Αυτό το άρθρο είναι 83 μηνών

Σφαγείο στη Β. Ελλάδα βάφτισε ελληνικά 10.000 αρνιά Ρουμανίας (upd)

Τι δηλώνει η εταιρεία για την υπόθεση; Αποκλειστικά στην «ΥΧ», η υπό διερεύνηση εταιρεία απαντάει στις κατηγορίες
26/01/2018
8' διάβασμα
sfageio-sti-v-ellada-vaftise-ellinika-10-000-arnia-roumanias-upd-113733

Στο φως της δημοσιότητας ήρθε, πριν από λίγες ημέρες, μεγάλη υπόθεση ελληνοποιήσεων.

Πρόκειται για μία επιτυχή επέμβαση του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», όπου σε συνεργασία με το ΣΥΚΑΠ εντόπισαν, έπειτα από έλεγχο, εταιρεία η οποία δεν είχε δηλώσει σφαγές περίπου 10.000 αμνοεριφίων από τη Ρουμανία. Η παράβαση αφορά το 2016 και την υπόθεση έχει αναλάβει πλέον ο εισαγγελέας.

Ο έλεγχος στη συγκεκριμένη εταιρεία έγινε ύστερα από διασταύρωση στοιχείων των συστημάτων ΑΡΤΕΜΙΣ και TRACES. Στην περίπτωση της εν λόγω εταιρείας, ο αριθμός εισερχομένων ζώων δεν ισοδυναμούσε με αυτόν των σφαγών, έτσι και η Διεύθυνση του ΕΛΓΟ κινητοποιήθηκε. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για εταιρεία με μεγάλο τζίρο, περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, που βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον Σ. Νικολάου, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος (πρώην ΕΛΟΓΑΚ), «η εταιρεία έκανε εισαγωγές ζωντανών αμνών από το εξωτερικό, και συγκεκριμένα από τη Ρουμανία, ενώ αγόρασε και από ελληνική εταιρεία πάλι αμνούς Ρουμανίας. Αυτά τα ζωντανά τα δήλωνε σε μεγάλο βαθμό ως ελληνικά στο ΑΡΤΕΜΙΣ.
Στον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, παρουσία και της Οικονομικής Αστυνομίας, ζητήθηκαν από την εταιρεία στοιχεία που αρνήθηκαν να μας δώσουν και παράλληλα δεν βρέθηκαν παραστατικά εμπορίας, οπότε έχουμε σαφείς ενδείξεις ελληνοποίησης σφάγιων. Ακόμη, φαίνεται η εταιρεία να εισάγει μεγάλο αριθμό ζώων τα οποία δεν υπάρχουν καθόλου στο ΑΡΤΕΜΙΣ, άρα ή δεν έχουν σφαχτεί ή σφάχτηκαν και δεν δηλώθηκαν», τονίζει ο κ. Νικολάου. «Τα 10.000 σφάγια για τα οποία γίνεται λόγος αφορούν την προπέρσινη χρονιά, το 2016. Τα στοιχεία του 2017 είναι πλέον στον εισαγγελέα και μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση δεν μπορούμε να δώσουμε περισσότερα στοιχεία», καταλήγει.

Σταγόνα στον ωκεανό τα πρόστιμα

Όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εμπορία κρέατος και κρεατοσκευασμάτων υποχρεούνται να υποβάλλουν, βάσει νόμου, μηνιαία ισοζύγια στη Διεύθυνση Διαχείρισης Ελέγχων Γάλακτος και Κρέατος. Σε περίπτωση που μία εταιρεία δεν συμμετάσχει σε αυτήν τη διαδικασία, κλιμάκιο της υπηρεσίας μεταβαίνει για επιτόπιο έλεγχο και επιβάλλει πρόστιμο, το οποίο, σε σχέση με τον τζίρο που οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες έχουν, είναι επιεικώς… αστείο.

«Την πρώτη φορά που θα ελεγχθεί εταιρεία που δεν υποβάλλει ισοζύγιο, θα υπάρξει μία απλή προειδοποίηση, παρά το γεγονός ότι αποδεδειγμένα υπάρχει παρανομία. Στη δεύτερη επίσκεψη, εφόσον βεβαιωθεί η παράβαση, το πρόστιμο που θα επιβληθεί, βάσει νόμου, θα είναι από 100 έως 1.000 ευρώ. Την τρίτη φορά που η εταιρεία θα πιαστεί να παραβαίνει τον νόμο, το πρόστιμο θα είναι από 1.000 έως 10.000 ευρώ», τονίζει ο κ. Νικολάου.
Από τα παραπάνω, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι για εταιρείες που έχουν τζίρο εκατομμυρίων, αυτά τα πρόστιμα είναι ψίχουλα μπροστά στα κέρδη που απολαμβάνουν από τη μη δήλωση του ισοζυγίου τους, ειδικά από τη στιγμή που οι έλεγχοι είναι ελάχιστοι. «Έχουμε 17 ελεγκτές με 60 μετακινήσεις ετησίως έκαστος, για όλη την Ελλάδα. Καταλαβαίνετε ότι αντί να είναι όλη την ημέρα έξω, όπως και θα έπρεπε, πηγαίνουν για έλεγχο μία με δύο φορές την εβδομάδα, αφήνοντας το τοπίο… ελεύθερο», μας λέει.

Παράδειγμα… προς αποφυγήν

Με πρόχειρους υπολογισμούς, και μιλώντας υποθετικά, μία εταιρεία που δεν θα δηλώσει 10.000 αμνοερίφια, το ανώτατο πρόστιμο που μπορεί να λάβει είναι 10.000 ευρώ, δηλαδή ένα ολόκληρο ευρώ για κάθε αμνοερίφιο που ελληνοποιήθηκε! Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τη νομολογία, ακόμα και να βεβαιωθεί η παράβαση, οι ελεγκτές του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα» δεν έχουν δικαίωμα να ενημερώσουν το δίκτυο λιανικής του εκάστοτε παραβάτη, ώστε να γνωστοποιηθεί η απάτη εις βάρος των όσων προμήθευε με ελληνοποιημένο κρέας.
«Η αυστηροποίηση των ποινών, σε συνδυασμό με την άρση του περιορισμού κινήσεων των ελεγκτών μας, ώστε ο ελεγχόμενος να έχει την αίσθηση ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να ελεγχθεί ξανά, μπορούν να αποτρέψουν μελλοντικές παραβάσεις και να μειώσουν κατά πολύ τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και ελληνοποιήσεων», τονίζει ο κ. Νικολάου.

Σφαγείο στη Β. Ελλάδα βάφτισε ελληνικά 10.000 αρνιά Ρουμανίας
10.000 αμνοερίφια Ρουμανίας «με σαφείς ενδείξεις ελληνοποίησης»

«Μας ενδιαφέρουν πολύ οι συγκεκριμένες καταγγελίες. Οι αόριστες κάνουν μόνο κακό, και στην αγορά και στην οικονομία της χώρας. Οι συγκεκριμένες καταγγελίες αποτελούν εργαλείο που μας βοηθάει να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας», καταλήγει.

Τι δηλώνει η εταιρεία για την υπόθεση

Η έρευνα της «ΥΧ» απέφερε καρπούς και το όνομα της εταιρείας που διερευνάται για τις ελληνοποιήσεις, έφτασε στα αφτιά του γράφοντα. Για λόγους ευθιξίας, δημοσιογραφικής δεοντολογίας, αλλά και πιθανής παρακώλυσης της Δικαιοσύνης, αποφασίσαμε να μη δημοσιεύσουμε το όνομα, αλλά να επικοινωνήσουμε μαζί τους. Το τηλέφωνο σήκωσε η κα Λένα, η οποία μας παρέπεμψε στον πρόεδρο της εταιρείας, κύριο Ζ.

Ο ίδιος δήλωσε άγνοια επί του θέματος και απεφάνθη πως δεν είχε καμία σχετική πληροφόρηση. Αντιθέτως, υποστήριξε πως το θέμα το έμαθε από εμάς και πως, ενώ πράγματι έχει εισάγει αμνοερίφια από τη Ρουμανία και έχει αγοράσει και άλλα ρουμανικά, από ελληνική εταιρεία, τα έχει δηλώσει ως εισαγόμενα και δεν τίθεται θέμα ελληνοποίησης.

Αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση και υποστήριξε ότι οι εισαγωγές της εταιρείας του δεν ξεπερνούν τα 3.000 αμνοερίφια ετησίως, καθώς δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα του βόειου.

Επιβεβαίωσε τον τζίρο της εταιρείας και πως ελέγχθηκε προσφάτως από κλιμάκιο, ενώ ανέφερε πως έχει στην κατοχή του μόνο «ένα χαρτί που μας δώσανε, σχετικά με ένα ισοζύγιο που δεν υποβάλλαμε και μάλλον θα μας βάλουν και κάποιο πρόστιμο, που δεν βλέπω να το γλιτώνουμε», μας είπε ο ίδιος αυτολεξεί. Από εκεί και πέρα, εμείς αφήνουμε την κρίση στους αναγνώστες και, βέβαια, στη Δικαιοσύνη.

Νωρίτερα το ypaithros.gr έγραφε:

Έκθεση Ελέγχου που υπέβαλε ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, από την οποία «προκύπτει σαφής περίπτωση ελληνοποίησης σφάγιων αμνών Ρουμανίας και προκύπτουν σφαγές αμνών που δεν δηλώθηκαν στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ», απέστειλε στον εισαγγελέα σήμερα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ πρόκειται για μια υπόθεση που αφορά μεγάλο αριθμό αμνών, γύρω στις 10.000. Από τους ελέγχους, που έγιναν σε σφαγείο της Βόρειας Ελλάδας, φαίνεται ότι δεν πέρασαν καθόλου από το σύστημα “ΑΡΤΕΜΙΣ”, το επίσημο σύστημα που καταγράφονται τα σφάγια, είτε ότι πουλήθηκαν ως ελληνικά.

Αυτό προκύπτει από τα παραστατικά που βρέθηκαν κατά τον έλεγχο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: