Αυτό το άρθρο είναι 88 μηνών

Σισάνι Κοζάνης: Ένα χωριό που εκμεταλλεύεται το φυσικό περιβάλλον του

Κλίμα, έδαφος, αρδευτικά και ένταξη νέων αγροτών στη βιολογική συντελούν στη δημιουργία ενός βιολογικού χωριού
29/08/2017
4' διάβασμα
sisani-kozanis-ena-chorio-pou-ekmetallevetai-to-fysiko-perivallon-tou-96580

Το Σισάνι είναι μια ορεινή κοινότητα που βρίσκεται στον Δήμο Βοΐου του Νομού Κοζάνης, σε υψόμετρο 850 μέτρων. Οι κάτοικοί του τον χειμώνα δεν ξεπερνούν τους 180, ενώ στις αρχές της άνοιξης, όταν και ξεκινά η καλλιέργεια των φασολιών για τα οποία φημίζεται, υπερδιπλασιάζονται. Η γεωγραφική θέση της κοινότητας και ο μοναδικός φυσικός πλούτος που την περιβάλλει την καθιστούν τόπο ιδανικό για τη δημιουργία ενός επισκέψιμου βιολογικού χωριού, όπου στη φυτική παραγωγή, αλλά και στα διάφορα αγροτικά προϊόντα που παράγονται εκεί, θα εφαρμόζονται οι κανόνες της βιολογικής γεωργίας και αειφορίας. Αυτό, τουλάχιστον, οραματίζονται κάτοικοι αλλά και τοπικοί φορείς της περιοχής και καταβάλλουν προσπάθειες για την υλοποίηση του σχεδίου. Επιδιώκουν, επίσης, να γίνει ένας τόπος φιλόξενος, που θα προσφέρει δουλειά όχι μόνο στους ήδη υπάρχοντες παραγωγούς, αλλά και σε όσους νέους θέλουν και επιθυμούν να γίνουν βιολογικοί καλλιεργητές.

Η δημιουργία του φράγματος και του αγροτικού συνεταιρισμού

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων και σκοπών, εντάχθηκαν στα προγράμματα βιολογικής καλλιέργειας οι νέοι αγρότες της περιοχής, δημιουργώντας, πριν από λίγα χρόνια, έναν αγροτικό συνεταιρισμό, για τη διάθεση και προώθηση της βιολογικής παραγωγής τους. Σημαντικό αρωγό στην όλη προσπάθεια αποτελούν τα αρδευτικά έργα και το υδροηλεκτρικό φράγμα Σισανίου, που αναμένεται να αυξήσει την άρδευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Από το φράγμα καλύπτονται αρδευτικά 400-500 στρέμματα φασολιών, αλλά αναμένεται από του χρόνου να λειτουργήσει το νέο αρδευτικό δίκτυο ­–υπολείπεται η ηλεκτροδότηση–, το οποίο θα καλύπτει όλο τον κάμπο του χωριού, κοντά στα 2.500 στρέμματα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σισανίου, Δημήτρης Ζιώγου. «Αυτήν τη στιγμή, ένα τμήμα του χωριού έχει ενταχθεί στη βιολογική, αλλά φιλοδοξούμε να γίνει ολόκληρο το χωριό βιολογικό, με την ολοκλήρωση του αρδευτικού και τη δημιουργία ενός διαλογητηρίου-συσκευαστηρίου, όπου και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ενασχόληση περισσότερων αγροτών με το τοπικό προϊόν», μας τονίζει.

Το βιολογικό χωριό

Από πού, όμως, ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία ενός βιολογικού χωριού; Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας, προέκυψε από ανάγκη, όταν κατά την επίσκεψη ενός τοπικού γεωπόνου αναφέρθηκε ότι με τα χρόνια και τη χρήση φυτοφαρμάκων θα αλλοιωθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και η θρεπτική αξία των φασολιών Σισανίου. Έτσι, όπως λέει ο κ. Ζιώγου, οι παραγωγοί στράφηκαν στη βιολογική, ώστε να διασφαλίσουν την ποιότητα του προϊόντος και να πετύχουν καλύτερη και μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές. «Ο τόπος μας είναι κατάλληλος για να γίνει βιολογική καλλιέργεια και όχι μόνο στα φασόλια, αλλά και σε άλλες καλλιέργειες που αρχίζουν και μπαίνουν στην περιοχή», λέει ο κ. Ζιώγου και προσθέτει: «Γίνονται βήματα αργά και σταθερά, οι αντιδράσεις πολλές φορές αποτελούν τροχοπέδη στην όλη προσπάθεια, αλλά οι νέοι ηλικιακά αγρότες αντιλαμβάνονται τις αλλαγές και μετέχουν ενεργά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 95% των κατοίκων του χωριού ασχολείται με την καλλιέργεια φασολιών, υπάρχουν επίσης 4 κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ τα τελευταία χρόνια καλλιεργούνται αρωματικά φυτά, καρύδια, πατάτες, ρίγανη, θυμάρι και άλλα προϊόντα.

Πολιτιστικό αγαθό το φασόλι Σισανίου

Εδώ και αρκετά χρόνια πραγματοποιείται, μέσα στον Αύγουστο, μεγάλη γιορτή, που είναι αφιερωμένη στο τοπικό προϊόν, τα φασόλια. Την εκδήλωση διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος της περιοχής και προσελκύει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων τουριστών. Το κυρίως πιάτο της γιορτής είναι η παραδοσιακή σισανιώτικη φασολάδα, μαγειρεμένη σε μεγάλα καζάνια, και οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα όσπρια που προσφέρουν οι βιολογικοί καλλιεργητές του αγροτικού συλλόγου του χωριού.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: