύρω από τα 68-69 σεντς, γεγονός που δεν είναι ευνοϊκό διότι, όπως προσθέτει ο ίδιος, «δεν έχει σπάσει το φράγµα των 70 σεντς ανά λίµπρα για τα συµβόλαια του Δεκεµβρίου, κάτι που θα έδινε τη δυνατότητα να κλειδώσουν ικανοποιητικές τιµές και για τους εκκοκκιστές και για τους παραγωγούς». Ο κ. Σιάρκος επισηµαίνει ακόµη ότι, αυτήν τη στιγµή, ούτε το δολάριο δρα υποβοηθητικά. «Προς στιγµήν, έδειξε ότι κινείται προς την περιοχή του 1,16-1,15, αλλά τώρα πάλι αποκλίνει προς το 1,19. Όταν το δολάριο είναι ισχυρό, καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικό το βαµβάκι που εξάγουµε στις διεθνείς αγορές», σηµειώνει.
Διεθνής τιµή βάµβακος
(15-11-2017)
Τιµή σύσπορου βαµβακιού |
0,49 ευρώ/κιλό |
Τιµή εκκοκκισµένου βαµβακιού |
1,49 ευρώ/κιλό |
∆ιεθνής Τιµή εκκοκκισµένου βαµβακιού ∆είκτης Α (Cotlook Index A) |
79,60 σεντς/λίµπρα |
Ισοτιµία Ευρώ / Δολαρίου |
1,1798 |
Πηγή: minagric.gr
Αυξηµένη ζήτηση από Αίγυπτο και Ασία
Οι πρώτες παραδόσεις ελληνικού εκκοκκισµένου βάµβακος έγιναν προς χώρες της Ασίας, µεταξύ των οποίων και η Κίνα. Βέβαια, παραδοσιακά, όπως λέει ο κ. Σιάρκος, «οι χώρες στις οποίες απευθυνόµαστε είναι οι γειτονικές, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος. Φέτος, υπάρχει ένα αυξηµένο ενδιαφέρον από την Αίγυπτο λόγω του ότι βελτιώνονται οι συνθήκες στην τοπική κλωστοϋφαντουργία».
Σύµφωνα µε την έκθεση Νοεµβρίου του USDA, αυξηµένη ζήτηση για βαµβάκι παρουσιάζει µέχρι στιγµής η Κίνα, η οποία έκανε φέτος αρκετά νωρίς εισαγωγές, γεγονός το οποίο, σύµφωνα µε τους αναλυτές, δείχνει «ισχυρή τοπική ζήτηση».
Ταυτόχρονα, όπως επισηµάνθηκε στο 77ο συνέδριο της Διεθνούς Συµβουλευτικής Επιτροπής Βάµβακος (ICAC), που πραγµατοποιήθηκε στο Ουζµπεκιστάν, ενισχύεται η κατανάλωση στην Ασία. Συγκεκριµένα, τα τελευταία τρία χρόνια δίνονται µια σειρά από ειδικά επενδυτικά κίνητρα στη χώρα και ένα νέο πρόγραµµα για τον κλάδο πυροδότησε ισχυρό ενδιαφέρον από τους εκκοκκιστές. Το 2017, η κυβέρνηση της χώρας εκτιµά ότι θα εκκοκκιστούν 2,6 εκατ. µπάλες βαµβακιού.