Αυτό το άρθρο είναι 78 μηνών

Σταφύλι: Καλή σεζόν περιμένουν οι παραγωγοί, προβληματισμός στην Κρήτη

14/06/2018
7' διάβασμα
stafyli-kali-sezon-perimenoun-oi-paragogoi-provlimatismos-stin-kriti-126842
Φώτο: Χαράλαμπος Παπαποστόλου

Οι παραγωγοί στον Τύρναβο και στην Καβάλα περιμένουν μια καλή σεζόν, εκτός απροόπτου, και ποιοτικά και ποσοτικά, τόσο στις επιτραπέζιες ποικιλίες όσο και στις οινοποιήσιμες. Μια φυσιολογική εικόνα γι’ αυτή την περίοδο εμφανίζουν οι περιγραφές των αμπελουργών της Κορινθίας. Στον αντίποδα της αισιοδοξίας που επικρατεί στην ηπειρωτική χώρα, ο προβληματισμός στην Κρήτη φέτος περισσεύει εξαιτίας της πρωτόγνωρης, όπως, λένε οι ντόπιοι, ανομβρίας που αντιμετωπίζει το νησί.

Πρωίμισε η σουλτανίνα της Κορινθίας

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα έχει εξελιχθεί η καλλιέργεια στην Κορινθία, ωστόσο οι παραγωγοί εμφανίζονται εύλογα επιφυλακτικοί να κάνουν εκτιμήσεις, δεδομένου ότι η περιοχή απέχει ακόμα περίπου δύο μήνες από τη συγκομιδή της σουλτανίνας. Το βασικό ζητούμενο αυτής της περιόδου είναι το νερό. Όπως επισημαίνει επ’ αυτού ο Μάρκος Λέγγας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Pegasus Αγροδιατροφή «7 grapes», «τα αμπέλια βρίσκονται στο καλλιεργητικό στάδιο που χρειάζονται νερά και οι βροχοπτώσεις του προηγούμενου διαστήματος δεν γέμισαν τις λεκάνες. Οι γεωτρήσεις, εάν αρχίσουν να δίνουν άρδευση, θα μείνουν πολύ σύντομα, άρα δεν επαρκούν τα νερά, χρειαζόμαστε βροχές που, εάν δεν δούμε, θα υπάρξουν μειώσεις στις αποδόσεις».

Σε ό,τι αφορά το εμπορικό κομμάτι, η Pegasus περιμένει και φέτος αύξηση των εξαγωγών της στις αγορές όπου ήδη βρίσκεται στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Παράλληλα, ανοίγεται και σε νέους προορισμούς, όπως στην Αμερική –όπου ήδη έχει «συστηθεί» με το λεμόνι του ο συνεταιρισμός– και στις χώρες του Κόλπου.

Εκτάσεις αμπελώνων ανά περιφέρεια

Σε πανελλαδικό επίπεδο, ο κ. Λέγγας εκτιμά ότι για το ελληνικό σταφύλι η χρονιά δεν προοιωνίζεται εκπλήξεις. Αναφέρει, επίσης, ότι στον βαθμό που οι ανταγωνίστριες χώρες, Ισπανία και Ιταλία, δεν έχουν απώλειες, η ζήτηση θα ξεκινήσει υποτονικά –γιατί ήδη μπαίνοντας στην παραγωγή θα καλύπτεται από το σταφύλι της Ισπανίας–, ενώ η χώρα μας ως επί το πλείστον θα διατηρήσει τη θέση της, κυρίως καλύπτοντας κενά. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι παραγωγοί έχουν κάθε λόγο να ελπίζουν σε έναν καλό Σεπτέμβρη, σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές.

Η πρωίμηση, που είναι χαρακτηριστικό της φετινής σεζόν, θα φέρει τη σουλτανίνα στην Κορινθία νωρίτερα, γύρω στις 6 Αυγούστου. Αυτό θα συσσωρεύσει ποσότητες για ένα δεκαήμερο, δεδομένου ότι η ζήτηση από το εξωτερικό ξεκινάει μετά τις 15 Αυγούστου. Ημερησίως θα συσσωρευτούν 3.000-4.000 τόνοι, κάτι το οποίο «ευελπιστούμε ότι θα αντισταθμιστεί από τη ζήτηση της εσωτερικής αγοράς, που από πέρσι, λόγω της αύξησης του τουρισμού, δείχνει να απορροφά ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες από το σύνηθες». Ωστόσο, σημειώνει ότι η εγχώρια αγορά έχει συγκεκριμένο ταβάνι στην τιμή. «Η κύρια διακίνηση γίνεται από την κεντρική λαχαναγορά, η οποία είναι και κανάλι διάθεσης για τη Horeca, τα μανάβικα και τα νησιά και περιμένει το καλοκαίρι να αιμοδοτηθεί στις πλάτες των παραγωγών», τονίζει ο Μάρκος Λέγγας.

«Τσίμπησε» στρέμματα το οινοποιήσιμο στον Τύρναβο

Στα μέσα Ιουλίου αναμένεται ότι θα ξεκινήσει με τα Κάρντιναλ η συγκομιδή στη Λάρισα, όπου μέχρι τώρα όλα δείχνουν μια χρονιά χωρίς απρόοπτα. Οι παραγωγοί περιμένουν κανονικές στρεμματικές αποδόσεις, στους 2,5-4 τόνους το στρέμμα, ανάλογα με την ποικιλία, ενώ φέτος, τα στρέμματα, όπως μας είπε ο Θανάσης Χαλούλης, πρώην πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, έχουν αυξητική τάση στις οινοποιήσιμες ποικιλίες, κατά 5%-10%, ακολουθώντας την πανελλαδική τάση, καθώς προηγήθηκαν χρονιές με χαμηλές αποδόσεις και αυξημένη ζήτηση που έδωσαν καλές τιμές. Στην περιοχή το οινοποιήσιμο σταφύλι έτσι κι αλλιώς κυριαρχεί με 15.000 στρέμματα περίπου, έναντι των 8.000 στρεμμάτων των επιτραπέζιων ποικιλιών, (κυρίως Βικτώρια, Μοσχάτο επιτραπέζιο και Κάρντιναλ, ενώ τα τελευταία χρόνια επιλέγεται με αυξητικές τάσεις η ποικιλία Κρίμσον λόγω της εξαγωγικής της δραστηριότητας).

«Άριστη» εικόνα στο Παγγαίο

Αντίθετα από τον Τύρναβο, στο Παγγαίο το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των αμπελώνων αφορά το επιτραπέζιο και μάλιστα με αυξητικές τάσεις τα τελευταία χρόνια, όπως μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Παγγαίου, Θεόδωρος Γιαϊλίδης, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής της Καβάλας εξάγεται. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η εικόνα των αμπελιών είναι άριστη στο Παγγαίο. Είναι υγιή, έχουν γεμίσει πολύ καλά, μέχρι τώρα είχαν πολύ καλή ανθοφορία και καρπόδεση».

Η συγκομιδή, υπό κανονικές συνθήκες, και εκτός ορισμένων ποικιλιών με πολύ λίγα στρέμματα, θα ξεκινήσει με τα Βικτώρια, στις 25-27 Ιουλίου, ανάλογα με το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Γύρω στα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτέμβρη μπαίνει η ανοιχτή σουλτανίνα και ένα δεκαπενθήμερο μετά, δειλά-δειλά, ξεκινάει η καλυμμένη σουλτανίνα, που είναι περισσότερη από την ανοιχτή.

Απώλειες λόγω ανομβρίας στην Κρήτη

Για «πρώιμη χρονιά, που όμοιά της δεν έχει ξαναϋπάρξει», μίλησε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης. «Στις αρχές Ιούλη, θα έχουμε εξαγωγές και για σουλτανίνα, όταν άλλες χρονιές ξεκινούσαμε το μάζεμα από τις 25 του μήνα και μετά». Η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών ξεκίνησε πριν από μια εβδομάδα, με την τιμή παραγωγού για τις πρώτες μικρές ποσότητες να διαμορφώνεται ακόμα και πάνω από τα δύο ευρώ, αλλά, όπως επισημαίνει ο ίδιος, αυτή η τιμή αφορά μόνο τους 20-30 πρώτους τόνους. Μετά από 15 μέρες θα φανεί πώς διαμορφώνονται οι τιμές για τις πρώιμες ποικιλίες.

Σοβαρό πρόβλημα διαπιστώνουν αυτές τις μέρες οι παραγωγοί της Κρήτης εξαιτίας της ανομβρίας που έχει προηγηθεί, σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών. «Είχαμε δεκαετίες να δούμε τέτοια ανομβρία», σημειώνει ο κ. Ιερωνυμάκης, ο οποίος με έκδηλη ανησυχία αναφέρει χαρακτηριστικά πως «όσα αμπέλια δεν είναι αρδευόμενα δεν θα κόψουν φέτος σταφύλι ούτε για κρασί, ούτε για σταφίδα, ούτε για επιτραπέζιο». Οι πρώτες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνουν πολύ μειωμένες ποσότητες στο επιτραπέζιο, της τάξης του 70% από τώρα μέχρι και τα τέλη Αυγούστου, παρά την εξαιρετική ποιότητα της παραγωγής του νησιού, η οποία εξάγεται κατά 70% στη Γερμανία, κατά 30% στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, ενώ η ποικιλία Τόμσον εξάγεται στην Αγγλία, με υψηλότερη τιμή από τις άλλες ποικιλίες.

Για το οινοποιήσιμο και τα σταφιδάμπελα, η ανησυχία είναι ακόμα μεγαλύτερη, δεδομένου ότι τα αρδευόμενα τέτοια αμπέλια είναι πολύ λίγα.

Εκτάσεις αμπελώνων ανά περιφέρεια

Εκτάσεις αμπελώνων ανά περιφέρεια

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: